Klandrer Carl I.

– Hagen skapte fokus på personstrid i stedet for saker, sier Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik innså at slaget var tapt allerede rundt midnatt.

I dag ringer han kongen for å orientere om valgresultatet og at han trekker seg som statsminister. Statsministerens kontor kontakter Slottet, som setter opp et tidspunkt som passer kong Harald.

Samtalen finner antakelig sted i løpet av formiddagen.

Innholdet kommer neppe som noen overraskelse på monarken. Kongen er kjent for å holde seg meget godt oppdatert og har etter all sannsynlighet fulgt nøye med på gårsdagens valgsendinger.

Straffet av velgerne

I dag er det ingen tvil: Krf mister halvparten av sine mandater på Stortinget, og Kjell Magne Bondevik er ute av norsk politikk.

- Jeg vil levere en avskjedssøknad når jeg har lagt fram statsbudsjettet, sa Kjell Magne Bondevik.

Det skal etter planen skje fredag 14. oktober.

I dag vil Bondevik ringe Kong Harald, som befinner seg utenbys, for å fortelle at han trekker seg som statsminister etter fire år.

Framtida er fortsatt uviss for statsministeren når årene på Stortinget er over.

- Jeg har ingen ny jobb, sa Bondevik til NRK i natt.

Og forteller at han gjerne vil jobbe internasjonalt.

- Jeg vil gjerne være med å slåss for de fattige og forfulgte. Dette er det som ligger mitt hjerte nærmest, sier Bondevik.

Sannsynligvis blir det bok: - Jeg må vel skrive litt om det jeg har opplevd. Jeg har jo opplevd så mye, sier Bondevik etter mange år i norsk topp-politikk.

Skylder på Hagen

Venstre-leder Lars Sponheim mener at Frp-formann Carl I. Hagen regelrett ødela regjeringspartienes valgkamp da han slo fast at han ikke ville støtte Bondevik som statsminister.

– Hadde ikke Hagen kommet med disse angrepene på Bondevik og lammet valgkampen, kan det hende at vi fortsatt ville hatt en samarbeidsregjering, sa Sponheim i partilederdebatten i Stortinget på valgkvelden.

– Er du enig i det, Bondevik?– Jeg er enig i det. Hagens ufine angrep på meg var med på å skape fokus på personstrid i stedet for saker, sier statsministeren til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Gratis

KrF-leder Dagfinn Høybråten er enig.

– Vi må ta ansvar for oss. Og vi skal ikke skylde på andre partier eller pressen. Men Hagen har gitt Stoltenberg gratis argumenter, sier Høybråten.

– Og du mener at Stoltenberg har brukt dem?

– Han har i hvert fall fått dem gratis på døra.

Høybråten bedyrer at han ser fram til livet i opposisjon.

– Jeg gleder meg til det. Livet i regjering har hatt en pris. Det er noe av den vi betaler nå, sier KrF-lederen til ANB.

SKUFFET: Bondevik mener Carl I. Hagen må ta skylda for de borgerliges tap. Her forlater han et knekket Krfs valgvake i natt.
<B>GLAD:</B> Carl I. Hagen er en av valgets soleklare vinnere, og får samtidig skylda for Bondeviks fall.