Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Klapp igjen dolokket. Nå kommer rottene

Advarer mot sultne rotter som kommer svømmende opp fra kloakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flommen som har herjet i deler av landet de siste ukene fører til ekstra stor rottetrafikk i høst. Det melder NRK.

- Rottene lever i kloakksystemet og når disse rørene blir overfylt av vann presses rottene opp på bakken. Dette har skjedd i år, sier skadedyrtekniker Ingar Hære til kanalen.

Inviterer rottene inn Avdelingsleder Peder Ottesen, ved avdeling for skadedyr hos Folkehelseinstituttet (FHI), sier til Dagbladet at rotteproblemet er størst i Oslo og på deler av Østlandet. Han mener det kan være lurt å ta visse forholdsregler i høst.

- Å la nedfallsfrukt bli liggende på bakken i forstadsstrøkene, er det samme som å invitere rottene til middag. Rottene trives best der det er god tilgang på mat og formeringssteder. Derfor er det også viktig å ha gode rutiner rundt søppelhåndtering, sier Ottesen.

Han får støtte av skadedyrtekniker Kim Arbøll i ABS Skadedyrkontroll.

- Et av de viktigste rådene for å ikke tiltrekke seg rotter er å fjerne nedfallsfrukt fra hagen, sier han til Dagbladet.

- Kan få toalettbesøk Skadedyrekspertene er samstemte i at dårlig håndtering av matrester kan være med på å invitere rottene inn i huset, og i enkelte tilfeller opp i toalettet. Derfor mener de det kan være en god ide å klappe igjen toalettlokket.

- Ikke kast matrester i do. Dette kan føre til at sultne rotter kommer svømmende opp fra kloakken. Vi har opplevd flere ganger at folk har hatt ubudne gjester i doskåla si, sier Ingar Hære til NRK.

Skadedyrbekjemper Arbøll bekrefter teorien til Hære overfor Dagbladet.

- Det er godt mulig at det blir en konsekvens av alt nedbøret. Rottene vil bli nødt til å finne seg nye veier, da kan de komme opp gjennom toalettene til folk. Men så langt har vi ikke registrert noen betydelig økning av akkurat det problemet, sier Arbøll til Dagbladet og legger til:

PÅ KJØKKENBENKEN: Rotter trives veldig godt ved gammelt matavfall. Illustrasjonsfoto.
PÅ KJØKKENBENKEN: Rotter trives veldig godt ved gammelt matavfall. Illustrasjonsfoto. Vis mer

- Det er generelt mye rotteaktivitet i kloakken, og rottene kan bo i rørene dine uten at du er klar over det. Men stort sett er det ikke så ofte de trenger inn i husene. Om man vil slippe å få rotter opp i toalettet, er det lurt å la være å kaste mat i do, sier han.

- Ekstremt sjeldent Peder Ottesen ved FHI er på sin side langt mindre bekymret for å få besøk av skadedyret i toalettet.

- Jeg har hørt om slike tilfeller, men det er ekstremt sjeldent. En skadedyrbekjemper vil naturlig nok si at nå må alle være klare, men jeg tror ikke det vil være et stort problem. Vi har så langt ikke merket noen økt pågang om rotter på vår tipstelefon, sier han til Dagbladet.

Fikk rottebesøk Det finnes likevel nok skrekkeksempler. For to år siden skrev Dinside om Bård som filmet at en rotte kom opp i toalettet.

- Jeg ble først litt skremt og tenkte at dette var noe katta hadde dratt inn, men jeg skjønte fort at denne hadde kommet seg i doen på egen hånd, sa han til Dagbladet den gang.

Bård bor i en leilighet i tredje etasje i en bolig i Oslo, og også to skadedyrkontrollører bekreftet siden ifølge ham at rotta faktisk kom opp via toalettrøret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!