Klapper for bombene i Gaza

Har rigget seg til med hagestoler og popcorn på israelsk side av grensa.

ORKESTERPLASS: Israelere har satt seg til med hagestoler og andre nødvendigheter mens de venter på neste bombenedslag i Gaza, som de har fritt utsyn til. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB Scanpix
ORKESTERPLASS: Israelere har satt seg til med hagestoler og andre nødvendigheter mens de venter på neste bombenedslag i Gaza, som de har fritt utsyn til. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Idet et israelsk jagerfly bomber et mål inne i Gaza, klappes og jubles det høylytt på en høyde ved byen Sderot, like over på israelsk side av grensa. På bakketoppen har rundt 50 personer satt seg til med hagestoler og popcorn, og venter på neste bombing av den palestinske enklaven, som de har fritt utsyn til.

- Vi er her for å se Israel smadre Hamas, sier amerikanske og Israel-bosatte Eli Chone (22) til den danske avisa Kristeligt Dagblad.

- Skaper fred Etter at konflikten mellom Israel og den militante palestinske organisasjonen Hamas ble trappet kraftig opp, i kjølvannet av drapene på ungdommer på begge sider, har Hamas skutt over 500 raketter inn i Israel - som på sin side har gjennomført stadige luftangrep mot Gaza.

Ildvekslingen har foreløpig resultert i over 100 døde palestinere, blant dem flere barn. Lite tyder på at konflikten vil bli trappet ned de nærmeste dagene, på tross av sterkt internasjonalt press mot partene for å stanse blodsutgytelsen.

Amerikanske Chone viser til at Sderot stadig er mål for Hamas' raketter, og at det bare er naturlig å støtte opp under militærets bombing av Gaza.

- Vi sitter og ser på at Israel skaper fred, sier han.

- Og så er det bare bra underholdning, legger hans kamerat Aron Dew til.

Dew legger ikke skjul på at han synes det er kult å beskue kamphandlingene, og kaller det «en jakt på spenning».

- Vanlig i middelalderen Statsvitenskapsprofessor Tamar Hermann, ved universitetet i Tel Aviv, setter fenomenet krig som underholdning i historisk kontekst; allerede i middelalderen var det vanlig å samles for å være tilskuere til kamphandlinger, sier hun.

Hermann forteller videre at den israelske offentligheten er preget av en offermentalitet, hvor det er en tendens til å se motparten som en absolutt ondskap.

- UNDERHOLDNING: Tilskuerne gir flere årsaker til at de ønsker å se bombenedslagene. Trangen til underholdning og jakten på spenning er blant dem. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB Scanpix
- UNDERHOLDNING: Tilskuerne gir flere årsaker til at de ønsker å se bombenedslagene. Trangen til underholdning og jakten på spenning er blant dem. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Spørsmål om medfølelse og forståelse for palestinerne vil man som oftest finne blant høyt utdannede i Tel Aviv. Det dreier seg om ressurssterke personer, men også folk som ikke vet hva det vil si å leve under det konstante bombardementet man gjør i sør, sier professoren.

Demonstrasjoner i Norge 3000 personer deltok i kveld i en støttemarkering for palestinerne utenfor Stortinget. Blant talerne var Palestinakomiteens leder Kathrine Jensen og SVs Heikki Holmås.

- Det er én overgriper og ett offer. Israel vil aldri få fred før de river muren, sa Holmås ifølge NTB.

Demonstrasjonen ble avsluttet med en markering utenfor Israels ambassade i Parkveien bak Slottet.

I Trondheim deltok rundt 100 personer i en egen støttemarkering for palestinerne, ifølge NRK.

Israel har satt 40 000 soldater i beredskap, men en bakkeinvasjon av Gaza, som i 2009, er ennå ikke iverksatt. Samtidig tilbyr USA seg nå å mekle mellom partene.

Den danske forskeren Lars Erslev Andersen forklarer USAs iver etter en våpenhvile delvis med det dramatisk økte ustabiliteten i regionen, med borgerkrigene i Syria og Irak.

- Det er derfor Obama går så tidlig på banen, sier han til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer