Erna ut mot Gro

- Klapper uansett

Gro Harlem Brundtland sa hun ikke skjønner hva «fantastisk» Erna Solberg har gjort for å fortjene de gode meningsmålingene. - Hun vil alltid mene Ap gjør rett, svarer Høyre-lederen.

KLINSJ: Tidligere Ap-statsminister Gro Harlem Brundtland tok sist uke et oppgjør med Erna Solberg. Nå svarer Norges andre kvinnelige statsminister. Bildet er fra 2018. Foto: Lise Åserud/ NTB
KLINSJ: Tidligere Ap-statsminister Gro Harlem Brundtland tok sist uke et oppgjør med Erna Solberg. Nå svarer Norges andre kvinnelige statsminister. Bildet er fra 2018. Foto: Lise Åserud/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist uke tok «landsmoder» Gro Harlem Brundtland (Ap) et kraftig oppgjør med Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg etter en samtale under Arendalsuka.

- Jeg har vanskelig med å forstå hva slags fantastiske ting Erna Solberg har gjort det siste halvåret som skal gjøre at de stiger på meningsmålingene. Det kan ikke jeg se tegnene på. Jeg tror bare det går ut på at man ikke sitter med ansvaret og sitter stille i båten. Det er lett å kritisere de som har makta, sa Brundtland da hun møtte pressen etter samtalen.

- Innbarket Ap'er

Mens Brundtlands eget parti opplever rekordlav oppslutning, flyr Erna høyt med på meningsmålingene med opp mot 30 prosents støtte. I august skiller det nesten ti prosentpoeng mellom Høyre og Ap på gjennomsnittet av målinger.

Erna Solberg lar seg ikke pille på nesa av Norges første kvinnelige statsminister.

- Som andre gamle partiledere står hun i hjørnet og klapper for partiet uansett, sier Solberg til Dagbladet.

- Jeg tenker at Gro Harlem Brundtland er en av de mest innbarkete Arbeiderpartifolkene som har vanskelig for å tro at Ap ikke er på 40 prosent, fortsetter den avgåtte regjeringssjefen.

Sammen er de to den første og andre kvinnelige statsministerne i Norge.

- Hadde ordnet strømstøtte

I samtalen med Anne Grosvold sist onsdag sa Gro Harlem Brundtland at dagens regjering har den vanskeligste oppgaven siden krigen.

- Jeg synes synd på dem som styrer nå, sa Brundtland.

Da hun møtte pressen etter samtalen uttrykte hun undring over Høyres store sprang på målingene, som hun ikke kunne skjønne var fortjent. Solberg vil ikke gjøre noen vurdering av det.

- Vi synes aldri at verken dårlige eller gode meningsmålinger er fortjent. Dette er velgernes suverene vurdering og den synes jeg er hyggelig å se nå. Så må velgernes suverene vurdering få være hva de stemmer på. Hva som er begrunnelsen for det, er det bare velgerne som vet, sier Solberg.

- Hva hadde vært annerledes om du var statsminister nå?

- For det første hadde det vært en strømstøtte for de små bedriftene allerede fra januar/ februar. Det har vi foreslått i Stortinget. Så er det en del ting som vi har påpekt. Vårt første forslag til strømstøtte var jo egentlig en tilpasset støtte først og fremst for dem med lavest inntekt og lavest forbruk, svarer Høyre-lederen.

- Gjør alltid rett

Solberg mener det er galt at de bare sitter stille i båten, men vil være konstruktive i den vanskelige situasjonen mange nordmenn nå står i.

- Vi gidder ikke å ta omkamp på alle ordninger. Når vi sitter med et system som fungerer for privatpersoner så er det viktigste å få det til å fungere. Men vi hadde hatt strømstøtte til bedrifter nå, understreker Solberg.

Hun mener det ikke er noe nytt i kritikken fra Brundtland, og antyder at hun henger igjen i fortida.

- Jeg tror at Gro alltid syntes det var rart at ikke 40 prosent av det norske folk stemte Arbeiderpartiet. Men faktisk har verden forandret seg. Verden utvikler seg og er blitt annerledes, sier Solberg til Dagbladet.

Solberg mener ellers svaret allerede er gitt når journalister velger å spørre Gro om Ap og Støres innsats.

- Du spør en person som har ledet et annet parti og som er en ganske lojal Ap'er. Hun vil alltid mene at Ap gjør det rett. Hun tilhører skolen i Arbeiderpartiet som mener at Ap alltid gjør rett bare fordi de er Arbeiderpartiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer