Norsk milliardær jages av Deutsche Bank

Klappjakt på Alexander Viks (61) milliarder - nå tar hans far opp kampen i retten i Oslo

Viks mediesky og hemmelighetsfulle far skal slåss mot Deutsche Bank i seks dager i november.

EVENTYRER OG VINBONDE: Alexander Viks kone Carrie Vik har ved enkelte anledninger vært offentlig synlig, som her på vingården hun driver sammen med ektemannen Alexander (t.h) i Chile. Faren, hotellmannen Erik Martin Vik, skyr derimot offentligheten. Foto: Prensa Vik.
EVENTYRER OG VINBONDE: Alexander Viks kone Carrie Vik har ved enkelte anledninger vært offentlig synlig, som her på vingården hun driver sammen med ektemannen Alexander (t.h) i Chile. Faren, hotellmannen Erik Martin Vik, skyr derimot offentligheten. Foto: Prensa Vik. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tre år har gått siden den norske milliardæren Alexander Vik i London ble dømt til å betale Deutsche Bank cirka 300 millioner dollar.

Men han har ikke gitt opp.

I høst fortsetter han kampen mot storbanken ved domstoler i Connecticut, New York og Oslo - med backing fra sin far Erik Martin Vik.

«Rettsmøte i saken mellom Erik Martin Vik og Deutsche Bank AG er berammet til 16. november og vil gå over seks rettsdager», opplyser dommer Henning Kristiansen ved Oslo byfogdembete i en epost til Dagbladet.

Lavt i terrenget

I det verserende sakskomplekset mot Deutsche Bank kjemper Alexander Vik for å unngå å betale for katastrofale valutahandler tilbake i 2008. Handlene ble gjort gjennom Vik-selskapet Sebastian Holdings, som er registrert i skatteparadiset Turks & Caicos.

I denne og flere andre tvister har faren Erik Martin Vik vært en trofast støttespiller. Omtalen av faren har vært omvendt proporsjonal med den omfattende dekningen av sønnens eskapader.

Det kan virke som den gamle eventyreren, som ifølge Dagens Næringsliv drev pelshandel i Sverige før han på 1970-tallet ga seg i kast med eiendomsdrift på Kanariøyene, systematisk har unngått pressens oppmerksomhet.

Også denne gangen ligger han lavt i terrenget.

«Det vil ikke bli gitt noen kommentarer fra denne side før saken skal opp til behandling for domstolen», skriver Erik Martin Viks advokat Hans Ingvald Stensholdt i advokatfirmaet Kluge.

Heller ikke Deutsche Bank vil kommentere saken.

Tvangsfullbyrdelse

Dommer Henning Kristiansen opplyser at det er snakk om en klagesak.

«Saken gjelder klage over namsmannens handlemåte i tvangsfullbyrdelsessak», skriver Kristiansen til Dagbladet.

Tvangsfullbyrdelssaken det gjelder, mellom Deutsche Bank og Sebastian Holdings, var oppe for byfogdembetet i april i år. For å sikre sine gjenstående krav - her er regnestykket - fikk Deutsche Bank arrest i aksjene i det norske it-selskapet Confirmit.

Det hjalp ikke at Alexander Vik hadde overført aksjene til faren.

«(..) saksøker har sannsynliggjort at saksøkte er reell eier av aksjene i Confirmit AS, og arrest tas i disse aksjene», skrev dommeren ved byfogdembetet.

I en annen sak mot Sebastian Holdings ga byfogdembetet i april Deutsche Bank medhold i at dommen fra 2013 i Londons High Court of Justice er tvangskraftig i Norge. Beslutningen er anket inn for Borgarting lagmannsrett.

Tilbaketrukket og sky

Alexander Vik slo gjennom i offentligheten med et brak under it-boomen ved årtusenskiftet, og nådde så høyt som til en 69. plass på amerikanske Forbes' liste over verdens rikeste med 27 milliarder kroner - hvor han i dag er nede på 1694. plass .

Før det hadde han vært megler i USA.

Familien har stort sett holdt seg diskret i bakgrunnen, men med noen unntak:

Broren Gustav var med på IT-investeringene i USA som la grunnlaget for formuen, og kona Carrie har vist seg fram på PR-bilder for vingården som paret driver i Chile.

Hun har også kommet i fokus under den pågående pengejakten på ektemannen, som er bosatt i Monaco mens Carrie holder til på en herregård i Connecticut, USA.

Faren Erik Martin Vik har derimot vært så godt som usynlig.

Noe er kjent, for eksempel om hans eiendoms- og hotellinvesteringer på Kanariøyene, og om bakgrunnen hans som pelshandler.

Det er også kjent at Alexanders mor er uruguyansk.

Driver luksushoteller

Erik Martin Vik er offentlig registrert med et verv i selskapet Daminvest på Kanariøyene.

I en artikkel om Alexander Vik fra 2009, omtalte Dagbladet Magasinet dette selskapet som eieren av sju luksushoteller på Kanariøyene, Chile, Uruguay og Den dominikanske republikk.

Selskapet inngikk da i Sebastian Holdings på Turks & Caicos, som siden 2008 er er tømt for store deler av sine verdier. Penger har blitt sendt til personer og selskaper i familiens sfære.

Fordi Sebastian Holdings dermed ikke kan betale Deutsche Bank, går banken nå for det første etter Alexander Vik personlig. For det andre har banken utvidet fokuset, til verdier registrert på familiens øvrige selskaper og truster, og på kona Carrie og faren Erik Martin Vik.

Men familien Vik har åpenbart ikke tenkt å gi seg uten sverdslag.

Dagbladet har ikke oppnådd kontakt med Erik Martin Vik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer