Klappjakt på Arafats krets

Israel har startet en klappjakt på flere hundre palestinske aktivister og terrorister. Blant dem flere av Yasser Arafats nærmeste medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Hjelpearbeidere bakbundet i Ramallah

Norsk kvinne i Ramallah

Forvirring om drept prest

Kraftige sammenstøt i sentrum av Betlehem

300 palestinere overgav seg etter massive israelske angrep En offiser i den israelske sikkerhetstjenesten opplyser til Washington Post i dag at jakten er i gang på Vestbredden og i Gaza.

Beslutningen om å gå etter personer i Arafats nærmeste krets, representerer et budd med tidligere politikk. Den palestinske presidentens emdarbeidere har hatt immunitet fra arrestasjon og likvidering.

Omringet

Noen av de ettersøkte har søkt tilflukt i Arafats hovedkvarter i Ramallah. Andre skal befinne seg i den palestinske sikkerhetstjenestens hovedkvarter utenfor byen. Bygningskomplekset på en åsrygg er omringet av israelske soldater. De har ordre om å arrestere alle etterlyste.

- De viktigste aktivistene befinner seg i de to bygningskompleksene, sier en fremstående israelsk sikkerhetsoffiser. - De slipper ikke unna. Vi skal arrestere alle.

Det aller tydeligste uttrykket for en ny politikk er Israels beslutning om å arrestere Marwan Barghouti. Den fengslende taleren og karismatiske grasrotlederen er Arafats fremste medarbeider på Vestbredden og har ofte vært nevnt som presidentens trolige etterfølger.

Dilemma

Tawfiq Tirawi, PLOs etterretningssjef på Vestbredden, står også på lista. Det samme gjør Rashid Abu Shbak, nestsjef for den palestinske sikkerhetsstyrken der.

Den nye politikken representerer et dilemma for Israel. Statsminister Ariel Sharon har lenge antydet at Arafat bør erstattes av yngre og mer pragmatiske ledere. Nå står flere av nettopp dissa på lista over mest ettersøkte.

Israelerne har likevel bestemt seg for å skåne noen av palestinernes ledere, i det minste inntil videre. De innser at deler av den palestinske ledelsen må skånes om det en gang i framtida skal bli mulig å inngå avtaler og søke kontroll over det mest ytterliggående og voldelige gruppene.

Blant dem som skal skjermes, er angivelig sjefen for sikkerhetsstyrken på Vestbredden, Jibril Rajoub. Arafats sikkerhetssjef i Gaza, Mohammed Dahlan, er heller ikke ettersøkt.

Terrorbevis?

Den israelske hæren hevdet i dag at det er funnet nye bevis for PLO-ledelsens støtte til terror.

Hæren la i dag fram et dokument som ble beslaglagt i kontoret til Fuad Shubeiki, den palestinske 'finansministeren'. Brevet er sendt fra al-Aqsa martyrbrigade og inneholder flere krav om økonomisk støtte til terroraksjoner.

Organisasjonen ber om penger til innkjøp av maskinpistoler, ammunisjon og eksplosiver, skriver Haaretz i dag.

Marwan Barghouti var regnet som mulig arvtaker når Arafat er borte. Nå er han etterlyst.
Oberst Rashed Abu Shbak sa før påske at palestinerne ikkke vil inngå nmoen avtaler så lenge den israelske volden fortsetter.
Jibril Rajoub er sjef for sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter som nå er omringet av israelske soldater.