Klappjakt på  «Berserk II»

I går morges slo politiet i Vardø til mot Jarle Andhøys og Alex Roséns seilbåt «Berserk II». De lette etter et av mannskapene, David Mercy, som er etterlyst. I går kveld bordet politiet båten på nytt uten å finne David Mercy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FINNMARKSKYSTEN (Dagbladet): Alex Rosén lekte katt og mus med politiet i Vardø i går. Sammen med sine venner klarte de å gjemme sin etterlyste venn for politiet. De la fra kai, men politiet ga ikke opp jakten og forfulgte vennegjengen til sjøs.

Ute på Varangerfjorden var den etterlyste ekspedisjonen. På land i Vadsø, Vardø og Kirkenes ventet politiet.

Orket ikke vente lenger

Klokka 18.30 i går kveld orket ikke politiet lenger å vente på land. Fire politimenn rykket ut fra Vadsø i båt med ordre om ransaking av båten.

Halvannen time seinere bordet politiet «Berserk II» - uten å finne den etterlyste vennen David Mercy.

-  Totalt uholdbart, sier Alex Rosén på mobiltelefon til Dagbladet om politiets opptreden.

-  Forfølgelse, erklærer ekspedisjonsleder Jarle Andhøy.

Årsaken til politiets jakt er at Sysselmannen ikke har greid å få tak i David Mercy og forkynt tiltalen mot ham. En tiltale som oppsto som følge av TV-programmene sendt på NRK 1, og som blant annet inneholdt bilder av ulovlig nærkontakt med isbjørn.

Også Rosén og Andhøy har hatt påtalemyndigheten på nakken. Begge har fått sviende bøter, og er fortsatt ikke ferdige med sakene sine.

Mercy er den av dem politiet foreløpig ikke har greid å slå kloa i overhodet.

For to uker siden la karene ut på ny ekspedisjon. Først til Bjørnøya, dernest langs Finnmarkskysten. Planen er å reise videre til Russland, og så gjennom elver og kanaler til Skottland.

-  Fritt land

Ekspedisjonen ønsker imidlertid ikke at amerikaneren skal bli tatt.

-  Jeg ønsker at han skal få oppleve Norge som et fritt land, og forstår ikke hva politiet vil med ham. Han har jo ikke gjort noe galt. En fredeligere og mer dyrevennlig mann finner du ikke, sier Alex Rosén.

Da ekspedisjonen i går morges oppdaget polititjenestemenn på vei til båten i Vardø, hjalp Rosén Mercy med å forsvinne i bysamfunnet på 2500 mennesker. Med hjelp fra drosjesentralen ble den etterlyste kamuflert som lokal taxisjåfør.

Drakk kaffe

Mens en politipatrulje gjennomsøkte «Berserk II», drakk Mercy kaffe med sine nye «kolleger» på sentralen.

Drosjesjåfører i Vardø bekrefter historien overfor Dagbladet, men ønsker ikke å bli sitert med navn i avisa.

Politiet måtte forlate båten uten Mercy, og «Berserk II» kunne gå fra Vardø.

Dagbladet snakket med David Mercy i går ettermiddag på mobiltelefon. Hvor han var, ønsket han ikke å si noe om. Men han sier rett ut at han ikke ønsker å snakke med politiet nå.

-  Politiet prøver å ødelegge ekspedisjonen vår. Hvorfor har de ikke kontaktet meg før? Dessuten er jeg helt uskyldig. Jeg skjønner ikke hvorfor folk har reagert. Det vi gjorde med dyrene var positivt! Vi snakket bare med dem, sier Mercy, og sier han kommer til å forsvare seg mot anklagene seinere.

Jarle Andhøy antyder at folk hos Sysselmannen på Svalbard kan ha personlige motiver med straffeforfølgelsen.

-  De som skyter isbjørn, slipper unna med 10 000 kroner i bot. Vi har betalt rundt 80 000 kroner i bøter. Og nå dette, poengterer skipperen.

Politiet bekrefter at en politipatrulje oppsøkte gjengen i Vardø havn, og at ekspedisjonen følges på bakgrunn av etterlysningen.

«Ullent farvann»

-  Våre tjenestemenn gikk om bord i båten, men fant ingen Mercy, sier operasjonsleder Torbjørn Winther.

Han påpeker at David Mercy ikke risikerer umiddelbar pågripelse, og at han ikke forstår «Berserk»-guttas handlingsmønster.

-  Det er snakk om å forkynne en tiltale. Han vil ikke bli pågrepet, sier Winther, som mener Rosén, Andhøy og det fjerde ekspedisjonsmedlemmet, Espen Tarberg, befinner seg i lovmessig «ullent farvann» når de forsøker å skjule amerikaneren.

-  Fortsetter jakten

Han bekreftet også at politiet ville fortsette jakten på «Berserk II». Etter gårsdagens ransaking til sjøs hadde politiet ingen annen kommentar utover at Mercy ikke var funnet. På spørsmål om videre jakt, var beskjeden:

-  Vi får se.

Alex Rosén nekter å tro at politiet bare vil la Mercy gå:

-  Da hadde de ikke operert slik, sier TV-kjendisen.

BORDET 1: Alex Rosén og «Berserk II» blir bordet midtfjords.
BORDET 2: Alex Rosén og «Berserk II» blir bordet midtfjords.
KAMUFLERT: David Mercy.
POLITIJAKT: Klokka 13.30 i går rykket denne politibåten ut fra Vadsø havn med kurs for «Berserk II». Noen timer seinere måtte de konstatere at den etterlyste ikke var om bord.