Klappjakt på «den hvite terror-enka» og hennes mulige norske medhjelper

Anført av Samantha Lewthwaite skal norsk-somalieren ha vært med og drept minst 67 mennesker i kjøpesenteret i Nairobi.

JAGES: Samantha Lewthwaite er etterlyst av Interpol. Den 29-år gamle kvinnen er enke etter Jamal Lindsay (tidligere kjent under navnet Germaine Maurice Lindsay), en av de fire selvmordsbomberne i London i 2005. Seinere har Samantha Lewthwaite hatt et forhold til Habib Saleh Ghani (28) en av lederne Al-Shabaab. Foto: Interpol / Reuters / NTB scanpix
JAGES: Samantha Lewthwaite er etterlyst av Interpol. Den 29-år gamle kvinnen er enke etter Jamal Lindsay (tidligere kjent under navnet Germaine Maurice Lindsay), en av de fire selvmordsbomberne i London i 2005. Seinere har Samantha Lewthwaite hatt et forhold til Habib Saleh Ghani (28) en av lederne Al-Shabaab. Foto: Interpol / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAIROBI (Dagbladet): Mens Politiets sikkerhetstjeneste konsentrerer jakten etter den unge norsk-somalieren, er den britiske terror-enka Samantha Lewthwaite (29) fortsatt hovedsporet til politiet i Kenya.

Sammen med etterforskere fra amerikanske FBI, terroreksperter fra Metropolitan Police Service (ofte kalt Scotland Yard) i London, tyske, canadiske og israelske terrorjegere saumfarer lokale kenyanske kriminalteknikere kjøpesenteret Westgate for mulig nye spor etter terroristene.

Hele Interpol-apparatet står klar til å bistå kenyanske myndigheter i klappjakten på terroristene.

Norsk politi bidrar også i den omfattende etterforskningen. To tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste er på plass i Nairobi - hovedsakelig for å finne spor etter den unge norsk-somalieren.

«Den hvite enken» Sentralt i etterforskningen står britiske Samantha Lewthwaite. Den 29-år gamle kvinnen er enke etter Jamal Lindsay (tidligere kjent under navnet Germaine Maurice Lindsay), en av de fire selvmordsbomberne i London i 2005.

Seinere har Samantha Lewthwaite hatt et forhold til Habib Saleh Ghani (28) en av lederne i Al-Shabaab. Ghani ble trolig drept i kamper mellom rivaliserende terrorgrupper i Somalia tidligere i høst.

Samantha Lewthwaite, eller Sherafiya som hun nå kaller seg, ble født og vokste opp i Aylesbury i Buckinghamshire nordvest for London. Hun er datter av en britisk major og konverterte til islam i tenåra. Hun har to barn med både Jaamal Lindsay og Habib Ghani. Barna er ifølge den britiske avisa Daily Mail henholdsvis 3, 5, 8 og 9 år gamle.

Drepte de som ikke kunne koranen Dagbladet snakket i dag med en av de ansatte i avisa Daily Nation i Nairobi. En av hans kolleger - en kvinne, var til stede på kjøpesenteret Westgate da terroristene slo til.

- Hun våger ikke å snakke direkte med dere om det som skjedde. Hun er livredd, sier journalisten som har terror som hovedfelt.

- Min kollega var inne på Westgate da terroristene slo til. Hun stod bare meter fra en kvinnelig terrorist, som politiet mener var britiske Samantha «Sherafiya» Lewthwaite - terrorist-kvinnen. Alt taler for at det virkelig var den «hvite enken» begynte å lese koranvers. De som ikke klarte å fullføre versene ble hensynsløst skutt ned og drept, forteller journalisten i avisa Daily Nation til Dagbladet.

Den britiske terror-enka er også mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon mot turister i Kenya jula 2011, og et angrep med granater mot et hotell i havnebyen Mombasa i Kenya i fjor.

Kledde seg om og flyktet Politiet i Nairobi er fortsatt usikre på hvor mange terrorister som deltok i terrorangrepet mot det eksklusive kjøpesenteret Westgate. Fire av terroristene er døde. De er fortsatt ikke identifisert.

Det er vitneobservasjoner som tyder på at rundt 10 terrorister skjøt ned og drepte de som var på kjøpesenteret.

Men flere av terroristene skal etter de kaldblodige drapene kledd seg om, og deretter flyktet fra Westgate sammen med desperate kjøpesentergjester som forsøkte å komme seg i sikkerhet.

Rømte til Somalia Dagbladet har forgjeves søkt å komme i kontakt med Boniface Mwaniki, lederen for Kenyas antiterrorpoliti. Han har de siste dagene vært utilgjengelig for både lokal og internasjonal medier.

Men flere kenyanske medier skriver at etterforskningen skal ha avdekket at terroristene skal ha flyktet fra Kenya til Somalia. Det utelukkes heller ikke at flere av terroristene nå kan oppholde seg i Europa.

- Politiet her i Nairobi vet ikke hvor Samantha «Sherafiya» Lewthwaite, norsk-somalieren og de andre terroristene nå oppholder seg. Men politiet er rimelig sikre på at de ikke lenger er i Kenya, sier journalisten som jobber med terror som spesialfelt i avisa Daily Nation i Nairobi.

- Jeg kan ikke stå fram med navn og bilde, av hensyn til min egen sikkerhet og min jobb, sier journalisten til Dagbladet.

Mossad-agenter Terroraksjonen mot Westgate var godt planlagt, og det var ikke tilfeldig at nettopp det eksklusive kjøpesenteret i diplomat-strøket i Nairobi ble valgt ut.

NYE BILDER: Interpol gikk nylig ut med flere bilder av Samantha Lewthwaite. Foto: Interpol / AP / NTB scanpix
NYE BILDER: Interpol gikk nylig ut med flere bilder av Samantha Lewthwaite. Foto: Interpol / AP / NTB scanpix Vis mer

Kjøpesenteret er formelt eid av en lokal kenyansk forretningsmann. Men i Nairobi er det en «offentlig hemmelighet» at de egentlige eierne er israelere.

Terroristene hadde for flere måneder siden - under falsk identitet - leid et lokale i kjøpesenteret. Under skjul av å skulle drive en elektronisk butikk, hadde de smuglet inn store mengder med våpen og eksplosiver.

Flere kenyanske medier har de siste dagene skrevet at det er bevist at flere agenter fra den israelske sikkerhetstjenesten Mossad var inne i kjøpesenteret da terroristene slo til. De hemmelige agentene som var bevæpnet og kledd i sivil, skal ha reddet en rekke mennesker ut i sikkerhet.

NYE BILDER: Interpol gikk nylig ut med flere bilder av Samantha Lewthwaite. Foto: Interpol / Reuters / NTB scanpix
NYE BILDER: Interpol gikk nylig ut med flere bilder av Samantha Lewthwaite. Foto: Interpol / Reuters / NTB scanpix Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 625838621


Varnish cache server