Klappjakt på den «norske» jihadisten

Kenya er i frykt for at norsk-somalieren Ikrimah al-Muhajir skal slå til med nye grusomme terrorangrep.

NORSK JIHADIST :  Kenyaske og amerikanske sikkerhetsstyrker jaker sammen med israelske Mossad på norsk-somalieren Ikrimah al-Muhajir -  «bombemakeren». I Kenya er det frykt for at norsk-somalieren skal slå til med nye terror-angrep. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP
NORSK JIHADIST : Kenyaske og amerikanske sikkerhetsstyrker jaker sammen med israelske Mossad på norsk-somalieren Ikrimah al-Muhajir - «bombemakeren». I Kenya er det frykt for at norsk-somalieren skal slå til med nye terror-angrep. Foto: Farah Abdi Warsameh/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAIROBI (Dagbladet): På hvert gatehjørne står bevæpnet politi. Biler ransakes. Alle som vil inn på et kjøpesenter blir kroppsvisitert.  Ved skolene patruljer paramilitære tropper og på restauranter og hotellene blir alle gjester sjekket. Vesker blir gjenommsøkt etter våpen og sprengstoff.

Nairobi er en by i skrekk. Terroren har forandret millionbyen i Kenya.  Og det er to menn kenyansk antiterrorpoliti - med hjelp av CIA, israelske Mossad, tysk og canadisk etterretning - nå driver en intens klappjakt på:

En mystisk kenyaner som heter Sheikh Iman Ali og hans militante terrororganisasjon Al-Hira, og en 28 år gammel norsk-somalier som operer med norske reisedokumenter.

28 år gamle Ikrimah al-Muhajir, alias Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, alias Abdiqadir Mahud Achmed blir regnet som Al-Shabaabs farligste mann.

Bodde i NorgeI Ikrimah al-Muhajir oppholdt seg i Norge fra 2004 og fram til 2008.  Han ble først omtalt i Norge da TV2 i forrige fortalte om aksjonen til Navy Seals i Somalia i begynnelsen av oktober i år.

Ikrimah al-Muhajir går under navnet «bombemakeren» i Kenya. Han er kenyansk statsborger og har minst to barn med en kvinne i Kenya.

«Bombemakeren» skal ved siden av sine norske reisedokumenter også ha nær tilknytning Yemen

Frykter mer terror Ifølge den seriøse avisa The Nation - som er kjent for å være etterrettelig og ha gode kilder i kenyansk etterretning - skal terrorjegerne ha kommet over opplysninger som viser at nye terroraksjoner er planlagt.

Det er uklart om norsk-somaliske Ikrimah al-Muhajir opererer alene med terrorister fra Al-Shabaab, eller om han samarbeider med Sheikh Iman Ali og den mystiske militante terrororganisasjon Al-Hira.

The Nation skriver at avisa fra sikre etterretningskilder har opplysninger som antyder at havnebyen Mombasa, den nye flyplassen Wilson Airport sør for Nairobi og internasjonale skoler er potensielle mål for terroristene.

I Nairobi er det norske elever både ved den norske og den svenske skolen i byen.

KLAPPJAKT : Al-Shabaab er på vikende front og er blitt tilbake i Somalia. Nå står  den islamske oganisasjonen bak bak terroraksjoner i Kenya. Foto: AP
KLAPPJAKT : Al-Shabaab er på vikende front og er blitt tilbake i Somalia. Nå står den islamske oganisasjonen bak bak terroraksjoner i Kenya. Foto: AP Vis mer

Det er ikke kjent hvilke sikkerhetstiltak kenyanske myndigheter har iverksatt rundt de internasjonale skolene.

Selvmordsbombere Det er ikke overraskende Al-Shabaab planlegger en oppfølging av Westgate-angrepet. I Kenya er terroreksperter enige om at den nå Al-Qaida tilknyttede terrororganisasjonen Al-Shabaab har flere aksjoner planlagt for å ramme Kenya økonomisk.

Terroren mot det eksklusive kjøpesenteret Westgate - hvor minst 67 personer ble drept - har ført til frykt, og at internasjonale turister har avlyst sine planlagte reiser - noe som rammer landet hardt økonomisk.

I Nairobi er det nå frykt for at selvmordsbomber fra Al-Shabaab skal slå til.

Mange arrestasjoner Dagbladet har forgjeves forsøkt å få kontakt med Bonaface Mwaniki, sjef for antiterrorpolitiet i Kenya, men han har ikke vært tilgjengelig for internasjonale medier.

Men sikkerhetsanalytiker Simiyu Werunga i Nairobi sier at sikkerhetsstyrkene har hatt stor framgang, og at flere medlemmer av forskjellige terrorceller de siste dagene er arrestert.

- Det har vært omfattende arrestasjoner i Kenya, på grensen til Somalia, og i Uganda og Tanzania. Men vi må fortsatt forbedre etterretningen for at vi skal klare å stoppe terroristene, sier sikkerhetsanalytikeren til avisa The Nation.