Klappjakt på drapsmann (21)

Tre skudd ble avfyrt i rask rekkefølge. På gulvet i leiligheten på Ekeberg i Oslo lå en mann på 28 år. Han døde like etter. Den iskalde drapsmannen tok med seg våpenet og kjørte rolig bort fra drapsstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå etterlyser politiet 21 år gamle Speen Yar Khan. Han er norsk statsborger, av pakistansk opprinnelse.

TV 2 meldte i kveld at den etterlyste 21-åringen via «en mellommann» skal ha vært i kontakt med redaksjonen og hevdet at han handlet i selvforsvar.

Politiet er ikke blitt kontaktet, og har ikke fått opplysninger fra den etterlyste 21-åringen om at han skal ha handlet i selvforsvar.

I natt jaktet store politistyrker på den bevæpnede 21 åringen, som kriminalpolitiet mener er farlig.

Sammen med en annen ung pakistaner kom 21-åringen til leiligheten i Jomfrubråtveien i går kveld. Inne i leiligheten ventet to brødre.

Etter kort tid oppsto en krangel. Ifølge vitner som i natt forklarte seg til politiet, skal den drepte selv ha dratt fram et skytevåpen.

Mannen og den unge pakistaneren, som begge er kjent av politiet for kriminelle handlinger og tilhører ulike organiserte krim-miljøer i Oslo, havnet i et basketak. Etter at 21-åringen hadde overtatt kontrollen over skytevåpenet, skal tre skudd blitt avfyrt.

Nordmannen som bodde i leiligheten, skal ha blitt truffet i hals- og hoderegionen av minst et av skuddene.

Rømte

Like etter at de fatale skuddene falt, tok 21-åringen med seg skytevåpenet og et balltre og gikk ut, satte seg i bilen og kjørte rolig bort fra området.

I går kveld jaktet politiet på 21-åringen. Han kjørte en svart Toyota Celica 1991-modell.
Store politistyrker var i går på flere adresser for å finne drapsmannen. Han var verken hjemme hos sine foreldre eller i sin egen leilighet. Det ble også søkt på kjente adresser i det kriminelle innvandrermiljøet i Oslo.

Opplysninger Dagbladet i natt fikk fra miljøet 21-åringen vanker i, tyder på at han oppholder seg i en av nabokommunene til Oslo.

I natt ble det slått riksalarm, og grenseovergangene til Sverige ble varslet.

Godt kjent

De to brødrene som bodde i leiligheten i Jomfrubråtveien er også gamle kjenninger av politiet. Begge skal være brukere av narkotika.

Den ettersøkte drapsmannen ble i 1995 tatt for ran av en hamburgerrestaurant på Stovner. Et forhold han i politiavhør har tilstått.

Seiere er mannen tatt for en rekke mindre kriminelle forhold. Men han er aldri tidligere domfelt.

21-åringen har i flere år vært i nærkontakt med ungdomsgjengen Young Guns.

Den siste tida skal han ha hatt nær kontakt med den såkalte B-gjengen - en gruppe innvandrerungdom, som har vært i konflikt med den den hardt belastede Young Guns.

Vil melde seg

Dagbladet får bekreftet at 21-åringen like før midnatt forsøkte å komme i kontakt med en av spanerne ved Oslo politikammer. Beskjeden 21-åringen skulle gi politiet, var at han ville melde seg i løpet av mandagen.
Politimannen Tore Krogstad, kjent keeper på Vålerengas eliteserielag i fotball, er den i politiet som har hatt mest med 21-åringen å gjøre.

Ved siden av drapsmannen og den drepte var to andre menn i leiligheten. De ble begge lagt i jern og fraktet til politihuset i går kveld.

Gjenopplivning

Politiet trodde lenge at drapsmannen hadde forskanset seg inne i leiligheten. Derfor ventet de i det lengste med å gå inn.

Mannen som ble skutt, var ved bevissthet i flere minutter etter skuddene. Ambulansepersonell startet umiddelbart gjenopplivning.

Men mannen, som trolig er i begynnelsen av 30-åra, døde i ambulansen på vei til sykehuset.

- Vi tok den tida som var nødvendig før vi våget å gå inn i huset, av hensyn til sikkerheten til mannskapene. Vi har lært av hendelsene de siste dagene, sier operativ uteleder Tom Østreng.

FARLIG: Operativ uteleder Tom Østreng holdt tilbake mannskapene av frykt for at gjerningsmannen oppholdt seg i huset.