Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klappjakt på drapsmann

SJØVEGAN (Dagbladet): Politiet tror at den som drepte Marie-Louise Bendiktsen kan ha forsvunnet langs en gangsti som starter ved offerets hus. Slik kan drapsmannen ha unngått å bli oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gangveien starter ved ei trapp bare få meter fra 59-åringens hus. Deretter fortsetter den ut i et skogsholt, før den deler seg ved barneskolen og ender opp på en kommunal vei og Riksvei 84.

- På kvelds- og natterstid er det fullt mulig å stikke seg bort her uten å bli sett. Vi utelukker ikke at gjerningsmannen kan ha beveget seg i dette området. Men dette er en av flere teorier, sier lensmann Nils Johan Mikalsen.

Politet undersøker om kvinnen kan ha blitt drept i forbindelse med et innbrudd. Bevegelsene i det kriminelle miljøet i området kartlegges nå.

Lokalkjent?

Politiet håper nå at feriegjester eller noen av de vel 1000 fastboende har observert den eller de som står bak den grufulle udåden.

- Vi vil svært gjerne ha kontakt med alle som har vært på Sjøvegan mellom klokka 23.00 mandag kveld og 05.00 onsdag morgen. Det gjelder også turister som har kjørt forbi, sier lensmannen.
Kjennskap til en eventuell fluktrute langs stien svekker heller ikke sannsynligheten for at drapsmannen ikke bare er en kald fisk, men også lokalkjent. Politet tror nå kvinnen ble drept seint mandag kveld eller natt til tirsdag.

Etterforskerne er styrket i troen på at gjerningsmannen har oppsøkt Marie-Louise Bendiktsens bolig to ganger - først for å drepe henne, deretter for å skjule ugjerningen ved å tenne på huset. Sporene må i så fall ha blitt slettet mellom 24 og 30 timer etter selve drapet.

Drapsvåpen kjent

Politet vet nå også hvilket drapsvåpen som ble benyttet.

- Vi vet hvordan hun ble drept, mer kan vi ikke si av hensyn til etterforskningen, sier Mikalsen.

Et eller annet sted bærer en eller flere personer nå på en fryktelig hemmelighet. Derfor har Salangen-lensmann Nils Johan Mikalsen avbrutt sin ferie. Sammen med Kripos-avdelingssjef Sturla Olsen og etterforskningsleder Mona Madsen ved Senja politidistrikt jakter han på en kaldblodig morder som har flere døgns forsprang.

Store ressurser er satt inn, men politiet vedgår at de delvis famler i blinde.

Foreløpig har etterforskerne så vidt startet sitt møysommelige puslespill for å løse drapsgåten. I går kveld framholdt de at de ikke har noen mistenkte.

Først trodde man at enken sist ble observert ved 15-tida tirsdag ettermiddag. I går ble dette tidspunktet endret. Politiet vet nå at Bendiktsen seinest var i live klokka 22.30 mandag kveld, altså for en uke siden. Da hadde hun en telefonsamtale med en bekjent.

Ingen vitner

Dagen etter, tirsdag, finnes det så langt ingen vitneobservasjoner av Marie-Louise Bendiktsen. Naboene stusset da over at hun ikke var ute på en solfylt sommerdag. Post og aviser ble ikke hentet inn fra postkassa.

Ytterligere opplysninger styrker teorien om at hun ble tatt av dage seint mandag kveld eller natt til tirsdag. Klokka 05.00 onsdag morgen fikk politiet melding om brannen i Lensmannsjord boligfelt. Den sterkt forbrente 59-åringen ble funnet på soverommet i eneboligen.

Dør-til-dør

Drapsalarmen gikk etter at den foreløpige obduksjonsrapporten viste skader som overbeviste politiet om at de sto overfor en alvorlig drapssak. I overkant av 30 polititjenestemenn, deriblant 11 Kripos-etterforskere, jakter nå på gjerningsmannen.

I går gjennomførte politiet en omfattende dør-til-dør-aksjon i Sjøvegan, både blant fastboende og feriegjester. I tillegg ble terrenget rundt tettstedet gjennomsøkt av 25 vernepliktige soldater, i håp om å finne gjenstander, klær eller annet som kan knyttes til drapet.

Innbruddstyv?

Men foreløpig er spørsmålene mange og svarene få, også blant innbyggerne i det vesle lokalsamfunnet.

  • Slapp den forsiktige kvinnen frivillig noen kjente inn i huset?
  • Satte hun seg til motverge da hun ble overrasket av en bevæpnet innbruddstyv?
  • Bilen hadde hun lånt til datteren, inngangsdøra var trolig låst. Trodde noen at hun ikke var hjemme? Går det en morder løs blant oss?

- Kriminalteknikere står overfor en tøff oppgave i branntomta. Og tida jobber mot oss. Så langt har vi fått inn rundt 35 tips, men vi trenger atskillig flere, sier lensmann Nils Johan Mikalsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!