Klappjakt på Google

Konkurrentene klager på Google og konkurransetilsynet i flere land jakter ofte på selskapet. Nå er de på jakt igjen og Google faller på børsen.

MAKT: Google har en finger med i mye i den teknologiske verden. Noen ganger blir det for mye? REUTERS/Michael Dalder/Files  (GERMANY - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
MAKT: Google har en finger med i mye i den teknologiske verden. Noen ganger blir det for mye? REUTERS/Michael Dalder/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konkurransetilsynet i USA (FTC) har fått klager på at Google har mistbrukt sin sterke posisjon i annonsemarkedet på internett. Det ryktes at FTC har startet å se nærmere på de påståtte tilfellene, melder Bloomberg.

Google kan ha brukt sin dominerende posisjon til å tvinge selskaper til å ta i bruk andre tjenester fra Google, heter det.

En slik praksis er i så fall ulovlig og kan utløse store bøter, noe selskaper som Intel og Microsoft smertelig har fått erfare.

En etterforskning kommer i så fall kort tid etter at konkurransetilsynet nylig avsluttet en annen 20 måneder lang etterforskning av Google for misbruk av markedsmakt, uten at det førte til noe.

Klappjakt på Google Konkurransetilsyn i flere land følger Google tett og selskapet er blant annet i konkurransetilsynets søkelys i Canada. EU undersøker i tillegg måten Google opererer på i søkemotormarkedet og hvordan de håndterer lisensieringen av patenter i selskapets mobilvirksomhet, Motorola Mobility. Konkurransemyndighetene i Argentina og Sør Korea følger også Google tett.

Representanter for Google og det amerikanske konkurransetilsynet hadde ingen kommentar til undersøkelsene.

Google har en markedsandel på 24 prosent i annonsemarkedet på internett, på over 100 milliarder kroner. Det er langt foran Facebook og Yahoo med 10 prosent hver, ifølge Bloomberg.

Verdt 830 milliarder Google faller 1,2 prosent i New York og verdsettes til 295 milliarder dollar, tilsvarende 830 milliarder kroner. Det betyr også at det bare er to selskaper i verden med en høyere børsverdi. Det er ExxonMobil med sine 408 milliarder dollar og Apple med 415 milliarder dollar, ifølge Marketwatch.

Microsoft ligger på 4. plass med en børsverdi på 285 milliarder dollar. Microsoft er også stadig i konkurransemyngdighetenes søkelys, og er for eksempel blitt ilagt bøter i EU på tilsammen mer enn 15 milliarder kroner.

Les også: De største bøtene for manipulasjon og misbruk av markedsmakt