Klappjakt på medsammensvorne i Nice. Nyhetsbyrå hevder IS har tatt på seg ansvaret for angrepet

Fire personer pågrepet i politiaksjoner. - Sønnen min begynte å gråte, forteller kona til den ene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NICE (Dagbladet): IS sitt nyhetsbyrå Aamaq siterer nå sikkerhetskilder på at IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet i Nice. De skriver at angrepet ble utført av en «soldat» fra terrorgruppa Den islamske stat (IS), men det er fortsatt ikke klart om terroristen faktisk hadde bånd til terrrogruppa.

Det var rolig i gatene i Nice i dag tidlig, i kontrast til det kaoset som utspant seg på Promenade des Anglais torsdag kveld. Men det pågår samtidig en intens jakt på eventuelle medsammensvorne av Nice-terroristen.

Som med Paris-angrepene, prøver politiet å identifisere om Mohamed Lahouaiej-Bouhel (31) var en del av et terrornettverk.

<strong>SLO TIL I DAG TIDLIG:</strong> En mann blir her dekket til med et håndkle for å skjule hans identitet, etter at han ble pågrepet i en politiakson i Nice i dag tidlig. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Scanpix
SLO TIL I DAG TIDLIG: En mann blir her dekket til med et håndkle for å skjule hans identitet, etter at han ble pågrepet i en politiakson i Nice i dag tidlig. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Har pågrepet fire personer

Fire personer ble i dag tidlig pågrepet etter at politiet aksjonerte mot flere adresser i Nice sentrum, og fraktet til en politistasjon nord for sentrum. Franske medier utenfor politistasjonen melder at de ble pågrepet fordi de skal ha vært de siste personene gjerningsmannen snakket med på telefon før angrepet.

Det skal framgå av telefonloggen til terroristen, men det er ikke kjent når samtalene fant sted, og det er heller ikke bekreftet av poltiiet.

Dagbladet var på en av de aktuelle adressene lørdag morgen, hvor ei kone står igjen etter at mannen hennes ble pågrepet.

- Politiet sa ingenting om hvorfor de arresterte mannen min, hvor de skulle eller hva som vil skje videre, sier kona til Dagbladet.

-Hvordan reagerte sønnen din da politiet tok faren hans?

- Han begynte å gråte. Jeg forsøker å holde meg rolig for hans skyld, men nå skal jeg ta med ham til bestefordeldrene, sier hun.

Naboer forteller at politiet slo til mot leiligheten klokka fem i dag tidlig og ba folk holde seg innendørs.

- Så gikk de inn og arresterte en mann i 40-åra. Han har jobb, har bodd der i to år og har virket som en rolig mann, sier en butikkeier ved en av adressene til Dagbladet.

- Politiet knuste døra da de skulle ta seg inn, forteller en annen nabo til Dagbladet.

I går ble ekskona til den antatte Nice-terroristen satt i varetekt av politiet.

<strong>POLITIET KNUSTE DØRA:</strong> Politiet aksjonerte i dag mot en leilighet like ved sentralstasjonen i Nice, hvor de pågrep en mann de mener har tilknytning til Nice-terroristen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
POLITIET KNUSTE DØRA: Politiet aksjonerte i dag mot en leilighet like ved sentralstasjonen i Nice, hvor de pågrep en mann de mener har tilknytning til Nice-terroristen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Har oppfordret til angrep

Terrorgruppa IS har flere ganger oppfordret enkeltpersoner til å bruke enkle midler for å angripe dem som prøver å bekjempe gruppa. Høsten 2014 slo norske PST alarm etter at IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani holdt en tale hvor han oppfordret til angrep på «alle allierte» av USA.

- Hvis du ikke klarer å skaffe en IED (improvisert bombe red.anm.), så velg ut en vantro amerikaner, franskmann eller hvilken som helst av dere allierte, sa al-Adnani den gangen.

Deretter følger en svært detaljert liste med enkle redskaper og metoder han mente terrorister kan bruke for å ramme «alle allierte» av USA. Denne oppfordringen har siden blitt gjentatt, og da har også å kjøre over personer blitt nevnt.

Det er imidlertid ikke avklart om Nice-terroristen faktisk handlet på ordre fra IS, om han hadde hatt noe med gruppa å gjøre i det hele tatt, eller om han utførte angrepet i deres navn.

30 000 mennesker var samlet på promenaden da terroristen meiet ned 84 personer med en 19 tonn tung lastebil. Frankrike startet i dag sin tre dager lange landesorg i dag, til minne om de 84 som døde i terrorangrepet.


<strong>HER AKSJONERTE POLITIET I DAG:</strong> I denne gata skal politiet i dag ha arrestert flere personer i terroretterforskningen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HER AKSJONERTE POLITIET I DAG: I denne gata skal politiet i dag ha arrestert flere personer i terroretterforskningen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Gjerningsmannens naboer er i sjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer