BETALTE 28 000 - FIKK ALDRI NØKKEL: Wenche Rivenes (til venstre), Ida Berge Halland og Trond Halland reiser hjem fra Gran Canaria lørdag. Men de måtte betale på nytt for å få fereiebolig. Foto: Hugo Ryvik, Canariajournalen.no.
BETALTE 28 000 - FIKK ALDRI NØKKEL: Wenche Rivenes (til venstre), Ida Berge Halland og Trond Halland reiser hjem fra Gran Canaria lørdag. Men de måtte betale på nytt for å få fereiebolig. Foto: Hugo Ryvik, Canariajournalen.no.Vis mer

Klappjakt på norsk utleier: - Han kjenner vi, sa spansk politi

Wenche og Trond betalte 28 000 i forskudd for leilighet. Siden har det vært umulig å få kontakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både norske turister og utleiere som mener seg lurt av et norskregistrert utleieselskap for ferieboliger, driver nå «klappjakt» på Kanariøyene på selskapets eier.

To familier i Hordaland og i Narvik har politianmeldt selskapet og den norske eieren til politiet.

En utleier fra Drammen sier til den skandinaviske avisa canariajournalen.no at han har 40 000 kroner til gode av selskapet. Og utleieselskapets tidlige eier vurderer å politianmelde den nye eieren for 15 000 euro - over 120 000 kroner - av kjøpesummen som ennå ikke skal være betalt.

Det var Canariajournalen som først omtalte politianmeldelsene og øvrige misnøye som svirrer i det store norske miljøet på Gran Canaria rundt formidlingsselskapets nye eier, en mann i 40-årene med registrert adresse i Oslo i tillegg til at han i flere år har hatt adresser i de spanske nærområdene der han jobber.

Fjernet hjemmeside og Facebook

Dagbladet har siden lørdag formiddag forsøkt å få kontakt, uten resultat, på den eneste av hans mange registrerte telefoner som ikke var avslått.

I løpet av de siste par dagene er selskapets hjemmeside og Facebook-sider fjernet fra nettet.

- Etter at Wenche Rivenes og Trond Helland fortalte om sine leieopplevelser i Canariajournalen, har det poppet opp saker rundt mannen. Han er tydeligvis klar over at mange vil ha kontakt, men han er som sunket i jorda.

- Det kan virke som det var en forsmådd leietaker som la ut bilde av og kontaktinformasjon om mannen på en Facebook-side for Gran Canaria-leietaker., sier redaktør Hugo Ryvik i Canariajournalen til Dagbladet.

De to familiene som har politianmeldt selskapet og innehaveren, fant begge fram til tilbudene på finn.no.

Betalte alt som forskudd

- Alt så veldig fint ut og virket ordentlig i annonsen for leiligheten i Amador. Vi skulle mange på tur nå i vinter, og måtte bestemme oss tidlig. Vi betalte 14 000 kroner i forskudd i juli i fjor og de resten av leiesummen, 14 000 det også, i november.

- Da måtte vi jo skaffe informasjon om nøkler og slikt. Siden den siste betalingen har det vært umulig å komme i kontakt, sier Wenche Rivenes til Dagbladet.

De har oppsøkt en adresse på Gran Canaria der han er registrert, uten å finne noen spor.

- Vi anmeldte saken til Vest politidistrikt før jul, og har nå fått beskjed om at den er overført til et annet politidistrikt. Fredag kveld anmeldte vi saken også til politiet her i Puerto Rico. Vi hadde med et bilde, og fikk umiddelbar respons: ja, han kjenner vi, sa politiet.

Rivenes sier i etterkant at hun angrer på at hele beløpet ble betalt i forkant uten at de tok noen forholdsregler.

Feriegjengen på åtte fant et annet hus i siste liten, men så har de også måttet betale dobbelt opp.

Sølvi Langseth (65) og mannen fra Narvik betalte først 7 000 kroner i april i fjor og 7 000 til i november i fjor.

De berget Gran Canaria-ferien med hotell, og har fått deler av leilighetsforskuddet tilbake.

- Det er takket være at vi kom i kontakt med noen som kjenner mannen lokalt, og fikk kontakt på den måten. Men vi har fortsatt 6 600 kroner tilgode, og har nettopp bekreftet for politiet at vi ikke trekker anmeldelsen før hver krone er tilbake, sier Sølvi Langseth til Dagbladet.

Vegrer å anmelde

Redaktør Hugo Ryvik, som kjenner det store norske miljøet på Gran Canaria godt, har snakket med mange de siste par dagene med tilsvarende opplevelser med formidlingsselskapet, som er registrert i Brønnøysund-registrene.

- Det er et bakteppe til disse sakene. Strengere lover her nede gjør det strengere med tillatelse til å leie ut boliger til ferieformål.Og flere norske er usikre på om de kan få skattetrøbbel hjemme med leieinntekter.

- Så flere jeg har snakket med, vil ikke stå fram med navn og er ikke sikre på om de vil politianmelde selskapet og mannen, sier Ryvik til Dagbladet.

Finn.no: - Sjekk adressen !

Finn.no har en egen avdeling for å sikre forbrukernes trygghet og luke ut annonsører som ikke har rent mel i posen.

Leder Geir Petter Gjefsen assosierer ikke noe umiddelbart med det aktuelle formidlingsselskapet, som har brukt finn.no som kanal.

- Vi gir et generelt råd til publikum i alle sammenhenger: betal aldri forskudd. Det eneste unntaket er nettopp leie av ferieboliger. Akkurat det markedet lever sitt eget liv. Noe av forklaringen ligger nok i at leieavtalene blir inngått flere måneder i forveien, sier Gjefsen til Dagbladet.

Finn.no-lederen har noen råd til folk som skal leie feriebolig:

1. be om referanser fra tidligere leietakere eller fra naboer.

2. sjekk adressen på google, inkluderte gatebilde, for å sjekke at boligen virkelig finnes og at det er riktige bilder i annonsen. Vi har vært borti selskaper som stjeler bilder fra boligannonsen for at det skal se strøkent ut.

3. be om en kopi av siste strømregning - den går alltid til husets reelle eier. Det er et av sjekkpunktene vi bruker selv når vi tar stikkprøver.