Klappjakt på norske spioner

BERLIN (Dagbladet): Norske myndigheter driver nå en intens jakt på to toppspioner som i årevis arbeidet for de østtyske hemmelige tjenester, Stasi. Den antatt viktigste av spionene, som hadde dekknavnet «Lanze», satt trolig enten i Utenriksdepartementet eller på Statsministerens kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for Politiets overvåkingstjeneste (POT) har nylig vært i Berlin og sikret seg store mengder opplysninger om de to norske spionene.

- Jeg kan bekrefte at norske myndigheter har fått utlevert slike opplysninger, sier pressetalskvinne Cornelia Bull i det tyske Stasi-arkivet i Berlin til Dagbladet.

Hun vil ikke bekrefte om den ene av de to spionmistenkte er identisk med «Lanze», som den danske avisa Ekstra Bladet i går utpekte som norsk toppagent for Stasis legendariske spionasjesjef Markus Wolf.

Hemmelig

Stasi-kontoret i Berlin vil ikke offentliggjøre opplysninger om hvem de to spionene er eller hva de har drevet med. Denne holdningen er inntatt etter henstilling fra POT. Kontakten med POT skjer gjennom det tyske justisdepartementet og riksadvokatens kontor i Karlsruhe.

POT forsøker i øyeblikket å legge fullstendig lokk på den storstilte spionjakta, som kan vise seg å resultere i en parallell avsløring av Arne Treholt virksomhet for KGB.

For POT er jakta på de norske Stasi-spionene et kappløp med tida. I februar går foreldelsesfristen på ti år ut. På grunn av bråket i forbindelse med den såkalte Berge Furre-saken for tre år siden, har POT mistet verdifull tid. Først nylig har de tatt opp igjen henvendelsene til Stasi-kontoret i Berlin.

Dansk avsløring

Spionerte om NATO og EF
Spionerte om NATO og EF Vis mer

Det ble ny fart i POTs jakt etter at den danske Stasi-spionen med dekknavnet «Lenz» ble arrestert julekvelden. Dansken hadde arbeidet for utenriksdepartementet i København og var trolig tilknyttet EU-kommisjonen i Brussel da han ble arrester. De to norske Stasi-spionene er neppe av mindre format.

Ekstra Bladet har oppgitt XV/5358/62 som registreringsnummeret til storspionen «Lanze». Avisas journalist Per Michaelsen har fått bekreftet at «Lanze» ble vervet av Stasi under Østersjø-uka i Rostock i 1962, bare ett år etter at Berlin-muren var bygd. Spionen var aktiv helt til Berlin-murens fall i november 1989.