Klappjakt på Sharifs venner

Kuppgeneralene har satt i gang klappjakt på den avsatte statsministeren Nawaz Sharifs støttespillere. I går kveld erklærte de unntaktstilstand og general Musharraf utropte seg selv til Pakistans hersker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unntaktstilstanden utløser ny frykt for Nawaz Sharif.

- Nawaz Sharif svever i dødsfare. Det sier våre kontaker i Pakistan, sier Mansoor Ahmad Raja, leder for den norske avdelingen av Sharifs parti, Pakistans muslimske forbund.

Også Amnesty International frykter for den avsatte statsministerens sikkerhet. Etter militærkuppet i 1977 ble daværende statsleder Zulfiqar Ali Bhutto dømt til døden.

Ahmad møtte i går justisminister Odd Einar Dørum og ba regjeringen ta opp saken med Bill Clinton, som statsminister Kjell Magne Bondevik møter i morgen.

Nye anklager

I Pakistan har kuppmakerne kommet med nye kraftige beskyldninger mot den avsatte statsministeren.

- Vi har funnet bevis for at Sharif konspirerte mot hæren, uttalte en militær talsmann til nyhetsbyrået NNI. Ifølge kuppmakerne skal Sharif ha forsøkt å drepe kuppgeneral Pervez Musharraf.

Det ble i går meldt at Sharif var fraktet fra statsministerboligen i Islamabad til sin hjemby Lahore. Tilstanden er ukjent.

I går kveld innsatte general Pervez Musharraf seg selv som enehersker i Pakistan og innførte unntaktstilstand. Dermed er grunnloven, parlamentet og andre lovlige styringsmekanismer satt til side, og hæren kan bestemme etter eget forgodtbefinnende.

Klappjakt

I går ble også det pakistanske parlamentet stengt, og over 400 politikere fra Pakistans muslimske forbund har blitt nektet å reise ut av landet. Det samme har 20 journalister.

Ledere i partiet har blitt satt i husarrest, og store styrker er satt inn for å hindre dem i å organisere noen motstand mot kuppet, melder BBC.

Sharifs tilhengere i hæren vil bli stilt for militære domstoler. Blant disse er general Ziauddin, mannen Sharif forsøkte å innsette som forsvarssjef etter å ha sparket general Pervez Musharraf tirsdag. Avsettelsen utløste kuppet.

I går var det flere demonstrasjoner mot kuppmakerne. Demonstrantene krevde gjeninnsettelse av den lovlige valgte statsministeren.