Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klappjakt på supermeklerne

Aksjemeklerne er fjorårets lønnsvinnere. Mange av dem håver inn mellom ti og tjuefem millioner kroner i årslønn. Nå skal superlønningene i meklerbransjen bekjempes med harde midler. Politikere, storinvestorer og børsdirektøren synes meklerne tar seg for godt betalt. Men meklerne selv trekker på skuldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er usunt med slike inntekter. Ingen, uansett hva de gjør, fortjener slike lønninger! Derfor må noe gjøres, sier en krystallklar finansminister Gudmund Restad til Dagbladet.

Han vil likevel ikke si hva regjeringen vil å gjøre for å begrense superlønningene.

I 1996 tjente de 50 best betalte meklerne her i landet i gjennomsnitt nesten sju millioner kroner hver seg i årslønn.

Etter det økonomiske drømmeåret 1997 er lønna på full fart oppover. Trolig håvet de fleste av dem i fjor inn godt over ti millioner kroner hver.

Ingen bør bli overrasket dersom skattetallene viser inntekter for de best betalte på godt over tjuefem millioner kroner.

Administrerende direktør i Orkla Finans, Inge Hansen, mener meklerne får det de fortjener:

Rosenborg

- Vi ønsker å være meklerbransjens Rosenborg, skaffe oss den beste kompetansen. Da må vi betale hva det koster, sier han.

- Kanskje er ikke lønnsnivået fair overfor lærere og omsorgsarbeidere, men det er da ikke vår skyld.

- Vi sitter med veldig høy kompetanse som kundene våre er villige til å betale godt for, sier Hansen.
Meklerbransjen satser stort på individuelle lønns- og bonusavtaler for å lokke til seg gode meklere og stimulere dem til ekstra innsats. Dette gir gullkantede lønnsslipper i gode tider.

Det siste året har handelen vært større enn noensinne og kursene er på historisk toppnivå i alle bransjer. Dermed har landets meklerhus tjent mer enn noen gang.

Men ingen i bransjen snakker høyt om sine lønninger. Slikt er en yrkeshemmelighet.

- Dårlig nytt

De skyhøye bonusene er dårlige nyheter for politikerne. Både statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Gudmund Restad frykter trøbbel under vårens viktige lønnsoppgjør.

Millionlønninger i meklerbransjen og grådige direktører er det de minst av alt trenger for å gjennomføre et moderat lønnsoppgjør. Derfor vil regjeringen meklerlønningene til livs.

I bransjen trekker meklerne på skuldrene av politikerne.

Ingen Dagbladet har snakket med tror det er mulig å gjøre noe effektivt for å få ned lønnsnivået og de høye bonusene. Dersom politikerne vedtar særnorske regler, blir resultatet at utlendingene overtar virksomheten, lyder refrenget.

Inge Hansen i Orkla Finans skjønner likevel godt at politikerne har kastet sine øyne på meklerbransjen:

- De har jo ingenting å tape på det. Det er ikke akkurat meklerne som ville fått oppslutning dersom vi stilte i et 1. mai-tog.

Bare kritikk

Direktørkollega Leiv Askvig i Sundal Collier & Co syns det er pussig at politikere kritiserer meklerbransjen:

- Hvis andre bransjer oppnår gode resultater, får de gjerne ros. Vi, derimot, får bare kritikk, sier Askvig.

Selv er han administrerende direktør for meklerselskapet som, ifølge Dagens Næringsliv, hadde et overskudd på hele 250 millioner kroner i fjor. Et overskudd skaffet til veie av 24 nøkkelmedarbeidere.

Både Askvig og Inge Hansen fnyser av kritikken om at de store overskuddene i bransjen skyldes at meklerhusene og meklerne tar seg for godt betalt i forhold til sine utenlandske kolleger.
Blant andre børsdirektør Kjell Frønsdal hevder det: - Det er feil. Og det vet han, sier Inge Hansen i Orkla Finans.

- Urettferdig

Administrerende direktør i Norges Fondsmeglerforbund, Per Broch Mathisen, begynner på sin side å bli lei av politikerne:

- De gjør meklerbransjen til et samfunnsproblem, noe den ikke er. Meklerne sørger for å skaffe risikovillig kapital og omstrukturer næringslivet på en fornuftig måte, sier han.

- Men er ikke lønningene vel stive?

- Det er maks 50- 100 personer som tjener veldig godt i denne bransjen - i tillegg til et par hundre som tjener over en million. Det er urimelig å gjøre det til et samfunnsproblem. Advokater tjener sannsynligvis mer.

- Så du syns det er urettferdig at politikerne retter søkelyset mot dere?

- Ja. Problemet er at vi ikke er blitt akseptert.

- Ser du ikke at millionlønningene kan skape vansker under vårens lønnsoppgjør?

- I så fall burde advokater, revisorer og andre i frie yrker få samme oppmerksomhet som oss, sier Broch Mathisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!