Klappjakt på utlendinger i Johannesburg

22 flyktninger drept. 200 personer er arrestert for ran, drap og voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) De fattigste blant de fattige har de siste dagene barket sammen i Johannesburg. Bakgrunnen for volden er en stadig voksende frustrasjon over mangelen på jobb, hus, skole og sykehus til bruk for den svarte majoriteten i Sør-Afrika.

Sinnet og fortvilelsen går ut over hovedstadens utlendinger, de fleste av dem flyktninger fra Zimbabwe og andre steder i Afrika. Denne gruppen blir sett på som en konkurrent i kampen om de knappe ressursene.

- De sier at vi tar jobbene deres. Nå kommer de og tar tingene våre, sier Leyton Salaman fra Malwi til nyhetsbyrået AP.

35-åringen har bodd åtte år i Sør-Afrika, og forteller at han sammen med flere hundre andre måtte flykte da drapene startet for to dager siden. Hans første gjemmested ble en kirkegård.

Hus i brann

32 personer har så langt mistet livet, ifølge nyhetsbyrået All Africa. Politiets talsperson, Govindsamy Mariemuthoo, sier at mer enn 200 personer arrestert, mistenkt for mord, voldtekt eller ran.

Politiet har måttet sende forsterkninger fra andre deler av landet for å få kontroll over mobben.

Røde Kors i Sør Afrika og andre hjelpeorganisasjoner ber nå om penger til å ta seg av de mange som har måttet rømme hjemmefra. 6000 personer har blitt hjemløse, ifølge Christian Science Monitor.

Mobben som streifer om i de fattige boligområdene rundt landets økonomiske hovedstad Johannesburg, driver klappjakt på de fattige innvandrerne. Hus blir satt i brann og minst en mann er blitt forsøkt brent til døde. Andre er blitt banket opp. Leger uten Grenser beskriver volden som ekstrem.

Klappjakt på utlendinger i Johannesburg

Frykt og fremmedhat

Rundt tre millioner flyktninger fra det voldsherjede og økonomisk katastroferammede Zimbabwe bor nå i Sør- Afrika, et land der de fattige nå sliter med å finne arbeid og skaffe seg penger til å kjøpe stadig dyrere matvarer.

Sosialarbeideren Sylvanus Dixon, som selv har innvandret til Sør-Afrika fra Sierra Leone, mener forholdene kan kalles en ny apartheid. Men nå blir folk uglesett på grunn av nasjonalitet og ikke etnisk tilhørighet, sier han ifølge BBC.

- Problemet er at folk flest ikke vil godta flyktninger eller andre utlendinger. De vet ikke hvem de skal gi skylden for det som har skjedd i Sør-Afrika. De ser utlendinger som slår seg opp med egne forretninger, og spør seg hvor pengene kommer fra. De tror kanskje at pengene kommer fra regjeringen, sier Dixon. Han mener det er denne mistenksomheten som først utløser frykt og så fremmedhat.

Mange av flyktningene har nå søkt tilflukt på politistasjoner, kirker og i andre samfunnshus. Gina Themba er en av dem. Sammen med sin to uker gamle datter har hun søkt dekning på en politistasjon, etter at hennes naboer gjennom de sist tre årene, brøt seg inn i huset hennes og ba dra sin vei.

Bønn fra Tutu

Erkebiskop Desmond Tutu oppfordret i dag til å gjøre slutt på voldshandlingene.

- Stopp volden nå. De er våre søstre og brødre, sier han, ifølge AP. Fredsprisvinneren trekker fram at da landet kjempet mot apartheid fikk de hjelp av folk fra hele verden.

- Vi kan ikke betale tilbake dette ved å drepe deres barn.

De siste dagers opptøyer forsterker bildet av Sør Afrika som et land med mye kriminalitet. Mens selv om drapsraten fortsatt er på mer enn 50 hver dag, viser myndighetenes statistikk at kriminaliteten sakte, men sikkert går nedover.

President Thabo Mbeki sa søndag at han vil sette ned et ekspertpanel som skal undersøke de siste dagers opptøyer.

<B>UNGE, FRUSTRERTE MENN</B>: En mann kaster stein i gatekampene i Johannesburg.
<B>RANER FLYKTNINGENE</B>: Aggresjonen går utover landets flyktninger