Klappjakt på utro FIFA-tjener

Etter Dagbladets avsløringer ber britiske myndigheter Datatilsynet om hjelp i en storstilt, samordnet etterforskning.

250 000 IDENTITETER Dagbladet har avslørt hvordan lister med persondata på 250 000 billettkjøpere fra VM i fotball 2006 er solgt av en utro FIFA-tjener til det internasjonale svartebørsmarkedet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
250 000 IDENTITETER Dagbladet har avslørt hvordan lister med persondata på 250 000 billettkjøpere fra VM i fotball 2006 er solgt av en utro FIFA-tjener til det internasjonale svartebørsmarkedet. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I høst har Dagbladet kunnet avsløre svartebørsmarkedets indre liv. Blant avsløringene er FIFA-visepresident Jack Warners rolle på svartebørsen, omfattende billettkjøp under falskt navn og kontant under bordet.

Nå fører avsløringene til en samordnet internasjonal etterforskning av mulig datakriminalitet.

Sensitivt Dagbladet har dokumentert at lister med persondata på 250 000 billettkjøpere er på avveie. Disse er solgt av en utro tjener tilknyttet Match (FIFAs offisielle samarbeidspartner) til norske billetthaier. Det britiske Datatilsynet ser meget alvorlig på at sensitive persondata er på avveie.

- Via artikler i Dagbladet er vi blitt gjort oppmerksom på påstander om at personlige detaljer for 35 689 engelske fotballfans urettmessig er solgt i vinnings hensikt, sier etterforskningsleder Mick Gorrill.

- Full etterforskning Det britiske datatilsynet har igangsatt en bred etterforskning på jakt etter kilden til datalekkasjen av fortrolige data.

- Vi har kontaktet FIFA om påstandene og er nå i gang med videre undersøkelser. Det er snakk om en full etterforskning fra vår side, sier Gorrill.

Etter britisk lov er ulovlig handel med personopplysninger straffbart etter § 55 i The Data Protection Act.

Norsk samarbeid Billettlistene har en verdi på flere millioner kroner på svartebørsmarkedet. I listene finnes informasjon om blant andre sentralbanksjef Svein Gjedrem, alpinstjerna Anja Pärsson og Sveriges eks-statsminister Ingvar Carlsson.

PÅ JAKT Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet bekrefter at de er bedt om å bistå i jakten på en utro FIFA-tjener. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen, Datatilsynet
PÅ JAKT Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet bekrefter at de er bedt om å bistå i jakten på en utro FIFA-tjener. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen, Datatilsynet Vis mer

- Som del av etterforskningen vil vi samarbeide med datasikkerhets-myndigheter internasjonalt, inkludert våre kolleger i Norge, sier Gorrill.

Det norske Datatilsynet bekrefter overfor Dagbladet at de er blitt bedt av sine britiske kolleger om å foreta helt bestemte undersøkelser.

- Vi har fått en forespørsel og vil nå følge opp denne, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Internasjonal oppsikt Dagbladets avsløringer er blant annet sitert i The New York Times, Der Spiegel, The Guardian, Daily Mail, SVT, Expressen og The Sunday Herald.

En rekke bekymrede personer skal ha tatt kontakt med de britiske tilsynsmyndighetene.

- Vi forventer å kunne gi flere detaljer senere i etterforskningen, inkludert råd til dem som frykter at deres personopplysninger kan være berørt, sier Gorrill.

Dagbladet har lister med 350 000 oppføringer, cirka 250 000 av disse med fullt navn, fødselsdato, seteplassering og passnummer - alle omsatt på det svarte markedet.