Klappjakt på utro politimann

I flere måneder har Økokrim jaktet på en korrupt politimann som skal ha forsynt en kriminell liga med hemmelige politidokumenter og sensitiv etterretningsinformasjon. I jakten på politimannen har en kjent advokat vært mistenkt, og en annen advokat er fortsatt siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet frykter at en høyere tjenestemann kan være i lommene på de kriminelle spritligaene.

- Ingen kommentar, var det eneste politimester Anstein Gjengedal ville si til Dagbladet i går kveld.

- Dette er en sak som etterforskes av Økokrim. Derfor har jeg absolutt intet å si, sier Gjengedal.

De siste månedene har Økokrim i aller største hemmelighet etterforsket saken. En navngitt tjenestemann ved Oslo politidistrikt skal ha blitt utpekt som «det råtne eplet» i politiet.

Så vidt Dagbladet vet har Økokrim ikke funnet bevis som knytter den erfarne og internt i politiet godt renommerte tjenestemannen til kriminelle handlinger.

Advokat arrestert

Tirsdag ble en Oslo-advokat pågrepet i sitt eget hjem. Han ble tatt med til Økokrim og forelagt en siktelse om heleri av hemmelig politiinformasjon.

Advokat Aase K. Sigmond representerer den siktede advokaten.

- Min klient er sterkt preget av beskyldningene. Som advokat og samtidig siktet for en kriminell handling er han i en vanskelig situasjon. Han benekter på det sterkeste å ha gjort noe kriminelt, sier Sigmond.

Advokaten ble konfrontert av Økokrim-etterforskerne med at de under en hemmelig ransakelse i januar i år fant stjålne politidokumenter i bilen hans.

Etter hva Dagbladet erfarer mener politiet at advokaten har fått dokumentet fra kriminelle.

- Min klient (den siktede advokaten, red.anm.) har som advokat taushetsplikt. Han kan derfor ikke fortelle hvor han har fått det hemmelige politidokumentet. I tre avhør forsøkte Økokrim å få ham til å bryte taushetsplikten som advokat, sier advokat Aase K. Sigmond.

Jakter på politimann

Advokat Sigmond, som bisto den siktede advokaten i et av de tre avhørene, bekrefter overfor Dagbladet at han oppfattet Økokrim slik at de var på jakt etter å finne kilden til etterretningsrapporten.

Allerede i januar i år skal politiet i en hemmelig politirazzia ha funnet det strengt hemmelige politidokumentet liggende i bilen til den siktede advokaten.

Dagbladet får bekreftet at bare noen få betrodde politimenn skal ha hatt tilgang til etterretningsrapporten som ble funnet i den siktede advokatens bil.

Flere store spritsaker går nå for retten. I Follo er en tolltjenestemann blant de tiltalte. Han er sammen med flere andre tiltalt for ha vært med og smuglet hele 120000 liter sprit til Norge.

En av de andre tiltalte - en 37-årig kvinne fra Romerike - har både i politiavhør og i åpen rett forklart at ligaen gjennom en betrodd politimann har hatt direkte tilgang til hemmelige politidokumenter.

Kvinnen skal også ha kommet med beskyldninger mot de medtiltaltes advokater, forhold som skal være tilbakevist.

- Intet straffbart

Den kjente advokaten som fram til fredag var mistenkt i saken, reagerer kraftig på beskyldningene.

- Jeg er sterkt preget av å bli mistenkt for kriminalitet. Heldigvis brukte ikke Økokrim mer enn et og et halvt døgn på å henlegge saken mot meg som intet straffbart forhold, sier den kjente advokaten.

- Det har vært ekstremt ubehagelig, sier hun.

Hun har sett så alvorlig på anklagene at hun umiddelbart engasjerte advokatene John Christian Elden og Fridtjof Feydt.

- Dette er cowboyjuss fra Økokrims side, i et forsøk på å få advokatene til å røpe taushetsbelagt informasjon. Det er åpenbart at advokatene ikke har gjort noe straffbart. På samme måte som journalister naturligvis ikke kan straffes for å skaffe seg opplysninger, kan ikke advokater straffes for å motta informasjon selv om den som gir informasjon bryter taushetsplikten, sier Elden.

Politikorrupsjon

Dagbladet får bekreftet at Økokrim i flere måneder har etterforsket påstandene om at en høyt betrodd polititjenestemann systematisk har ftret de kriminelle spritligaene med sensitiv informasjon fra politiets egen etterforskning.

Etterforskningen av den påståtte korrupsjonen i politiet stiller også påstandene om den tiltalte tolleren, som skal ha gitt spritligaen hemmelig informasjon, i et nytt lys.

Tolleren sitter på tiltalebenken i en stor spritsak i Follo. Han er tiltalt for å ha vært med på å smugle 120000 liter sprit til Norge.

Tolltjenestemannen skal ha gitt spritligaen hemmelige opplysninger.

Assisterende økokrimsjef Erling Grimstad har selv ledet etterforskning av det politiet frykter er en alvorlig korrupsjonssak.

I går var Grimstad ikke tilgjengelig for Dagbladet.

- Denne saken kan jeg ikke kommentere. Det er Grimstad som har saken og han som eventuelt skal uttale seg, sier økokrimsjef Einar Høgetveit til Dagbladet.

Skjult mikrofon

Ifølge sentrale kilder skal Økokrim ha mistanke om at spritligaene også har drevet med narkotikasmugling. Noe som kan forklare opplysninger om telefonavlytting, hemmelige ransakelser av biler til advokater og en svært aktiv spaning av dem politiet trodde kunne føre dem til den antatte korrupte polititjenestemannen.

En av de tiltalte i spritkomplekset har også blitt utstyrt med skjult mikrofon av politiet, i et forsøk på å få opplysninger fra samtaler med advokater.

Flere kjente kriminelle er sammen med advokaten fortsatt siktet i saken - jakten på den påstått korrupte politimannen.

Det var i går umulig for Dagbladet å få avkreftet eller bekreftet den mistenkte polititjenestemannens status i saken.

<B>KORRUPT:</B> Økokrim jakter nå på det de tror er en korrupt politimann i Oslo-politiet.