- Klar advarsel mot Frps pengebruk

IMF-ros til norsk økonomistyring.

GODE SKUSSMÅL:Finansminister Sigbjørn Johnsen fikk gode skussmål for den økonomiske politikken fra Det internasjonale valutafondet, som la fram en foreløpig rapport i dag. Han mener IMF-uttalelsen er en advarsel mot Frps modell for pengebruk. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
GODE SKUSSMÅL:Finansminister Sigbjørn Johnsen fikk gode skussmål for den økonomiske politikken fra Det internasjonale valutafondet, som la fram en foreløpig rapport i dag. Han mener IMF-uttalelsen er en advarsel mot Frps modell for pengebruk. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En delegasjon fra Det internasjonale valutafondet, IMF, kom i formiddag med en uttalelse om norsk økonomi og norsk økonomisk politikk.

Lav ledighet IMF-delegasjonen konkluderer med at norsk økonomi klarer seg godt. Produksjonen i fastlandsøkonomien øker, og arbeidsledighet og inflasjon holder seg lav. Delegasjonen venter at veksten i fastlandsøkonomien vil holde seg nær sitt historiske gjennomsnitt den nærmeste tiden framover.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier han er glad for at IMF gir støtte til hovedlinjene i regjeringens økonomiske politikk.

- IMF gir oss gode skussmål for det vi gjør. De gir Norge god fagnad for det finanspolitiske rammeverket med organiseringen av oljefondet og handlingsregelen. Og de er veldig tydelige på at vi må unngå å bruke penger utenfor handlingsregelen i fond til ulike formål, sier Johnsen til Dagbladet.

Advarsel mot Frp Han mener IMF dermed kommer med klar advarsel til Frp, som har lansert fond for vei- og jernbanebygging med penger utenfor handlingsregelen for pengebruk på statsbudsjettet.

- Ja, dette er en veldig sterk advarsel mot den linja Frp ønsker å slå inn på med å øke oljepengebruken gjennom forskjellige løsninger utenfor handlingsregelen. Det er også en oppfordring til Høyre om å komme med en utvetydig avklaring når det gjelder handlingsregelen, som er grunnmuren i den økonomiske politikken, sier Johnsen.

Skatteendringer Han vurderer også IMFs uttalelse som støtte til de skattegrepene regjeringen varslet for et par uker siden, både skjerpingen av skatten for oljeselskapene, sterkere beskatning av nummer to-boliger og tiltak for å tette skattehull for multinasjonale selskaper.

- Jeg er glad for IMFs støtte til det viktige pågående nordiske samarbeidet for å sikre at også filialer av utenlandske banker har en utlånspraksis som er i tråd med regelverket i Norge, sier Johnsen.

Dempe presset IMF-delegasjonen argumenterer for at risiko og framtidige finansielle forpliktelser trekker i retning av å holde bruken av oljeinntekter under forventet avkastning av Statens pensjonsfond utland. Dette vil både dempe presset mot konkurranseutsatte virksomheter og styrke evnen til å møte negative sjokk i framtiden.

Delegasjonen merker seg at en aldrende befolkning bidrar til langsiktige utfordringer i finanspolitikken. Dette understreker behovet for tilbakeholdenhet i bruken av oljeinntekter og for tiltak som understøtter høy sysselsetting. Delegasjonen vil i løpet av sommeren utarbeide en mer omfattende rapport som skal diskuteres i IMFs styre til høsten.