VARSLER FLERE RAKETTER: Sør-Koreas president advarer Nord-Korea om å trosse kravene fra resten av verden. Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier landet vil sende opp flere raketter. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix
VARSLER FLERE RAKETTER: Sør-Koreas president advarer Nord-Korea om å trosse kravene fra resten av verden. Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier landet vil sende opp flere raketter. Foto: KCNA / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Klar advarsel til Kim Jong-un: - Atomprogrammet vil føre til Nord-Koreas fall

Men Kim lover flere rakettoppskytinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For litt over én uke siden ble det bekreftet at Nord-Korea trosset FNs strenge resolusjoner nok en gang, og gjennomførte en større rakettoppskyting.

Ifølge landets egne myndigheter var hensikten å sette en ny satellitt i bane rundt jorda, noe de hevder var vellykket.

Land som Sør-Korea og USA fordømmer oppskytingen og omtaler militæraktiviteten som en «dekkoperasjon for utvikling av ballistisk missilteknologi som kan brukes til å gjennomføre atomangrep».

ADVARER KIM: Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix
ADVARER KIM: Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Tirsdag gikk Sør-Koreas president Park Geun-hye så langt som å advare om at diktaturstaten i nord vil kollapse om landet ikke gir opp atomprogrammet sitt. Den uvanlig sterke retorikken er ventet å gjøre Nord-Korea rasende, melder nyhetsbyrået AP

Uttalelsen kom under en tale i nasjonalforsamlingen, der presidenten forsvarte sin beslutning om å stenge fabrikkområdet Kaesong, som deles mellom de to nabolandene. Stengningen var en reaksjon på Nord-Koreas rakettoppskyting forrige uke.

- Korter ned tiden til regimets fall Nord-Koreas atomvåpenprogram og reaktoren for plutoniumsproduksjon i Yongbyon ble forrige uke trukket fram av USAs etterretningssjef James Clapper, under en redegjørelse for trusselbildet mot USA. 

Atomreaktoren ble lagt ned i henhold til en internasjonal avtale i 2007, men i 2013 annonserte myndighetene i Nord-Korea at de aktet å åpne det opp igjen. Det ser nå ut til at det er akkurat det de har gjort.

Nyheten var forventet å øke bekymringen til landets atomvåpenprogram. I løpet av det siste døgnet har både USA og Sør-Korea tatt til ordet for sterkere reaksjoner mot det lukkede landet.

Under talen til nasjonalforsamlingen sa president Park at Sør-Korea nå må ty til «sterke og mer effektive grep» for at Nord-Korea skal innse at atomprogrammet bare vil korte ned tiden til regimets fall, uten å spesifisere hva disse grepene vil innebære.

Det er uvanlig at en statsleder i Sør-Korea går inn på det de kaller den nordkoreanske statens kollaps, ettersom det vil øke spenningene ytterligere mellom de to rivaliserende statene, skriver NTB.

USA har også vært krystallklare i sin fordømmelse av rakettoppskytingen. I en tale sa hun at USA forventer at Kina vil støtte nye internasjonale sanksjoner mot Nord-Korea.

- Jeg tror det er usannsynlig at Kina ønsker at verdenssamfunnet skal få inntrykk av at de beskytter Nord-Korea etter landets nylige uakseptable oppførsel, sa Barack Obamas sikkerhetspolitiske rådgiver Susan Rice mandag.

Lover flere raketter Nord-Koreas leder Kim Jong-un feiret på sin side landets omstridte oppskyting under en rakettbankett i helga. I en tale under banketten understreket diktatoren at oppskytingen har gitt landet ytterligere selvtillit og mot.

- Dette er et tydelig signal våre fiender som forsøker å bremse vårt lands utvikling, sa Kim.

Kim gikk også langt i å antyde at det ville bli flere oppskytinger i fremtiden. 

- Vi må nå konsentrere oss fullt ut på vitenskapelig arbeid for å kunne sende flere nordkoreanske satellitter opp i verdensrommet, sa han videre ifølge Newsweek

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram