Klar advarsel til russiske soldater

Ukrainsk militær-etteretning melder at styrker er i ferd med å ta kontroll over Kherson. Samtidig har de en klar beskjed til russiske soldater.

GJENEROBRET: En rekke ukrainske medier melder fredag at Ukraina har gjenerobret Kherson, åtte måneder etter at Russland invadert landet. Foto: AFP / NTB
GJENEROBRET: En rekke ukrainske medier melder fredag at Ukraina har gjenerobret Kherson, åtte måneder etter at Russland invadert landet. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste: Ukrainsk militær-etterretning melder at ukrainske styrker er på vei inn i Kherson og er i ferd med å ta kontroll over byen. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

På sin Facebook-side kommer etterretningen med en klar beskjed til russiske soldater.

- Lederne dine oppfordrer deg til å kle deg i sivile klær og prøve å flykte fra Kherson på egenhånd, skriver de og advarer mot dette.

- Du har bare én sjanse til å unngå døden - overgi deg umiddelbart, skriver de.

Det ukrainske militæret skriver at russiske soldater som gir seg frivillig vil bli behandlet etter Genève-konvensjonen, og få mat og medisinsk behandling.

Seks åtte måneder etter

Seks dager etter at Vladimir Putins brutale krigsmaskin invaderte Ukraina 24. februar i år, okkuperte de den strategisk viktige byen Kherson i fylket med samme navn.Kherson var den eneste fylkeshovedstaden russiske styrker klarte å okkupere.

I dag, åtte måneder seinere, skal ukrainske styrker igjen ha gått inn i byen.

Det melder en rekke ukrainske medier.

Gjenerobret

Nå skal det ukrainske flagget igjen være heist i Kherson. Hvis rapportene medfører riktighet, representerer gjenerobringen av Kherson en stor seier for den ukrainske forsvarskampen.

Likeledes representerer den et enormt prestisjenederlag for Putins krigsmaskin.

En rekke bilder og videoer skal vise hvordan ukrainske soldater blitt tatt imot som helter av innbyggerne i Kherson by.

Bildene og videoene er foreløpig ubekreftede, men føyer seg inn i en lang rekke liknende meldinger.

Skal ha trukket seg ut

Det russiske forsvarsdepartementet har tidligere hevdet at de har trukket seg tilbake fra Kherson. Ukrainske myndigheter har så langt vært varsomme med å nærme seg byen av frykt for å gå inn i en felle.

Fredag hevdet det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse at de har fullført evakueringen fra Kherson.

Dette bildet skal vise rådhuset i Kherson, og hvordan ukrainske flagg er blitt hengt opp på et tidligere minnesmerke. Dagbladet har ikke klart å verifisere hvorvidt bildet er fra i dag. Foto: Khu@vyj Kherson / Telegram
Dette bildet skal vise rådhuset i Kherson, og hvordan ukrainske flagg er blitt hengt opp på et tidligere minnesmerke. Dagbladet har ikke klart å verifisere hvorvidt bildet er fra i dag. Foto: Khu@vyj Kherson / Telegram Vis mer

- I dag, klokka 5 på morgenen Moskva-tid, fullførte vi overføringen av russiske styrker over Dnipro-elva. Ikke noe militært utstyr har blitt igjen på høyre side av elva, heter det i uttalelsen, ifølge AFP.

Ukrainske myndigheter hevder imidlertid at flere russiske soldater skal ha druknet i forsøket på å trekke seg ut av Kherson. Påstanden er ikke verifisert.

De ber også sivile om å holde seg inne i hjemmene sine, mens det søkes etter russiske soldater som kan være igjen, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer