Klar beskjed: - Barn foran øl

KrF-leder Olaug Bollestad mener barn og unge må komme foran voksnes behov for alkohol.

SKJENKESTOPP: KrF-leder Olaug Bollestad mener idrettsministeren er blitt for usynlig bak alle rop om å åpne ølkranene. Foto: Torstein Bøe / NTB
SKJENKESTOPP: KrF-leder Olaug Bollestad mener idrettsministeren er blitt for usynlig bak alle rop om å åpne ølkranene. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ventet flere lettelser når regjeringen holder pressekonferanse klokken 19 i kveld. Regjeringen har varslet at de vil prioritere barn og unge. Dagbladet erfarer at det vil åpnes for skjenkestopp, men ikke fri flyt. Det kan bety at ølkranene vil være åpne frem til et visst tidspunkt.

Venstre-leder Guri Melby forventer en rekke lettelser. Samtidig kritiserer hun ordningene slik de har vært til nå.

Hun ønsker seg:

  • En slutt på rødt nivå i videregående skole.
  • At studentene får komme tilbake til universitetene og høyskolene.
  • Åpne fritidsaktiviteter.
  • Slutt på skjenkestopp.
  • At det ikke lenger er en maksgrense på 50 for kulturarrangementer.

Hun vil gi mer frihet til kommunene.

- Min erfaring fra da jeg var statsråd var at kommunene var gode til å forvalte ansvaret de hadde. Gult og rødt nivå i skolen er ment som lokale, ikke nasjonale tiltak, sier Melby.

- Unyansert

Samtidig retter Melby pekefingeren mot tiltakene slik de har vært siden desember i fjor.

- Jeg mener det har vært feil nå å ha rødt nivå videregående i januar. Det samme gjelder skjenkestoppen, som har begrenset alle uansett hva slags restaurant man driver.

- Jeg mener det er feil å gjøre tiltakene så unyanserte og brede. Vi er nå i en situasjon der de fleste vil bli smittet, sier hun.

Melby baserer seg på en kronikk skrevet av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet hos NRK Ytring torsdag. Der peker de på at skolene nå er trygge for elever og ansatte. Hun viser til FHI-direktør Camilla Stoltenbergs uttalelser i DN om at det finnes mye mellom full skjenkestopp og fri flyt.

- Burde dere basere kritikken på faglige råd, og ikke bare signaler fra Camilla Stoltenberg?

- Vi har ikke tilgang på faglige råd. Vår rolle er å vurdere både det helsemessige, og folk sine liv. Ellers er det ikke vits i å ha politikere, svarer Melby.

KRITISK: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Hans Arne Vedlog
KRITISK: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Vil ikke overkjøre

Ap har kritisert Høyre for å bedrive partipolitikk som opposisjonsparti og komme med tomme klager på de gjeldende rådene. Den samme kritikken rettet Høyre selv mot Ap da Erna Solberg var statsminister.

- Burde dere la være å overprøve regjeringen, etter den debatten som har vært?

- Forskjellen på oss og Ap er at de i opposisjon vedtok å overstyre i Stortinget. Vi deltar kun i debatten og kommer med våre synspunkter. Det er to forskjellige ting. Vi kommer ikke til å overstyre regjeringen på dette i Stortinget, sier Melby.

Bollestad kritiserer alkoholiveren

KrF-leder Olaug Bollestad deler ikke den samme iveren for åpne ølkraner.

- Vi forventer at regjeringen gjør alt de kan for å prioritere barn og unges behov for aktivitet og felleskap foran voksnes behov for alkohol, sier Bollestad.

Regjeringen har vært under stort press fra næringslivet som har levd under store begrensninger på barer og resturanter. Bollestad er bekymret for at debatten og presset kan ha distrahert regjeringen fra å se nok på barn og unges situasjon.

Bollestad presiserer at hun ikke er imot å åpne mer av utelivet, men vil støtte de faglige rådene som gis. Men fokuset har ligget på feil sted, mener hun.

- Når det gjelder barn og unges fritidsaktiviteter, har idretts- og kulturministeren vært totalt usynlig.

Hun mener kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) burde vært mer på ballen. Mange er urolige for om de får gjennomført idrettsarrangementer, eller om de får delta på fritidsaktivitetene sine, påpeker KrF-lederen.

- Det virker ikke som om dette bekymrer kulturministeren i det hele tatt, sier hun.

Kulturdepartementet avviser at hensynet til skjenketillatelser går på bekostning av barn og unge.

- Vi skal ikke ha tiltak en dag mer enn vi må, barn og unge er første prioritet, og det er de helsefaglige vurderingene som ligger til grunn for beslutningene, skriver statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer