Coronakrisen i India

Klar beskjed: - Dra hjem nå

Det amerikanske utenriksdepartementet advarer amerikanske borgere i India.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

- Tilgangen til alle typer medisinsk behandling er sterkt begrenset i India på grunn av økningen i coronatilfeller, skriver utenriksdepartementet på sin hjemmeside.

De melder at amerikanere som ønsker seg ut av India, bør dra nå.

Departementet anbefaler at borgerne tar i bruk kommersielle flyginger de nærmeste dagene.

- Direkteflyginger mellom India og USA tilbys daglig, med ekstra flyalternativer tilgjengelig for amerikanske borgere via Paris og Frankfurt, skriver departementet.

De oppfordrer også amerikanere i India til å registrere seg på departementets nettside for å få oppdateringer om situasjonen.

India er på nivå fire i CDCs reiseråd og fraråder med det alle reiser til India. Nivå fire er det høyeste nivået og i en krisesituasjon kan den amerikanske regjeringen ha svært begrenset mulighet til å yte hjelp, står det på nettsida til utenriksdepartementet.

Rekordsmitte

Oppfordringen kommer etter at det totale antallet smittede i India passerte 18 millioner på torsdag. Det inkluderer en dagsøkning på 386 452 smittede. Det er den største en-dags økningen i noe land, skriver BBC.

Det ble registrert ytterligere 3500 dødsfall på torsdag, og Delhi registrerte det høyeste dødstallet på en dag på nesten 400.

Helsevesenet i India er under hardt press som følge av den voldsomme smitten. Mange sykehus er overbelastet og sliter med mangel på oksygen. Politiet i landet ber nå om flere krematorium på grunn av sprengt kapasitet på dem som allerede finnes, skriver BBC.

MASSEKREMASJON: Her brennes personer som har dødd med corona i New Delhi. Foto: Shutterstock editorial
MASSEKREMASJON: Her brennes personer som har dødd med corona i New Delhi. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

Indias regjering har fått mye kritikk for måten de har behandlet pandemien på. Blant annet har de åpnet opp for religiøse feiringer og store valgmøter.

Likevel forsvarte Indians helseminister, Harsh Vardhan, regjeringen til nyhetsbyrået ANI.

- Vi har den laveste dødsraten i verden og tilgangen på oksygen er tilstrekkelig, sa Vardhan og fortalte at oksygen nå blir gjort tilgjengelig fra mange kilder.

Vaksinetrøbbel

På lørdag gjøres landets vaksiner tilgjengelig for alle over 18 år, men India har problemer med å framskaffe nok vaksiner.

For på tross av at India har vært en av de største produsentene av vaksinen, så har de ikke tilstrekkelig antall til de 800 millioner menneskene man regner med skal ha vaksinen.

Flere indiske byer har de siste dagene rapportert om for få vaksiner.

I storbyen Mumbai, med et innbyggertall på over 20 millioner mennesker, har de stanset vaksineringen i tre dager på grunn av en "utmattelse av tilgjengelige vaksiner", sa byens ledelse i en uttalelse ifølge BBC.

Byen skal nå reservere vaksiner for personer over 45 år.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer