Gjenåpning

Klar beskjed: - Hold ut

Eksperter forklarer hvorfor de mener gjenåpningen av samfunnet bør vente litt til.

VAKSINERING: I Oslo har 88,8 prosent av befolkningen over 18 år fått første dose av vaksina, mens 73,8 prosent har fått dose to. Foto: Javad Parsa / NTB
VAKSINERING: I Oslo har 88,8 prosent av befolkningen over 18 år fått første dose av vaksina, mens 73,8 prosent har fått dose to. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet sier til TV 2 at han mener vi nærmer oss tidspunktet hvor vi kan åpne samfunnet helt.

- Ja, vi er nær det tidspunktet nå. Vi ser at smittetallene så vidt begynner å gå den riktige veien, og vi ser at smittespredningen i de deler av aldersgruppene som har vært høy tidligere er under kontroll, sier han.

Andre eksperter advarer mot å juble for tidlig.

- Jeg har vært litt oppgitt over at denne gjenåpningen etter sommeren, som i praksis gjorde at skolen åpnet på grønt nivå, har ført til så mye spredning blant uvaksinerte. Vi har ikke kommet langt nok i vaksineringen ennå til at det er trygt å åpne helt.

Det sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, til Dagbladet.

FHI: Smitteverndirektør Geir Bukholm, her avbildet under intervju etter pressekonferanse om vaksinasjonsstrategi. Foto: Annika Byrde / NTB
FHI: Smitteverndirektør Geir Bukholm, her avbildet under intervju etter pressekonferanse om vaksinasjonsstrategi. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Deltavariant

Begynnelsen av september var preget av smitterekorder, og mye av smitten stammet fra skolene. Det ble registrert 387 smitteklynger på 1-7 trinn og 359 smitteklynger på 8-10 trinn i perioden uke 33 til 36.

Størstedelen av klyngene er registrert på skoler i Oslo og Viken.

- Vi fikk oss en kjempebaksmell med den enormt smittsomme deltaen, sier Westin, som er bekymret for betydelig underrapportering av smitte blant skolebarn.

Deltavarianten er helt dominerende i Norge. Andelen bekreftede tilfeller med deltavarianten økte fra 1 prosent i uke 18 til ca. 100 prosent i uke 36, ifølge FHIs siste ukesrapport.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

«90-prosenten»

I intervjuet med TV 2 sier Bukholm at han ikke mener at det er nødvendig å vente med gjenåpningen til man har nådd 90 prosent vaksinasjonsgrad, som regjeringen planlegger.

- Når vi ser at vi får en effekt på smittespredning og sykehusinnleggelser, så tenker jeg at vi bør være modne for å vurdere dette helt uavhengig av denne 90-prosenten, sier han.

74,1 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 64,7 prosent av befolkningen er fullvaksinerte. For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,1 og 81,1 prosent.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Jeg tror det er et veldig dårlig signal å melde at man kan åpne opp før vi har fått unger ned til 12 år vaksinert. Vi holder på å vaksinere 16-17-åringer nå, men er ikke i nærheten av de i 12-årsalderen ennå, sier Westin.

Blant ungdom i alderen 16-17 har 78,8 prosent fått første dose, og 12,7 prosent har fått andre dose. I alderen 12-15 er andelen henholdsvis 14,5 og 0,4 prosent.

- Jeg tror det er riktig å ha is i magen og ikke slippe opp, sier han.

- Holde ut

Det er flere grunner til det, sier Westin.

- Når smitten nå har så stort omfang, vil den også treffe noen av de sårbare vi har i samfunnet, både uvaksinerte, de på immundempende midler og organtransplanterte. Jeg har følelsen av at det er uklarhet om strategien videre nå. Det begynner å bli aksept for å bare la ungene bli smittet. Det er jeg sterkt imot. Unger som nå blir smittet, bidrar sterkt til smittespredning i samfunnet.

Westin kommer med en klar oppfordring:

- Hold pusten og hold ut! Jeg mener det ikke skal så mye tid til. En måned til hjelper mye, sier han og viser til vaksineringen.

Han mener det har spredt seg en kollektiv holdning om at «nå må det da for faen være over».

- Alle har et ønske om at det må være slutt. Men vi gjorde den første dumheten da vi åpnet alle skolene på grønt nivå. Så nå gjelder det å holde ut litt til.

Mørkerødt

Også professor i smittevern og mikrobiologi Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge advarer mot å juble for tidlig.

- Jeg tenker det ikke er klokt, fordi vi fortsatt bare har 65 prosent fullvaksinerte, og vi trenger et høyere antall vaksinerte. Ikke bare med en dose, men fullvaksinerte. Det kan være en bjørnetjeneste å åpne altfor tidlig.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

Klein påpeker at Oslo og Viken er mørkerøde på EUs smittevernbyrås smittekart.

- Vi må sørge for at flest mulig blir fullvaksinert. Vi har en vaksine som er tilgjengelig for barn fra 12 år, og de spiller også en rolle. Vi har jo også sett at smitten sprer seg i ungdomsmiljøer.

Han minner om at det verken er FHI eller forskere som skal ta beslutningen om gjenåpning, men politikerne som har myndigheten til det.

- Vi kan bare gi anbefalinger.

Stormøte

VG melder torsdag ettermiddag at helsemyndighetene har kalt inn alle landets kommuner til et møte om gjenåpningen på fredag.

Temaet er dialog om innholdet i «normal hverdag med økt beredskap» – altså begrepet regjeringen bruker for gjenåpningen av Norge, skriver avisa.

Fredag har regjeringen også varslet pressekonferanse om coronasituasjonen. Fungerende fylkesberedskapssjef Jan Ruud i Vestfold og Telemark sier til VG at han tror møtet vil dreie seg om en del tiltak som skal avvikles.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer