Gjenåpning

Klar beskjed: - Hold ut

Eksperter forklarer hvorfor de mener gjenåpningen av samfunnet bør vente litt til.

VAKSINERING: I Oslo har 88,8 prosent av befolkningen over 18 år fått første dose av vaksina, mens 73,8 prosent har fått dose to. Foto: Javad Parsa / NTB
VAKSINERING: I Oslo har 88,8 prosent av befolkningen over 18 år fått første dose av vaksina, mens 73,8 prosent har fått dose to. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet sier til TV 2 at han mener vi nærmer oss tidspunktet hvor vi kan åpne samfunnet helt.

- Ja, vi er nær det tidspunktet nå. Vi ser at smittetallene så vidt begynner å gå den riktige veien, og vi ser at smittespredningen i de deler av aldersgruppene som har vært høy tidligere er under kontroll, sier han.

Andre eksperter advarer mot å juble for tidlig.

- Jeg har vært litt oppgitt over at denne gjenåpningen etter sommeren, som i praksis gjorde at skolen åpnet på grønt nivå, har ført til så mye spredning blant uvaksinerte. Vi har ikke kommet langt nok i vaksineringen ennå til at det er trygt å åpne helt.

Det sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, til Dagbladet.

Deltavariant

Begynnelsen av september var preget av smitterekorder, og mye av smitten stammet fra skolene. Det ble registrert 387 smitteklynger på 1-7 trinn og 359 smitteklynger på 8-10 trinn i perioden uke 33 til 36.

Størstedelen av klyngene er registrert på skoler i Oslo og Viken.

- Vi fikk oss en kjempebaksmell med den enormt smittsomme deltaen, sier Westin, som er bekymret for betydelig underrapportering av smitte blant skolebarn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer