Corona:

Klar beskjed etter sjokktall

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er bekymret for dårlig etterlevelse av nasjonale tiltak. Nå benytter hun anledningen til å minne om at pandemien ikke er over.

SNUR: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) snur etter denne uttalelsen til NRK. Video: NRK Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Det er nå økende smitte i hele landet, og flere sykehus øker beredskapen. Flere kommuner - deriblant Hol og Elverum - har innført lokale tiltak.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har varslet at nasjonale tiltak kan bli aktuelt, men ikke nå. Også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har ordlagt seg på samme måte.

- Det er viktig at kommunene følger godt med og bruker det handlingsrommet de har gjennom lokale forskrifter og pålegg slik at vi forebygger og unngår mer press på helsevesenet. Vi har god dialog med kommunene, og allerede torsdag skal jeg ha et nytt møte med dem for gjensidig informasjonsutveksling, sier Kjerkol til Dagbladet.

Temaet på møtet - hvor alle landets kommuner skal møte helseministeren - er dialog om coronasituasjonen lokalt. Både Helsedirektoratet og FHI skal delta.

- Det er en veldig sterk oppfordring om å iverksette lokale tiltak når situasjonen tilsier det, sier Kjerkol.

Ikke godt nok

Kjerkol trekker fram en undersøkelse som viser at bare seks av ti holder seg hjemme når de er syke - og slår fast at det ikke er godt nok. Til tross for lettelser i samfunnet, er det fortsatt krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19.

- Det er viktig å minne om at vi fortsatt har nasjonale tiltak. Det å selv isolere seg når man er syk er viktig. Der har Helsedirektoratet gjort en undersøkelse som dessverre viser lav etterlevelse. Å være hjemme når du er syk, er med på å forebygge press på helsetjenesten og hjelpe kommunene, sier hun.

Det er viktig at de nasjonale tiltakene etterleves, sier hun.

- Vi har stått i pandemien lenge, og samfunnet er for alle praktiske formål gjenåpnet. Det er viktig å minne om at vi har økt beredskapen og fortsatt har en pandemi gående. Det er viktig at de få nasjonale tiltakene vi har, etterleves, sier Kjerkol.

Nakstad mener at smitteøkningen skyldes at folk ikke holder seg hjemme når de blir syke.

- Det mye å hente på bedre etterlevelse. Våre spørreundersøkelser tyder på at fire av ti ikke holder seg hjemme ved sykdom, og det er nok for lite, sier Nakstad til Dagbladet.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Har ikke terskel

Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), sier til Dagbladet at de lokale vurderingene er viktigst nå - og at FHI ikke opererer med en terskel for å innføre tiltak.

- Vi ser på et totalbilde og har ikke et tall. Vi følger nøye med på flere faktorer, og særlig kommunenes kapasitet til å håndtere utbrudd, og kapasiteten i helsetjenesten til å håndtere innleggelser fra flere luftveisinfeksjoner samtidig. Det er også ulik kapasitet på de ulike sykehusene, så lokale vurderinger er det viktigste nå, sier Vold.

FØLGER MED: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier at FHI ser på et totalbilde. Foto: Torstein Be / NTB
FØLGER MED: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier at FHI ser på et totalbilde. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer

Hun legger til at FHI lytter til helseforetakene og kommunene, og gir råd til lokale myndigheter basert på det samlede bildet.

- Vi er årvåkne nå, og gir råd til en rekke kommuner som har utbrudd om hvilke smitteverntiltak vi mener de bør innføre, sier hun.

Klar vaksine-oppfordring

Til nå har 91,2 prosent mottatt første dose, og 86,6 har mottatt andre dose. Meldte coronatilfeller i uke 43 var mer enn fire ganger høyere blant uvaksinerte enn blant fullvaksinerte personer i aldersgruppa 16 år og eldre, ifølge FHIs ukerapport. Kjerkol kommer med en klar vaksineoppfordring til kommunene:

- Her er det viktig at kommunene er aktive - de kan også få råd og veiledning fra FHI og Helsedirektoratet. Det er enkelte grupper det er vanskelig å nå ut til og få til vaksinesenteret, og det er bra at man jobber med det. Noen kommuner er flinke og får det til, og gir ikke opp før de har fått et endelig nei, sier hun.

- Hva er du mest bekymret over med den utviklingen vi har nå?

- Nå er jeg ikke så veldig bekymret av natur. Jeg mener vi har god oversikt og følger situasjonen. Jeg har stor forståelse for at helsefagfolkene har stått lenge på vakt. De har hatt halvannet år med pandemi, og jeg skjønner at det er et arbeidspress som er krevende, sier Kjerkol.

På spørsmål om hva som skal til for at det innføres nasjonale tiltak, svarer hun følgende:

- Vi følger situasjonen nøye og ser på helheten. Vi ser på alderssammensetning på de innlagte, belegg på intensivavdelingene og på kommunenes kapasitet og evne til å gi forsvarlige i helse- og omsorgstjenester, sier hun.

OPPFORDRING: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener det kan bli aktuelt å innføre både lokale og nasjonale koronatiltak om helsetjenestene får en høy belastning. Video: NTB. Vis mer

Kommunenes verktøykasse

Aldri før har smittetallene i Tromsø og Alta vært høyere enn nå. Tirsdag denne uka annonserte Tromsø kommune at dersom smittetrenden ikke snur, vil de innføre en rekke påbud.

Også i Trondheim registreres det økende smitte. Tirsdag varslet kommunen at de nå anbefaler munnbind der det ikke lar seg gjøre å holde avstand, innendørs på offentlige plasser og i kollektivtrafikken.

Nakstad sier at lokale tiltak trolig er mest effektivt i dagens situasjon. Han utelukker imidlertid ikke at det kan bli aktuelt for nasjonale tiltak på et seinere tidspunkt.

- Det kan selvsagt være aktuelt med nasjonale råd og anbefalinger seinere, dersom situasjonen skulle tilsi det. Men akkurat nå er det de lokale tiltakene og etterlevelse av tiltakene som gjelder, og som vi tror at vil ha aller størst effekt, sier han.

IKKE AKTUELT NÅ: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke nasjonale tiltak på et seinere tidspunkt. Foto: Vidar Ruud / NTB
IKKE AKTUELT NÅ: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke nasjonale tiltak på et seinere tidspunkt. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Nakstad framholder at kommunene fortsatt har en rekke tiltak som ligger i kommunenes «verktøykasse», som de kan ta i bruk dersom det blir nødvendig.

- De mest effektive er ofte også de minst inngripende, for eksempel forsterkede råd om å være hjemme ved sykdom, teste seg og bruke munnbind ved trengsel, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer