Stadig flere er syke:

Klar beskjed før jul

I vinter vil Norge preges av både coronaviruset og influensa. Espen Rostrup Nakstad er klar på hva folk bør gjøre nå som jula nærmer seg.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva de viktigste rådene er før jul. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Vinteren har kommet til Norge, og det har også ført til at mange nordmenn opplever å være syke.

Til tross for at nordmenn ikke lenger må leve med inngripende tiltak i hverdagen, er det likevel fortsatt mange som blir syke av coronaviruset. Vinteren fører også med seg influensasesong.

- Det er ikke så rart at når det har vært mindre av infeksjonssykdommer i et par år, at vi plutselig får litt høyere tall når vi lever normalt, og at smitten sprer seg mer i befolkningen enn tidligere, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Nakstad opplyser til Dagbladet at omtrent 200 personer ukentlig legges inn på sykehus med covid-19, mens tallene for influensa er 50-100 nye innleggelser per uke.

For RS-viruset er tallet omtrent 50 innleggelser ukentlig. De som legges inn med RS-virus er hovedsakelig barn mellom 0 og 4 år.

- I totalantall så er det fortsatt absolutt mest behandling av covid-19-pasienter, og flere trenger intensivbehandling enn influensapasienter, sier Nakstad.

Så langt i år er det meldt om rundt 3000 coronarelaterte dødsfall, sier Nakstad.

- Etter at vi har fått vaksiner, så har de eldste blitt mye bedre beskyttet. Det er langt mindre andel av de smittede som dør nå. Men fordi så mange har blitt smittet, særlig i 2022, så blir det likevel en del dødsfall, sier Nakstad.

Dette må du passe på

Han har også en klar beskjed over hva folk bør tenke på når julefeiringen nærmer seg.

- Det er å passe på at man er frisk når man drar i et juleselskap eller et arrangement. Da smitter man ikke andre som er til stede, sier Nakstad, og legger til:

- Da får man også mer glede av jula tror jeg, hvis man sørger for at andre er friske også.

Kraftig økning

USA opplever en kraftig økning i innleggelser som følge av influensa. Tallene på nye innleggelser har ikke vært så høye på ti år, sier leder for Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Rochelle Walensky, til nyhetsbyrået Reuters. Så langt har 14 barn mistet livet som følge av landets influensasesong.

Ifølge CDC har minst 8,7 millioner amerikanere blitt syke av influensa denne sesongen, mens 78 000 er innlagt og 4500 har mistet livet.

Nakstad påpeker at influensavarianten som sprer seg i USA er en annen variant enn den som er dominerende i Norge.

- Dette gjør at det er vanskelig å forutsi hvordan det blir i Norge nå, men anbefalingen fra FHI er veldig klar. Man bør ta influensavaksine hvis man er i den vanlige målgruppa for influensa, sier Nakstad.

Nakstad understreker at alle som er over 65 år eller i risikogruppa anbefales å ta influensavaksinen hvert år. Helsepersonell anbefales også å ta vaksinen.

- Det ser ut som influensavaksinen i år har en beskyttende effekt mot alvorlig sykdom. Det er usikkert hvor effektiv den er mot smittespredning, sier Nakstad.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor noen ikke blir smittet av coronaviruset. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Haster

Folkehelseinstituttet skrev i sin situasjonsrapport i slutten av november at forekomsten av influensa og innleggelser øker raskt.

- Økningen skjer tidligere enn normalt, og det ventes at sesongens influensaepidemi er i full gang fra siste halvdel av desember, skriver FHI.

De er også tydelige på at vaksinedekningen for influensavaksinen er «altfor lav».

- Influensavaksineringen haster nå. Det er fortsatt altfor lav dekning blant helsepersonell, barn med risikofaktorer, eldre og andre risikogrupper. Vi ber kommuner og helseforetak legge til rette for rask influensavaksinering, skriver instituttet.

- Litt spesielt

I november ble det kjent at nordmenn mellom 16 og 64 år skal få tilbud om fjerde dose med coronavaksine.

FHI skriver i sin siste ukesrapport at oppfriskningsdose med coronavaksine anbefales alle som er 65 år eller eldre, i tillegg til risikogrupper i alderen 18-64 år, samt enkelte grupper gravide og alvorlig syke barn.

- Helsepersonell er ikke spesifikt anbefalt en fjerde dose coronavaksine. De mellom 18 og 65 år er verken anbefalt å ta det, eller å ikke ta det. Det er litt spesielt, men det er anbefalingene akkurat nå, sier Nakstad.

ARRESTERT: BBC-journalisten Edward Lawrence ble arrestert av politiet mens han dekket en corona-demonstrasjon i Shanghai. Video: Twitter Vis mer

Klar beskjed

Anbefalingen Nakstad har nå, og når jula kommer er klar: Hold deg hjemme når du er syk.

- Når du har covid-19 kan du våkne opp med feber, kanskje hodepine og litt verkende følelse i kroppen. Mange får sår hals og føler seg syke. De vil ofte hoste og nyse i tillegg, sier Nakstad, og legger til:

- Får du den type symptomer er det ikke tvil om at du er smitteførende og det er ikke tvil om at du har infeksjonssykdom. Da er det viktig å holde seg hjemme til man er frisk igjen, sier Nakstad.

Til tross for at det fortsatt er risiko å bli smittet med influensa eller covid-19, tror ikke Nakstad at det er behov for tiltak som vi opplevde tidligere i pandemien.

- Jeg tror i utgangspunktet ikke det. Og grunnen til det er at de mest effektive tiltakene har vi allerede. Det er å følge anbefalingene fra FHI om vaksine og å holde seg hjemme når man er syk.

Nakstad påpeker at det å holde seg hjemme når man er syk kan gjøre at sykdomsbyrden i samfunnet blir mindre.

- Da kan vi begrense bølgen med influensa, og sørge for at ikke alle blir syke de samme ukene. Det gir veldig høyt sykefravær og det gir mange pasienter på sykehus på kort tid. Gjør vi de tingene er det det som har best effekt.

- Jeg tror vi kan klare oss med de rådene hvis vi klarer å etterleve dem, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer