Klar beskjed før norgesferien: - Gå barbeint

Det innføres ekstraordinære tiltak i en av landets populære nasjonalparker.

BARBEINT: Nasjonalparken Saltfjellet-Svartisen kommer med en spesiell anbefaling til turister i sommer, og oppfordrer alle besøkende til å ta av seg på beina. Foto: Inge Ingvaldsen
BARBEINT: Nasjonalparken Saltfjellet-Svartisen kommer med en spesiell anbefaling til turister i sommer, og oppfordrer alle besøkende til å ta av seg på beina. Foto: Inge Ingvaldsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien har ført til at flere nordmenn ferierer i eget land. Tusenvis har lagt reiseruta innom fjellformasjonen Marmorslottet i Rana kommune, som i en årrekke har vært en skjult perle på Helgelandskysten.

Det har ført til så stor slitasje at nasjonalparken Saltfjellet-Svartisen, som det naturskapte skulpturlandskapet er en del av, nå innfører ekstraordinære tiltak i et forsøk på å bevare marmoren.

Ett av rådene skiller seg ut: turister bes nemlig om å ferdes barbeint i området, skriver NRK Nordland, som først omtalte saken.

- Ta av deg på beina

SOMMERVÆR: Vakthavende meteorolog Martin Granerød gir tips om hvor du bør reise på norgesferie: Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Den største utfordringen med turiststrømmen er at marmoren blir ødelagt av all ferdselen og at området ikke er tilrettelagt for å ta imot så mange besøkende.

- Folk etterlater seg mange små partikler og sandkorn fra hardere bergarter, som de har dratt med seg under skoene. Dette legger seg på marmoren og sammen med regnvann begynner dette å skure på den myke marmoren, som til slutt blir perforert av små groper av sandkorn, sier nasjonalparkforvalter Inge Ingvaldsen til Dagbladet.

Ingvaldsen forteller at alle harde såler sliter på de geologiske formasjonene, men understreker at fjellsko er verst.

- Vi anbefaler alle å ta av seg på beina når de kommer fram. Det vil føre til mindre slitasje, samtidig som at marmoren ikke vil bli så skitten, sier han og forteller at det allerede før sommerens storinntrykk har blitt veldig møkkete der folk ferdes.

SPEKTAKULÆRT STUNT: Denne guttegjengen imponerer stort på norgesferie. VIDEO: Joel Kristiansen. FOTO: Simen Askeland. Vis mer

Oppfordringen om å gå barbeint er først og fremst ment som en morsom greie, ifølge forvalteren.

- Vi ser for oss at det å gå uten sko på Marmorslottet kan bli en artig greie og noe folk gleder seg til. Hvis man kommer opp dit og ser mange fjellsko linet opp, vil kanskje flere gjøre det samme, sier han og understreker at det ikke vil bli forbudt å bruke sko i naturreservatet.

- Det er greit om folk ikke tar av seg på beina, men det er et lite grep hver enkelt kan gjøre for å bevare Marmorslottet og Fisktjønna naturreservat.

Interessen eksploderte

Interessen for Marmorslottet har økt jevnlig de siste fem åra. Men da nordmenns utenlandsreiser ble satt på vent i fjor, eksploderte det.

Vanligvis er det et par hundre mennesker som besøker nasjonalparken årlig. I fjor var det over 14 000.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Hvorfor tror du det har blitt så populært å besøke Marmorslottet?

- Sosiale medier og internett! Når for eksempel National Geographic med 169 millioner følgere på Instagram legger ut bilder av Marmorslottet, vil det ut til at svært bredt publikum. Om sommeren er elven liten, vannet er blått og mye av den lyse marmoren er synlig. Jeg tror folk får lyst til å reise dit når de ser bilder av det spektakulære landskapet.

Han fortsetter:
- Jeg har også inntrykk av nordmenn som reiser i Norge har lyst til å få med seg skjulte perler på veien, noe som kan forklare at rekordmange besøkte Marmorslottet i 2020. Videre kan det virke som at utenlandske turister i større grad er opptatt av de kjente stedene som Lofoten og Nordkapp sier forvalteren.

Mangler infrastruktur

Ingvaldsen forteller at lokalbefolkningen har sett seg lei av turister som ikke vet hvordan man skal ferdes i naturen.

- Naturreservatet ligger i en liten dal. Det har alltid vært stille og fredelig om sommeren, og plutselig strømmer folk til. Mange kaster søppel og går på do i naturen, andre camper på steder det ikke er tilrettelagt for det.

Etter sommeren skal forvalteren, kommunen og grunneierne møtes for å diskutere eventuelle nye tiltak som vil tilrettelegge mer for besøkende. Forvalteren ønsker blant annet å få på plass en infrastruktur med toalett, større parkering og bedre veier.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer