Klar beskjed før norgesferien: - Gå barbeint

Det innføres ekstraordinære tiltak i en av landets populære nasjonalparker.

BARBEINT: Nasjonalparken Saltfjellet-Svartisen kommer med en spesiell anbefaling til turister i sommer, og oppfordrer alle besøkende til å ta av seg på beina. Foto: Inge Ingvaldsen
BARBEINT: Nasjonalparken Saltfjellet-Svartisen kommer med en spesiell anbefaling til turister i sommer, og oppfordrer alle besøkende til å ta av seg på beina. Foto: Inge Ingvaldsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien har ført til at flere nordmenn ferierer i eget land. Tusenvis har lagt reiseruta innom fjellformasjonen Marmorslottet i Rana kommune, som i en årrekke har vært en skjult perle på Helgelandskysten.

Det har ført til så stor slitasje at nasjonalparken Saltfjellet-Svartisen, som det naturskapte skulpturlandskapet er en del av, nå innfører ekstraordinære tiltak i et forsøk på å bevare marmoren.

Ett av rådene skiller seg ut: turister bes nemlig om å ferdes barbeint i området, skriver NRK Nordland, som først omtalte saken.

- Ta av deg på beina

Den største utfordringen med turiststrømmen er at marmoren blir ødelagt av all ferdselen og at området ikke er tilrettelagt for å ta imot så mange besøkende.

- Folk etterlater seg mange små partikler og sandkorn fra hardere bergarter, som de har dratt med seg under skoene. Dette legger seg på marmoren og sammen med regnvann begynner dette å skure på den myke marmoren, som til slutt blir perforert av små groper av sandkorn, sier nasjonalparkforvalter Inge Ingvaldsen til Dagbladet.

Ingvaldsen forteller at alle harde såler sliter på de geologiske formasjonene, men understreker at fjellsko er verst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer