- TAR INNOVER MEG RESULTATET: En sliten Ap-leder, Jonas Gahr Støre, oppsummerer valget. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Klar beskjed fra Raymond til Jonas:
- Samarbeid med MDG nasjonalt

Raymond Johansen (Ap) innrømmer at tradisjonelle Arbeiderparti-velgere har følt seg personlig angrepet av miljøpolitikken hans. Likevel anbefaler han partiledelsen å søke samarbeid med MDG fram mot 2021.

Publisert

Fire nye år, fire nye år, fire nye år gjallet gjennom Folkes hus. Jubelen sto i taket. Plakater med «RAYMOND» veivet i været.

Det var lite som tydet på at Arbeiderpartiet har mistet mer enn hver tredje velger i hovedstaden da byrådsleder Raymond Johansen gikk på talerstolen under Arbeiderpartiets valgvake.

- Vi har vært rause mot MDG og SV, sa Johansen i talen - og lot det skinne gjennom at det kanskje var på tide at juniorpartnerne i byrådet må være rause tilbake de neste fire årene.

Fasiten - i skrivende stund - er at Arbeiderpartiet går tilbake 12,2 prosentpoeng (pp) til 20,0 i Oslo. MDG stiger som en rakett mot himmelen og går fram 7 pp til 15,2, mens SV går fram 3,6 pp til 9 blank.

Et heidundranes valgnederlag ble altså feiret i Folkes hus, for Arbeiderpartiet bevarer Oslo-makten. For første gang på 50 år vinner venstresiden et valg i hovedstaden fra posisjon.

FORTSETTER: Raymond Johansen skal nå sette seg ned å forhandle en ny byrådserklæring. Denne gangen med et nesten jevnstort MDG og et sterkere SV. Støtteparti Rødt er også styrket. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
FORTSETTER: Raymond Johansen skal nå sette seg ned å forhandle en ny byrådserklæring. Denne gangen med et nesten jevnstort MDG og et sterkere SV. Støtteparti Rødt er også styrket. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

«Vanlige folk»

Men Raymond Johansen var nøye med å minne salen på realitetene. Arbeiderpartiet har mistet mange av sine mest tradisjonelle velgere. «Vanlige folk» kan ikke stå igjen som tapere i klima- og miljøkampen.

- Ingen som driver en klimakamp kan være ubekymret hvis vi ikke får med oss den tradisjonelle arbeiderklassen. Jeg har utøvet et klimalederskap som åpenbart har vært krevende for mange av våre tradisjonelle velgere. Men det fins ingen annen vei. Det er noe jeg vil bruke mye tid på framover, sier Raymond Johansen til Dagbladet etter talen.

Raymond Johansen - eller bare Raymond - er nærmest en rockestjerne blant sine egne. En strøm av klemmer, selfier og klapp på skulderen.

Men det å bli populær blant tradisjonelle Ap-velgerne og få dem med på den grønne snuoperasjonen har vist seg å være vanskeligere.

VALGET: Dagbladets kommentator Ola Magnussen Rydje er på Arbeiderpartiets vake i Oslo, der jubelen brøt løs da de første resultatene ble presentert. Vis mer

- Personlig angrep

- Jeg er selv en mann på 58 år og blir møtt med at ting går for fort. Jeg møter folk som ser på et angrep på bilen som et personlig angrep på seg selv, sier Johansen, som et varsel om at MDG ikke nødvendigvis får lett match i forhandlingene, selv om de er doblet i hovedstaden.

- Du sier dere har vært rause med SV og MDG. Har dere vært for rause?

- Jeg hadde håpet Ap skulle være sterkere. Regelen er at de store partiene sluker de små. Her har MDG, SV og Rødt fått litt og Bompartiet fått en del. Vi har stått i en skvis. Så har jeg veldig vanskelig for å se at dette valgresultatet er et kraftig oppgjør med den linjen jeg har valgt gjennom fire år, sier Johansen.

Mens Raymond Johansens samferdselsbyråd Lan Marie Berg sto på MDGs jubelvalgvake og ropte at hun elsket bomringen, snakket altså sjefen selv om vanlige folk som føler seg angrepet av den samme politikken. Og som har vendt Ap ryggen.

MDG: Det var elektrisk stemning da MDGs leder Lan Marie Nguyen Berg gikk på scenen under partiets valgvake. Video: NTB Vis mer

Klar beskjed: Inviter med MDG

Mandag 13. september 2021 ligger an til å bli et briste-eller-bære-valg for Arbeiderpartiet, som går tilbake i sitt andre valg på rad - i nasjonal opposisjon. Raymond Johansen er ikke i tvil om hva han anbefaler Støre å gjøre - og han er klar på at han også kommer til å anbefale det internt i partiet.

- Jeg anbefalte Arbeiderpartiet å samarbeide med MDG nasjonalt første gang i 2013. Det er veldig naturlig at Ap er åpne for å samarbeide med andre, og jeg har veldig gode erfaringer med MDG. Det kommer jeg til å videreformidle, sier Johansen, som varsler at det er nye tider.

- Arbeiderpartiet har gått ned i alle byene. Det er dype endringer. Jeg snakker om hvilken retning jeg mener partiet må tas i. Det er mye mer krevende for et gammelt industriparti å endre seg, vi må ha med oss de som er 60 år og oppover. Det er det et folkeparti må være opptatt av hvis vi skal komme tilbake.

- Har du nasjonale ambisjoner?

- Jeg syns det å lede Oslo er veldig nasjonalt, det er landets hovedstad, sier Raymond Johansen.

Sent i natt kjørte Jonas Gahr Støre selv en VW Polo hjem til huset sitt på Ris i Oslo og møtte et lite pressekorps. På spørsmål fra Dagbladet om at både Helga Pedersen til Klassekampen, som har sett Arbeiderpartiet blø kraftig til Senterpartiet i nord, og Raymond Johansen ønsker samarbeid med MDG fram mot 2021, sier Støre følgende:

- Vi har en linje om at det er SV og Sp som er våre naturlige partnere i et regjeringsperspektiv. Nå har vi konsentrert oss om lokalvalget, så får vi ta stortingsvalget senere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer