Klar beskjed til hyttefolket

Hyttekommunene ønsker skiferierende velkomne i jula, men kommer likevel med én tydelig oppfordring.

HEMSEDAL: Her i 2018 var det tett i heiskøen i Hemsedal Skisenter. Også nå er det godt med snø, men strengere avstandsregler. Arkivfoto: Halvard Alvik / NTB.
HEMSEDAL: Her i 2018 var det tett i heiskøen i Hemsedal Skisenter. Også nå er det godt med snø, men strengere avstandsregler. Arkivfoto: Halvard Alvik / NTB. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Foran den store vintersesongen er helsevesenet i begge de store alpin- og hyttekommunene Trysil og Hemsedal klare til å ta seg av skader og «vanlig» sykdom.

Men ikke omikron eller annen corona-smitte over kommunegrensene.

Derfor gir kommunene likelydende råd til gjestene:

Alle som tester postivt og føler seg i dårlig form, bør reise hjem og få legehjelp der.

Med 6600 innbyggere er Trysil eneste kommune i Innlandet med synkende smittetrend. Som en av landets største hyttekommuner med stort alpinanlegg, venter Trysil 40 000 gjester utenfra til jul og nyttår.

HYTTEBY: Fageråsen i Trysil, her før sist påske. Foto: Lise Åserud / NTB.
HYTTEBY: Fageråsen i Trysil, her før sist påske. Foto: Lise Åserud / NTB. Vis mer

Åpner teststasjon

- Hva skjer dersom det sprer seg et utbrudd i Trysil med det første?

- Våre legevakter er satt opp til å håndtere skader og helseproblemer som i en vanlig sesong før pandemien. Og det blir en åpen teststasjon for covid-19 daglig mellom klokka 10-17. Men vi er ikke satt opp til selv å håndtere noe stort smitteutbrudd over kommunegrenser. Vi ber alle som tester positivt og føler seg i dårlig form om å reise hjem og søke hjelp hos sitt lokale helsevesen. Det er også viktig at tilreisende ikke skaffer seg flere nærkontakter her enn de man reiser med hvis det kan unngås, sier kommuneoverlege Hanna Rydlöv i Trysil til Dagbladet.

Frykter ikke smitte utenfra

- Frykter dere smitte fra utenlandske gjester?

- Svensker, dansker og briter er de største gruppene fra andre land. De kommer i vinter også. Dansker og svensker er godt kjent med smittevernet i naboland.

- Og engelskmenn er flinke til å bruke munnbind. I tillegg blir de møtt med mye konkret informasjon når de kommer. Smitte utenfra er ikke den største frykten nå, sier Trysils kommuneoverlege.

Både turistnæringen og kommunens helsevesen er godt forberedt på stort innrykk.

- De som jobber i skianleggene og med turister ellers, har lært mye om smittevern siden pandemien startet. I tillegg er det et par andre forhold som går i Trysils favør. Det ser ut til å være mindre smitte utendørs. Seinest under regjeringens innstramminger tidligere i uka, oppfordret statsministeren til friluftsliv. Og Trysil er kjent som et reisemål for familier og mindre grupper, som treffes til vanlig. Og de ansatte i alpinbakkene er godt drillet på at skiløpere skal holde avstand i heiskøene, påpeker kommuneoverlegen.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

Smitteblomstring i Hemsedal

Også oppfordringen fra Hemsedal er tydelig. Ordfører Pål Rørby (Sp) ber de mange ski- og hyttegjestene om å være «spesielt oppmerksomme».

- Alle som føler seg litt kleine, anbefaler vi at kjører til sine hjemkommuner og helsehjelp der. Ellers er helsefolket her i Hemsedal forberedt på å ta seg av skader og annet som skjer en vanlig vinter, sier han.

Tross oppblomstring av smittetilfeller de siste par ukene, har Hemsedal kommune kontroll på situasjonen i førjulstida og foran jul- og nyttårshelga.

Regjeringens nedstenging av alkoholservering gjør det vanskelig for afterskistedene, men ellers holder de fleste serveringssteder åpent.

Det er godt med snø i alpinbakkene, og ordfører Pål Rørby (Sp) ønsker både ski- og hyttefolket velkommen med de avstands- og smittevernreglene som gjelder.

60 smittetilfeller

- Vår kommune har holdt igjen noe på beredskapen i forhold til frislippet som var i høst. Og det ser det ut som vi har fått igjen for, særlig når det gjelder smittesporing. Det er og har vært rundt 60 smittetilfeller i Hemsedal, både i barnehager, skoler og tilreisende, sier ordføreren til Dagbladet.

Det aller første tilfellet med omikron-smitte ble konstatert mandag denne uka, men det er ingen «villsmitte» i kommunen med 2500 innbyggere i høydedraget mellom øst og vest.

På gode skidager er det ofte dobbelt så mange i Hemsedal, toppsesongen 10 ganger så mange på ski og i hytter.

- Den omikron-smittede var i kontakt med en person som hadde vært på reise.

Vinje i Telemark er en av landets største hyttekommuner.

Påskeferien for snart to år siden kom så brått etter starten på pandemien at ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) vakte nasjonal oppmerksomhet med sine advarsler om smitteutbrudd i en kommune med lange avstander og langt til sykehus.

En kommune med 3700 fastboende hadde rett og slett ikke helsevesen med kapasitet til å ta seg av smitteutbrudd blant 25 000 påskegjester.

Og Kleven ble skjelt ut som «naziordfører».

Foran jul og nyttår nå kommer Vinje-ordføreren med et langt tydeligere «velkommen» til kommunens hyttefolk - så lenge de er rimelige sikre på at de ikke er smittebærere av coronavirus i en eller annen variant.

- Nå har vi utstyr

- Den store forskjellen er at nå har vi smittevernutstyr som munnbind og pleksiglass. Påskeferien i 2020 kom rett etter pandemistarten i mars. Vi hadde ikke slikt utstyr, og vi visste lite eller ingenting om hva som kunne komme, sier ordfører Kleven til Dagbladet dagen derpå regjeringens kraftige innstramming i smittevern samtidig med oppblomstringen av omikronsmitte.

Vinje kommune har registrert tolv personer som er smittet av covid-19. Ingen av dem har fått konstatert omikron som smitte.

- Med et par sesongers erfaring, har det vært fint lite med smitteutbrudd på hyttene. Og etter snart to år er folk flest langt bedre forberedt på å beskytte seg selv og andre, sier Vinje-ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer