Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17. mai 2020

Klar beskjed til korpsene: - Trist

Korpsene i Fredrikstad har fått klar beskjed - skjer dette, må de snu.

17. MAI: I Fredrikstad må korpsene slutte å spille dersom antall tilskuere overstiger 20 personer. Her fra slottsplassen 17. mai 2018.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
17. MAI: I Fredrikstad må korpsene slutte å spille dersom antall tilskuere overstiger 20 personer. Her fra slottsplassen 17. mai 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kulturminister Abid Raja har gitt korpsene grønt lys til å spille rundt i landet på nasjonaldagen, gitt at de overholder smittevernreglene.

De får lov til å marsjere på steder hvor innbyggerne kan stå i egne hager, på balkonger og i mindre grupper i gatene.

Leder for 17. mai-utvalget i Fredrikstad, Margrete Kvalbein, er redd for at det skal bli vanskelig å få til, særlig i sentrumsområdene der det raskt kan samle seg folkemengder som vil få med seg korpsmusikken.

Kommunen har derfor gitt klar beskjed om at korpsene må slutte å spille eller gå videre, dersom antall tilhørere overstiger 20 personer, melder NRK.

- Det er en litt trist beskjed å gi, for vi er sikre på at mange er flinke til å holde avstand, sier Kvalbein til kanalen.

- Skal ikke overta ansvaret

- Det er viktig å si at korpene ikke skal ha ansvar for at folk overholder smittevernreglene. Det er det vaktmannskapene og politiet som skal. Men vi ønsker at de skal være oppmerksomme, og ta ansvar hvis det hoper seg opp, utdyper utvalgslederen overfor Dagbladet.

Hun påpeker at beskjeden først og fremst er rettet mot korpsene som skal opptre i sentrale strøk, og som planlegger å stoppe opp på plasser der det kan tenkes å samle seg større folkemengder.

- Jeg håper og tror at folk skjønner at alle har ansvar for å passe på og ta hensyn. Men hvis det begynner å likne på en konsert kan korpsene flytte på seg og spille et annet sted. De skal også være med på dugnaden.

Styreleder Morten Langvik i Fredrikstad Janitsjarskole stiller seg bak anmodningen fra kommunen.

- Man kan jo spørre seg om det ikke er en underlig tilnærming. Men i denne situasjonen som vi er i nå, er det helt uproblematisk for oss. Vi går uansett fra sted til sted, og folk blir bedt om å holde seg innendørs, sier han til NRK.

ANNERLEDES: Det er duket for en litt annen 17. mai-feiring for folk flest. Reporter: Ellen Karin Moen Vis mer

Politiet vil ikke gripe inn

For ei uke siden økte regjeringen anbefalt gruppestørrelse i private sammenhenger fra fem til 20 personer. Det tillates nå arrangementer med inntil 50 deltakere på offentlig sted, der det er en ansvarlig arrangør. Begge deler forutsetter fortsatt at det er mulig å holde minst én meters avstand.

Kvalbein understreker at korpsene ikke regnes som ansvarlig arrangør når de spiller ute i det offentlige rom, og at det derfor er grensa på 20 personer som gjelder for tilhørerne.

Politidirektør Benedicte Bjørnland uttalte onsdag til VG at politiet ikke kommer til å gripe inn for å få folk til å følge myndighetenes råd, men at folk kan vente seg en «vennlig henstilling» om at ansamlingen oppløses.

Ifølge Kvalbein blir det et «våkent nærvær» fra politiet i Fredrikstad.

- De er klar over at dette er en risikodag. Det er en av grunnene til at vi har gitt denne beskjeden til korpsene. Vi vil helst unngå at vakter må bryte opp folkemengder. Det ville vært et trist syn på nasjonaldagen.

Hun forteller at kommunen og private arrangører har vært tilbakeholdne med å oppgi klokkeslett for ulike arrangementer, og oppfordrer folk til å unngå sentrum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!