BRUK MER: -  Det er nettopp i vanskelige tider man skal bruke oljepenger, sier Carl I. Hagen som mener Siv Jensen burde brukt mer. Foto: NINA HANSEN
BRUK MER: - Det er nettopp i vanskelige tider man skal bruke oljepenger, sier Carl I. Hagen som mener Siv Jensen burde brukt mer. Foto: NINA HANSENVis mer

Klar beskjed til Siv: - Bruk mer oljepenger

Carl I. Hagen mener finansminister Siv Jensen burde brukt flere oljemilliarder til sysselsettingstiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den kjeften Siv Jensen nå får for å bruke for mye oljepenger, den er helt sprø. Hun ligger jo langt under handlingsregelen. Du må jo være økonom for å ikke skjønne at det bedre at folk jobber med å ruste opp Norge istedenfor å heve arbeidsledighetstrygd eller å ligge på sofaen, sier Frp-veteran Carl I. Hagen til Dagbladet.

- Langt unna grensen Knut Anton Mork, Handelsbankens tidligere sjefsøkonom mener vi burde rettet kritikken mot Norges bank.- Det er uheldig at ordet olje blandes inn i debatten. Et hvert land i en lavkonjunktur eller svak konjunktur vil ha behov for stimulansetiltak. Mange sier vi ikke er i en krise nå, men det er i alle fall en svak konjunktur. Det skaper behov for stimulans, sier Knut Anton Mork, Handelsbankens tidligere sjefsøkonom.Mork peker på rentekutt som førstelinjen.- Jeg mener Norges Bank burde ha kuttet rentene tidligere og raskere. De som kritiserer regjeringen for å gjøre for lite for sent, burde rettet kritikken mot Norges bank, sier han.- Finanspolitikken er andrelinjen. Den kan bidra med å for eksempel framskynde offentlige investeringer. Land som ikke har et fond som vårt, må finansiere stimulans ved hjelp av lånefinansierte budsjettunderskudd. I Norge slipper vi det, men den pekefingeren mange setter fram når det blir snakk om oljepenger, opplever jeg som helt unødvendig i denne sammenhengen, sier Mork.- Men et sted går det vel en grense for hvor mye oljepenger en kan bruke?- Gjør det det? Regjeringen og Norges bank bør gjøre det de kan for å opprettholde full sysselsetting. Når de dit, er en grense nådd, men det er de et stykke fra, sier han.

Hagen mener regjeringen burde brukt langt mer oljepenger for å få ned arbeidsledigheten. Til Frps stortingsgruppe som nå skal behandle regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, har han følgende råd:

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn