BRUK MER: -  Det er nettopp i vanskelige tider man skal bruke oljepenger, sier Carl I. Hagen som mener Siv Jensen burde brukt mer. Foto: NINA HANSEN
BRUK MER: - Det er nettopp i vanskelige tider man skal bruke oljepenger, sier Carl I. Hagen som mener Siv Jensen burde brukt mer. Foto: NINA HANSENVis mer

Klar beskjed til Siv: - Bruk mer oljepenger

Carl I. Hagen mener finansminister Siv Jensen burde brukt flere oljemilliarder til sysselsettingstiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Den kjeften Siv Jensen nå får for å bruke for mye oljepenger, den er helt sprø. Hun ligger jo langt under handlingsregelen. Du må jo være økonom for å ikke skjønne at det bedre at folk jobber med å ruste opp Norge istedenfor å heve arbeidsledighetstrygd eller å ligge på sofaen, sier Frp-veteran Carl I. Hagen til Dagbladet.

- Langt unna grensen Knut Anton Mork, Handelsbankens tidligere sjefsøkonom mener vi burde rettet kritikken mot Norges bank.- Det er uheldig at ordet olje blandes inn i debatten. Et hvert land i en lavkonjunktur eller svak konjunktur vil ha behov for stimulansetiltak. Mange sier vi ikke er i en krise nå, men det er i alle fall en svak konjunktur. Det skaper behov for stimulans, sier Knut Anton Mork, Handelsbankens tidligere sjefsøkonom.Mork peker på rentekutt som førstelinjen.- Jeg mener Norges Bank burde ha kuttet rentene tidligere og raskere. De som kritiserer regjeringen for å gjøre for lite for sent, burde rettet kritikken mot Norges bank, sier han.- Finanspolitikken er andrelinjen. Den kan bidra med å for eksempel framskynde offentlige investeringer. Land som ikke har et fond som vårt, må finansiere stimulans ved hjelp av lånefinansierte budsjettunderskudd. I Norge slipper vi det, men den pekefingeren mange setter fram når det blir snakk om oljepenger, opplever jeg som helt unødvendig i denne sammenhengen, sier Mork.- Men et sted går det vel en grense for hvor mye oljepenger en kan bruke?- Gjør det det? Regjeringen og Norges bank bør gjøre det de kan for å opprettholde full sysselsetting. Når de dit, er en grense nådd, men det er de et stykke fra, sier han.

Hagen mener regjeringen burde brukt langt mer oljepenger for å få ned arbeidsledigheten. Til Frps stortingsgruppe som nå skal behandle regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, har han følgende råd:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn