Klar beskjed til Siv og Erna: - Slutt å klage, gjør jobben deres

Audun Lysbakken etterlyser optimisme i flyktningdebatten.

ETTLERYSER OPTIMISME: SV-leder Audun Lysbakken sier han er lei av at Erna Solberg og Siv Jensen kun fokuserer på hvor krevende og vanskelig strømmen av flyktninger kommer til å være. Han vil ha mer offensivitet og positivitet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTLERYSER OPTIMISME: SV-leder Audun Lysbakken sier han er lei av at Erna Solberg og Siv Jensen kun fokuserer på hvor krevende og vanskelig strømmen av flyktninger kommer til å være. Han vil ha mer offensivitet og positivitet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er lut lei av å høre de to mektigste politikerne i Norge fortelle igjen og igjen at det er et stort problem for Norge å vise solidaritet med flyktningene, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

I et eksklusivt intervju med statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen i Dagbladet i dag, varsler de full gjennomgang av mottaks- og integreringsapparatet.

Samtidig advarer de nordmenn mot å være blåøyde, og gjør det klart at strømmen av flyktninger kommer til å by på utfordringer.

Finansminister Siv Jensen mener de som har dominert debatten om asylstrømmen og Norges ansvar så langt, har utelatt de store utfordringene som asylstrømmen innebærer for hele det norske samfunnet. 
- Dette var en helt fraværende diskusjon gjennom valgkampen. Det var veldig få av opposisjonspolitikerne som snakket om utfordringene, de snakket bare om glansbildet. Men nå strammes det inn over hele Europa. Situasjonen er ekstremt krevende, men den må vi håndtere, ellers blir det bare verre, sier Jensen.

- Lut lei Dette utspillet provoserer SV-leder Audun Lysbakken. Han reagerer særlig på to ting:

- For det første er min beskjed til Siv og Erna at de må slutte å klage, og gjøre jobben sin. De svikter sin oppgave når de er mest opptatt av å fortelle hvor vanskelig dette blir, i stedet for å legge fram en tiltaksplan med entusiasme og offensivitet, sier Lysbakken, og fortsetter:

- For det andre reagerer jeg sterkt på Siv Jensens påstand om at noen av oss bare forteller om glansbildet. Det gjør meg sint, fordi det jeg har forsøkt å formidle videre, er bildet jeg med meg hjem fra Lesbos. Det er ikke et glansbilde, det er et bilde av mennesker i desperat nød.

- Blottet for optimisme - Du mener regjeringen klager, men er ikke det ansvarlige å nettopp synliggjøre utfordringene og kostnadene Norge står overfor når vi nå skal ta imot titusenvis av flyktninger?

- Det er ingen hemmelighet at dette kommer til å koste oss penger, det har vært en sentral del hele tiden, men disse utspillene er blottet for optimisme og offensive planer. Vi har et folk som vil gjøre mye og viser solidaritet, og en regjering som kommer diltende etter, sier Lysbakken.

- Men Solbergs redegjørelse for Stortinget viser at de er klare for å bruke penger?

- Ja, og det må de. Men jeg etterlyser et positivt lederskap, vi trenger en regjering som går foran. Jeg skulle ønske det var hovedbudskapet.

Konkrete tiltak På spørsmål om hvilke konkrete tiltak han ønsker seg, trekker Lysbakken blant annet fram følgende punkter:

• Forenkle saksbehandling og gi dem raskere en midlertidig arbeidstillatelse.
• Nytt bosettingssystem som gjør det obligatorisk for kommunene å bosette. Dette vil igjen få asylsøkerne raskere ut av mottak.
• Kraftig økning av kapasitet hos UDI, for å behandle søknadene raskere.

- Vi håper å se noe av dette i tilleggsproposisjonen, sier Lysbakken.

- Hvordan ville SV finansiert dette?

- Vi ville for det første ikke brukt så mye penger som regjeringen på nye store skattelettelser, eller den kraftige økningen i bruk av oljepenger til andre formål.