Coronavaksine i Norge:

Klar beskjed til uvaksinerte

- Dette dør man ikke av, men coronasykdommen kan man dø av, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.

VAKSINE: Er du blant de 339 000 som ikke har tatt vaksine? Dette sier helsetoppene til deg. Foto: Vjatsjeslav Lopatin / Shutterstock / NTB
VAKSINE: Er du blant de 339 000 som ikke har tatt vaksine? Dette sier helsetoppene til deg. Foto: Vjatsjeslav Lopatin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Hva ville helsetoppene selv ha sagt til en ikke-vaksinert, om de fikk mulighet til å snakke med dem ansikt til ansikt?

- Du sitter i juleselskap, ved siden av en person som ikke vil vaksinere seg mot covid-19. Hva vil du si til vedkommende?

- Jeg er selv lege, da føler man seg forpliktet til å vaksinere seg ekstra sterkt av to grunner: For å beskytte seg selv og for å beskytte andre, sier Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

- Du vet aldri om en person som sitter ved siden av deg, har en underliggende sykdom. Jeg synes det er et stort ansvar å utsette andre personer for smitte, sier han.

Vi har i Norge nådd en vaksinedekning på 92 prosent som har tatt minst én dose. Men ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) er det fremdeles 339 000 nordmenn som ikke har tatt en eneste vaksinedose.

- Noen er redde

Myndighetene har oppfordret dem som ikke har tatt vaksinen, til å ta den. Det finnes ikke noe eget register over dem som velger ikke å vaksinere seg, eller hvilke grunner de har til dette.

HELSETOPPER: Disse fem helsetoppene har svart på Dagbladets spørsmål om hva de ville sagt til en uvaksinert, om de plutselig sto ansikt til ansikt. Foto: Nina Hansen, Lars Eivind Bones, NTB
HELSETOPPER: Disse fem helsetoppene har svart på Dagbladets spørsmål om hva de ville sagt til en uvaksinert, om de plutselig sto ansikt til ansikt. Foto: Nina Hansen, Lars Eivind Bones, NTB Vis mer

FHI-overlege Preben Aavitsland tror det kan være ulike grunner til at folk velger ikke å ta vaksinen.

- Noen er redde for bivirkninger. Noen er bare imot vaksiner. Noen somler bare. Noen bor i utlandet. Noen få, trolig under 10 000, har en sykdom som gjør at de ikke kan vaksineres. Noen har gjennomgått covid-19 og føler de er godt nok beskyttet, forklarer han.

- Naturlig å frykte

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ville ha sagt at han forstår bekymringen som mange har for bivirkninger.

- Det er helt naturlig å frykte det når det kommer en ny vaksine. Samtidig må vi stole på den utprøvingen som er gjort før vaksinene ble godkjent, og den nøye kartleggingen av bivirkninger som er gjort etter at det er satt rundt åtte milliarder vaksinedoser det siste året, skriver han i en e-post til Dagbladet.

FHI’s avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, forteller at det trolig blir lavere smittetall i jula. Vis mer

Kartleggingen viser at det er langt høyere risiko for å bli alvorlig syk uten vaksinen, og de fleste bivirkningene av vaksinen er milde, påpeker han.

- Derfor anbefaler vi alle å vaksinere seg - først og fremst av hensyn til egen helse, men også for å beskytte andre mennesker i samfunnet som har et svekket immunforsvar eller av annen grunn er spesielt utsatt hvis de smittes, sier Nakstad.

- Dette dør man ikke av

Om FHI-overlege Preben Aavitsland hadde stått ansikt til ansikt med en som ikke vil vaksinere seg mot covid-19, ville han ha sagt dette:

- Vaksinasjon beskytter mot alvorlig sykdom, det er det viktige, sier Aavitsland.

Han ville dessuten pekt på at vaksinasjon også beskytter mot å bli smittet og også å smitte videre, men ikke i like stor grad.

- Den beskyttelsen synker over tid, men beskyttelse mot alvorlig sykdom ser ut til å være bevart, sier han.

Han viser også til at vaksinene som vi benytter i Norge, har vært gitt til flere hundre millioner mennesker.

- Erfaringene er veldig gode. Det er noen av de mest brukte legemidlene i historien. Man kan få vondt i armen og føle seg uvel en dags tid. Dette dør man ikke av, men coronasykdommen kan man dø av, sier han.

- Risikerer sykehusinnleggelse

Den aller største betydningen en vaksine har, er ifølge Aavitsland for deg selv. Han peker på at de voksne uvaksinerte risikerer å bli så syke at de må på sykehus når de blir smittet.

- Grovt sett er risikoen for innleggelse to prosent for en smittet femtiåring og ti prosent for en smittet syttiåring. For samfunnet er betydningen at sykehusene får større belastning, sier han.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg understreker det samme.

- Vaksinenes fremste oppgave er å beskytte den enkelte mot sykdom, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Hun tror det er mye tvil og usikkerhet blant dem som fremdeles ikke har tatt coronavaksine.

- Vi tror det er flere uvaksinerte som har spørsmål, er i tvil og usikre, enn direkte vaksinemotstandere. Det er viktig for å trygge alle på at informasjonen som finnes om vaksinene, og om bivirkningene, kommer åpent fram, sier hun, og understreker:

- Jeg håper våre reaksjoner på bivirkningsmeldinger om enkelte av vaksinene har bidratt til at også de som tviler, stoler på rådene vi gir.

Ble tatt ut av programmet

For eksempel ble AstraZeneca-vaksinen (Vaxzevria) pauset i Norge av FHI 11. mars, etter rapporter om alvorlige bivirkninger som omfattet uvanlige blodpropper, lavt antall blodplater og blødninger.

Vaksinen ble seinere fjernet fra det norske vaksinasjonsprogrammet.

Etter at det ble registrert en høyere forekomst av alvorlige bivirkninger med AstraZeneca-vaksinen, besluttet FHI at den liknende Janssen-vaksinen ikke skulle tas i bruk i det norske vaksinasjonsprogrammet.

Personer som ønsker det, kan bli vurdert av lege for om de kan få Janssen-vaksinen. Men for de fleste vil risikoen for alvorlige bivirkninger av Janssen-vaksinen være større enn fordelene, ifølge Helsedirektoratet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ny vaksine godkjent

De vaksinene som i dag er en del av vaksinasjonsprogrammet i Norge, er BioNTech- og Pfizer-utviklede Comirnaty og Modernas Spikevax.

Begge vaksinene er såkalte mRNA-vaksiner. De inneholder mRNA, som inneholder oppskriften for spike-proteinet på covid-19-viruset.

Denne uka har også Novavax-vaksinen fått grønt lys av Det europeiske legemiddelverket, og Norge har bestilt i overkant av 500 000 doser.

FHI har foreløpig ikke vurdert om Novavax skal tas inn i det norske vaksinasjonsprogrammet.

Novavax benytter seg ikke av mRNA-teknologi, men bruker derimot en tradisjonell subenhet-teknologi.

Subenhet-vaksiner inneholder ikke hele virus, bare små biter av det. Bitene kan ikke i seg selv gi sykdom, men stimulerer immunforsvaret til å danne antistoffer mot viruset.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hva slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

- Gjør den viktigste jobben

Ifølge Stoltenberg ser man at vaksinene som er i bruk i Norge i dag, også beskytter mot smitte i noe grad, men ikke hundre prosent. Det betyr at viruset, uansett variant, kan smitte også dem som er vaksinerte.

- Men de aller fleste blir ikke så syke av smitten at de må på sykehus, så vaksinene gjør likevel den viktigste jobben, nemlig å beskytte mot alvorlig sykdom.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) oppfordrer alle til å takke ja til den vaksinen de blir tilbudt.

- Da øker vi beskyttelsen for den enkelte og for samfunnet raskere. Klarer vi å vaksinere raskt nå, vil det redusere behovet for mer inngripende tiltak. Både FHI og kommunehelsetjenesten kan svare på spørsmål om vaksinen hvis man lurer på noe, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer