Klar, ferdig, slåss

AUSTIN, TEXAS (Dagbladet): George W. Bush har et par ganger fått seg en kraftig rett venstre av John McCain, men har lært seg de sleipeste triksene og endt opp som seierherre i bokseringen. Bill Bradley har skremt Al Gore ut av dressen, og gitt ham en politisk kilevink eller to. Bush ble tvunget mot høyre av McCain, mens Bradley tvang Gore mot venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og både Gore og Bush lærte seg at negative angrep på motparten lønner seg. De er begge blitt såkalt "street wise", men Bush har flere blåmerker etter skamløst å ha fridd til de religiøse ytterfløyene. Bush har ikke bare vist at dollar til tv-reklame er nødvendig, men at diskutabelt innhold virker bra på velgerene så lenge timingen er riktig. Og nå vil begge kandidatene snu nesa mot det moderate sentrum for å favne flere enn sine trofaste partifeller. Og begge vet at den som tør slåss med alle midler vil seire.

Fem måneder før primærvalget i USA er ferdig, er presidentkandidatene som skal nomineres på landsmøtene i august, allerede klare. Det er ikke mange årene siden primærvalget startet i mars. Bill Bradley trekker seg i dag og støtter Al Gore som han bittert har anklaget for å være løgner og for å tukle med reglene for valgkampmidler. Republikaneren George W. Bush venter bare på et signal om tidspunktet John McCain vil trekke seg. I det republikanske partiet krysser man fingre, og håper at korsfareren McCain vil gi Bush sin støtte; aller helst stille som visepresident. Uten denne støtten kan de avgjørende stemmene fra uavhengige velgere gå til Gore når amerikanerne velger ny president 7. november. George W. husker med bitterhet hvordan Reformpartiets Ross Perot stjal stemmer fra hans far, slik at Bill Clinton seiret i 1992. Mange mener det ligger et lite hevnmotiv bak drivkraften til Bush for å bli president.

Vil velgerne ha status quo i Washington og Clintons tredje periode, kan de velge Gore, sa Bush til oss i guvernørpalassets bakhage i Austin i går. Gore talte fra Nashville og stilte velgerene spørsmålet om de hadde det bedre økonomisk nå enn for åtte år siden. Og for åtte år siden var det George Bush senior som satt som president. Begge uttalelser viser hva som blir hovedsakene til Bush og Gore når de tar på seg boksehanskene og går inn i valgkampringen for alvor etter sommerferien.

Fortsetter de økonomiske oppgangstidene, og faller amerikanske velgere tilbake i likgyldigheten, kan det gode liv bære Gore inn i Det hvite hus. Hvis Pat Buchanan kommer inn som reformpartiets mann, noe mange regner med, vil Bush tvinges mot høyre igjen for å få med seg de mest religiøse og verdikonservative. Det kan hjelpe Gore til å få mange av de uavhengige stemmene som så langt er gått til John McCain. Det frykteligste marerittet til Bush er at Buchanan tar stemmer fra ham slik Perot gjorde fra faren i 1992. Denne frykten kan føre til en skitnere valgkamp enn på lenge. For Bush har så langt vist at han har elefanthud når det gjelder tv-annonser som angriper motparten. Selv en hårreisende tv-reklame til 20 millioner kroner som anklager McCain for å være mørkets fyrste i forurensingens tjeneste, trekker Bush på skuldrene av. Ytringsfrihet, kaller han det og fraskriver seg alt ansvar. Nå har McCain anmeldt milliardærbrødrene fra Texas som betalte annonsen til nemnda som passer på at alle følger reglene for finansiering av politiske kampanjer.

Hvis Gore klarer å pense valgkampen inn på politikk og konkrete saker er han den sterkeste kandidaten. Dette vet den proffe republikanske valgkamp-maskinen, og man vil ganske sikkert legge mest mulig vekt på personlig stil. Bush lover at USAs ære og verdighet skal gjenopprettes i Washington, Det hvite hus og resten av verden. Bruker begge kandidater de samme triksene som de har brukt så langt i valgkampen kan vi med skrekkblandet fryd se fram til mer enn en boksekamp med klare regler. Dette blir en fribryterkamp uten rosa boa.