Klar, ferdig...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET ENSTEMMIG Sikkerhetsråd gir Saddam Hussein en siste mulighet til å oppgi alle masseødeleggelsesvåpen. USA kastet hansken for lenge siden, nå har verdenssamfunnet fulgt etter.

Det er ikke overraskende at USA fikk med seg et flertall i Sikkerhetsrådet på et ultimatum til Saddam Hussein. Overraskelsen er at selv Sikkerhetsrådets eneste arabiske stemme, Syria, stemte for. Ingenting viser tydeligere at posisjoneringen til et Saddam-fritt Irak har begynt. Syria har vært arabisk hovedtalerør mot amerikansk råkjør i Sikkerhetsrådet. Men Syria har også egne interesser i Saddams Irak. Mange tjener penger på diktatoren i Bagdad. Stikkordet er olje. Frankrike og Russland, de to andre store krigsskeptikerne i Sikkerhetsrådet, er begge tungt inne i Saddams oljefelt.

NÅR KURSEN ER SATT for et Saddam-fritt Irak, vil det koste å ikke hoppe av i tide. Det har Frankrike og Russland lenge forstått, og i går hoppet Syria. Kanskje hadde syrerne også tatt en prat med sine venner i Jemen. I 1990 fikk USA sitt FN-mandat for å kaste Saddam ut av Kuwait, mot Jemens stemme. Den stemmen kostet det lille arabiske landet dyrt. Stemmen er kalt Sikkerhetsrådets dyreste. Fattige Jemen mistet all amerikansk bistand. Det koster å motsette seg verdens eneste gjenværende supermakt. I det lange løp er de færreste villige til å betale den prisen, i hvert fall dersom utfallet er gitt. Ingen har behov for å forsvare en diktator med flere hundre tusen liv på samvittigheten.

FORTSATT HAR Saddam en mulighet til å overleve. Men USA tror ikke et sekund at Saddam vil samarbeide med FN på en troverdig måte. Svaret kan komme før, men fasiten får vi utpå nyåret. Da skal FNs våpeninspektører rapportere til et Sikkerhetsråd uten Norge rundt bordet. At Norge da er menig FN-medlem gråter nok ikke utenriksminister Jan Petersen over.