Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klar for å dø

Saddam Hussein sier han har forsonet seg med en henrettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere diktatoren i Irak går sin skjebne i møte med vidåpne øyne:

- Jeg er klar for å dø. Jeg er ikke redd for en henrettelse.

Folkemord

Det har Saddam Hussein sagt til sin advokat og fortrolige Bushra Khalil. Hun videreformidler et møte med Saddam i dagens utgave av Sunday Times. Diktatoren er forventet å vende tilbake til retten i morgen der han er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Rettssaken har så langt vart i sju måneder.

- Jeg deltar ikke i denne rettssaken for å spare livet mitt, sier han:

- Jeg deltar for å forsvare Irak.

Poesi

Saddam Hussein har så langt nektet besøk fra all familie, men tar gjerne imot sin libanesiske advokat. Hun er den eneste kvinnen han treffer. I møtene deres foretrekker Saddam å snakke om poesi og internasjonale forbindelser, framfor detaljer fra rettssaken.

I RETTEN: I morgen må Saddam møtte i retten igjen, anklaget for folkemord. Den eneste kvinnen han treffer på cella er sin advokat Bushra Khalil. Til henne har han fortalt at han blir venner med de amerikanske fengselsvokterne. Foto: EPA/ SCANPIX
I RETTEN: I morgen må Saddam møtte i retten igjen, anklaget for folkemord. Den eneste kvinnen han treffer på cella er sin advokat Bushra Khalil. Til henne har han fortalt at han blir venner med de amerikanske fengselsvokterne. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer

I et av disse møtene har Hussein sagt at han mistet redselen for døden for mange år siden.

- Jeg tok beslutningen om å dø den dagen jeg forsøkte å myrde Karim Qasim, sier Saddam og henviser til kuppforsøket i 1959. Saddam forsøkte å komme til makten gjennom et mislykket kuppforsøk og måtte flykte landet. I Irak er henrettelse ved henging den vanlige straffen.

Venn med vaktene

I samtaler med advokaten har Saddam også gitt uttrykk for at han ville gjort det samme om amerikanerne innvaderte Irak.

- Hvis invasjonen skjedde igjen ville jeg blitt i Irak. Jeg har rett til å være sammen med folket mitt, sier han for å forklare hvorfor han ikke flyktet da han hadde sjansen.

Saddam virker frisk og opplagt, ifølge Quasim.

- Jeg kommer godt overens med de amerikanske vaktene, sier han.

- De blir byttet ut regelmessig, men vi blir likevel kjent med hverandre og vi blir venner.

Dette blir understøttet av en arabisk talende amerikansk vakt i fengselet:

- Personligheten hans er svært annerledes enn vi hadde trodd, sier han.

Kritisk til rettssaken

Advokaten hans Bushra Khalil anses å være en sterk og modig kvinne. Siden rettssaken startet i oktober i fjor har to advokater som har forsvart Saddam blitt drept. Selv er hun shia-muslim som forsvarer en sunni-muslimsk diktator. Khalil er svært kritisk til måten rettssaken blir avviklet. Til Sunday Times sier hun:

- Amerikanerne styrer retningen på saken, og beslutningen vil uungåelig bli politisk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling