Klar for å feste med Ap

Etter ei jubeluke med Nato i USA, setter Jens Stoltenberg seg på flyet hjem for å feste med Ap.

WASHINGTON: Etter flere dager i Washington DC, har Jens Stoltenberg tenkt seg til hjemlandet for å delta på Aps landsmøte. Video: Vegard Kvaale Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Dagbladet treffer Natos generalsekretær i det amerikanske utenriksdepartementet sammen med annen norsk presse. Han har akkurat avsluttet utenriksministermøtet som markerte alliansens 70-årsjubileum.

Etter noen heftige dager i den amerikanske hovedstaden, er han klar for å feste med gamle kjente i Arbeiderpartiet. Lørdag kveld drar han på landsmøtefesten.

- Det blir veldig hyggelig. Men først har jeg tenkt å komme meg til Europa og få sovet litt. Så jeg kommer nok til festen med litt jetlag, men jeg er helt sikker på at det blir hyggelig å være der uansett. Jeg gleder meg til å treffe gamle venner og kjent og blant annet være på landsmøtefesten, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Hemmelig feiring

Utenriksministrene fra alle Natos 29 medlemsland er samlet i Washington D.C. for å feire forsvarsalliansens 70-årsjubileum. For generalsekretær Jens Stoltenberg har de siste dagene vært en lang parademarsj.

USAs president Donald Trump mente Stoltenberg gjorde en «fantastisk jobb» da de to møttes i Det hvite hus tirsdag. Onsdag ble den tidligere norske statsministeren hyllet som en rockestjerne da han fikk tale til den amerikanske kongressen. Seinere var talen hans det store samtaleemnet i Nato-kretser.

16. mars i år fylte den tidligere Ap-lederen og statsministeren 60 år. Nylig ble vervet hans som generalsekretær forlenget med to år, slik at han blir sittende fram til 2022.

- Etter det Dagbladet forstår, planlegger Ap å markere 60-årsdagen din på landsmøtefesten. Er det noe du ser fram til?

- Hehe. Jeg har hørt at det er hemmelig, så jeg vet ikke. Men jeg synes det er hyggelig å få komme på Aps landsmøte. Jeg fikk ikke anledning til å komme på landmøtet, men jeg kommer i hvert fall for å delta på festen, sier Stoltenberg og ler.

Kommenterer ikke

Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt sin landsmøtetale torsdag. Det er den første siden partiet gikk på et valgnederlag i 2017 og de påfølgende metoo-sakene.

- Da også vi fikk saker og varsler i vinter var det tøft. Dere vet hvorfor. Men det var – og er – et nytt, stort fremskritt for likestillingen. Vi sto – og skal alltid stå – på riktig side av det tidsskillet – som metoo er for kvinner og for likestilling, sa Støre til langvarig applaus fra salen.

Selv holder Stoltenberg seg lang unna å kommentere situasjonen både innad i partiet og i norsk politikk generelt.

- Jeg har bestemt meg for at jeg ikke kommenterer norsk politikk etter at jeg dro til Nato. Det er et prinsipp jeg kommer til å holde fast ved, sier Stoltenberg.

METOO: Under landsmøtetalen snakket Jonas Gahr Støre om partiets håndtering av metoo. Politisk redaktør Geir Ramnefjell mener Støre ikke var tydelig nok på hvor vanskelig dette har vært for partiet. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Historiens mest vellykkete

I stedet er han opptatt av å snakke om hvordan Nato er blitt det han kaller historiens lengstvarende og mest vellykkete allianse.

Og at Nato er nettopp det verden trenger i ei stadig mer usikker tid.

– Uansett hvor mye vi prøver å spå om framtida, så kommer vi ikke til å greie å forutse hva som kommer til å skje, sier Stoltenberg.

Han mener derfor målet må være å være forberedt på det uforutsette.

– NATO er en strategi for å håndtere usikkerhet. Det at NATO fins, reduserer usikkerheten. Det reduserer sannsynligheten for militære angrep, kriser og overraskelser. Men når overraskelser kommer, er NATO et veldig godt redskap til å håndtere disse krisene, sier Stoltenberg.

UTENRIKSMINISTER: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) om talen generalsekretær Jens Stoltenberg holdt i Kongressen. Video: Vegard Kvaale Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer