Lindsey Graham:

- Klar for å gå videre

Den republikanske senatoren Lindsey Graham har lenge vært en av Donald Trumps nærmeste støttespillere. Nå sier han at det er på tide å gå videre etter fjorårets valgnederlag, og vil ha Donald Trump som «en sentral skikkelse» i partiet.

INNSER NEDERLAGET: Lindsey Graham har lenge vært en av Donald Trumps nærmeste støttespillere. Her under et folkemøte i Sør-Carolina i fjor. Foto: AFP / NTB
INNSER NEDERLAGET: Lindsey Graham har lenge vært en av Donald Trumps nærmeste støttespillere. Her under et folkemøte i Sør-Carolina i fjor. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den republikanske senatoren, Lindsey Graham, har lenge vært en av ekspresident Donald Trumps nærmeste allierte.

Til tross for at Joe Biden sikret seg 306 valgmenn mot Donald Trumps 232 ved presidentvalget i november i fjor har Trump nektet å erkjenne valgnederlaget.

Graham var en av dem som støttet Trumps påstander om valgfusk, selv om det ikke ble lagt fram noen form for dokumentasjon på dette.

Det snudde derimot under den andre riksrettssaken mot Trump etter angrepet på Kongressen. Da holdt Graham et brennende innlegg, hvor han satt foten ned, og sa at «nok var nok».

- Trump og jeg har hatt litt av en reise. Jeg hater at det må ende slik, sa Graham den gang.

- Svaret er nei

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

Mandag denne uka gjentok Graham igjen at han godtar valgresultatet.

- Jeg godtar valgresultatet. 2020 er over for meg, og jeg er klar for å marsjere videre, og forhåpentligvis ta tilbake Huset og Senatet i 2022, sa Graham til journalister i South Carolina mandag ifølge The Hill.

Tidligere denne måneden påpekte han derimot at det republikanske partiet «ikke kan gå videre uten Trump som en sentral skikkelse».

- Jeg vil bare si til mine republikanske kolleger; Kan vi gå videre uten president Trump? Svaret er nei, sa Graham på Fox News ifølge USA Today.

Uttalelsen kom bare dager før Trump-kritikeren Liz Cheney ble vraket fra toppvervet i Det republikanske partiet.

- Jeg har alltid likt Liz Cheney, men hun har bestemt seg for at det republikanske partiet ikke kan vokse med president Trump. Jeg har bestemt at vi ikke kan vokse uten ham, fortsatte Graham.

- Skjedde dårlige ting

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Graham har også støttet eventuelle endringer i valgloven i forkant av Mellomvalget i 2022.

Seinest i går oppfordret han Trump og andre republikanere til å fokusere på det kommende Mellomvalget.

I forkant av Mellomvalget, som skal avholdes i november 2022, har det demokratiske partiet kontroll over Representantenes hus, mens Senatet er delt 50-50. Til neste år skal alle setene i Representantenes hus, samt 34 av 100 seter i Senatet, på valg.

- Jeg tror at det er mange mennesker som følger at det skjedde dårlige ting under valget. Men jeg tror president Trump og det republikanske partiet må fokusere på valgreform og det kommende valget, la Graham til overfor journalistene.

- Klar for å gå videre

FORVIRRET: Trumps forsvarsadvokat forstår ikke hvorfor senatet ler av ham. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: AP. Vis mer

Siden Trump ble utestengt fra sosiale medier har det stort sett vært stille fra ekspresidenten, men han har også sendt e-poster og pressemeldinger til journalister for å nå ut med budskapet sitt.

I uttalelsene har han fortsatt å komme med den usanne påstanden om at valget ble stjålet fra ham, samt gått til angrep på sine meningsmotstandere.

I fylket Maricopa i Arizona, som Trump uten dokumentasjon har hevdet at han tapte på grunn av valgfusk, foregår det nå en ny opptelling av drøye 2,1 millioner stemmer.

USAs justisdepartement har uttrykt bekymring for at reglene for den nye opptellingen åpner for så stor feilmargin at firmaet som står for opptellingen, vil kunne hevde at Trump vant delstaten, ifølge NTB.

- Jeg vet ikke hva tilsynet handler om i Arizona, men jeg er klar for å gå videre, svarte Graham på spørsmål fra journalister om opptellingen ifølge The Hill.

Skapte overskrifter

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Senatoren er også blant dem som har posisjonert seg for å bli presidentkandidat for det republikanske partiet i 2024 om Trump ikke stiller.

Blant dem som har gjort det er Floridas guvernør Ron DeSantis, South Dakota-guvernør Kristi Noem og senator Tom Cotton fra Arkansas, i tillegg til mindretallslederen i Representantenes hus Kevin McCarthy og senatorene Rick Scott, Marco Rubio og nevnte Lindsey Graham.

Graham skapte overskrifter i november i fjor da en samtale mellom ham og Brad Raffensperger, innenriksminister i Georgia, ble lekket.

Den tidligere Trump-allierte Graham ble anklaget for å tilsynelatende ha presset Raffensperger til å ugyldiggjøre stemmer i forbindelse med det amerikanske presidentvalget.

- Et problem

OMBESTEMTE SEG: Den profilerte republikanske senatoren Lindsey Graham stemte først mot vitneførsel under lørdagens høring i riksrettssaken mot Donald Trump. Plutselig ombestemte han seg. Vis mer

Slik skal telefonsamtalen ha gått: Graham skal ha spurt om delstatens lover rundt signaturer på stemmesedler og om politiske meninger kan ha forårsaket at valgarbeidere aksepterte stemmesedler med signaturer som ikke matchet.

Deretter skal Graham også ha spurt om innenriksministeren hadde makten til å ugyldiggjøre alle poststemmer i fylker med høy forekomst av ikke-matchende signaturer.

Graham har benektet at han foreslo at innenriksministeren skulle kaste ulovlige stemmesedler.

- Om han føler seg truet av den samtalen, da har han et problem. Jeg synes det var en god samtale, sa Graham den gang, og kalte anklagene for latterlige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer