Klar for å redde Mir

To kosmonauter står klare til å dra opp og ta kontrollen over romstasjonen. Russerne har ikke fått kontakt med Mir siden i går ettermiddag, og frykter at den skal falle ukontrollert til jorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble foretatt nye forsøk på å få kontakt med romstasjonen i 12-tida, men resultatene av disse forsøkene er ikke kjent. Det siste døgnet har russerne forgjeves prøvd å opprette kontakt med den 15 år gamle romstasjonen.

- Vi har ikke hørt fra MIR siden klokka 16.40 (norsk tid) i går, sier talskvinne Irina Manshilina ved romfartssenteret.

- Ikke katastrofalt ennå

Skrekkscenariet er at den gamle stasjonen skal falle ukontrollert til jorden slik forgjengeren Salyut-7 gjorde i 1991. Dersom 140 tonn tunge Mir faller i bebodde områder, kan følgene bli katastrofale.

- Situasjonen er ikke katastrofal ennå, sier talskvinnen.

To kosmonauter står i beredskap til å foreta en nødredning av Mir. De vil i så fall bli skutt opp for manuelt å opprette kontakt med Mir. Det er ikke kjent om stasjonen fortsatt går i bane, hvor den er eller om også andre funksjoner enn kommunikasjonen har brutt sammen.

Ulykkesfuglen

Russerne drev med rutinemessig overføring av data da de oppdaget bruddet. Slik overføring blir utført automatisk 1-2 ganger om dagen.

Det er ingen om bord i stasjonen som etter planen skulle bli tatt ut av drift seint i februar. Mir ble skutt opp 20. februar 1986 og skulle etter planen være i drift i fem år. De siste årene har det vært forfulgt av uhell og nesten-katastrofer.

I 1997 brant det i Mir og stasjonen kolliderte nesten et ubemannet frakt-romskip. I år har Mir fungert uten store blemmer, og de siste kosmonautene som hadde vært om bord kom tilbake i juni.

Romstasjonen skal styrte

<B>MYE TRØBBEL:</B> Den gamle russiske stasjonen var klar for å bli tatt ut av tjeneste.