Klar for å ta over i Oslo

Ellen Horn ligger godt an til å ta over ordførerklubba i Oslo. Les hvordan det ligger an i storbyene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • 202 000 stemmer talt opp: Sjekk din kommune!
 • SV valgets vinner, og KrF taperen
 • Foss: - Dette er ikke godt nok
 • FrP: - Vi er kjempefornøyde
 • Jubelen i taket hos Senterpartiet
 • Hjemmesitterne Norges største parti
 • Si din mening om valget
 • Alt om valget

  Rødt og blått i Oslo


  Det ligger an til et mulig byrådskifte i hovedstaden. I Oslo er SV ifølge valgdagsmålingene litt større enn AP. Sammen er de to partiene større enn Frp og Høyre.

  Blir resultatet slik står striden om hvem som blir byrådesleder i Oslo.

  - Blir SV størst mener vi det som helt naturlig at SV får byrådslederen. Og da regner jeg med at Ellen Horn blir ordfører, sier SVs-lederkandidat Kari Pahle fra SVs valgvake.

  I Høyres hus er jubelen også høy. Partiet har styrt kommunen i sju sammenhengende år, og håper nå på mer. Opptellingen i de første kretsene tyder på et bedre resultat for Høyre enn valgdagsmålingen spådde.

  - Alle muligheter er fortsatt til stede for at vi skal greie det, sier byrådsleder Erling Lae fra partiets valgvake på Høyres Hus.

  Dødt løp i Trondheim


  Arbeiderpartiets ordførerkandidat Rita Ottervik er skjelven i knærne på trønderpartiets valgvake. Valgdagsmålingen viser en nedgang for AP, men likevel kan partiet true Høyrestyret.

  - Trondheim pleier å skille seg fra det nasjonale nivået, her vet vi ingenting før kretsene begynner å komme inn, sier Ottervik.

  Arbeiderpartiet må samarbeide med andre parti for å få ordførerkandidaten. Det er heller ikke sikkert enda at AP slår SV som det største partiet i den tradisjonelt blå byen. Dermed kan også SV ende opp med ordføreren.

  - Dette har vi vært klare for i mange år, får vi sosialistisk flertall tror ikke jeg dette er ikke noe problem, avslutter Ottervik.

  De første tallene fra kretsene viser at Høyre går sterkt tilbake ved kommunevalget.

  - Dette ser mørkt ut for Høyres ordførerkandidat Frank Jenssen, kommenterte tidligere ordfører Marvin Wiseth (H) da vel 9 prosent av stemmene var talt opp og prognosen viste at Høyre kunne miste 13 mandater.

  De første kretsresultatene viser at SV, Frp og Sp har betydelig framgang sammenlignet med kommunevalget i 1999, og at Arbeiderpartiet holder stillingen.

  Prognosen gir Arbeiderpartiet 25 mandater, SV 13, Høyre 17 og Frp 11 mandater. Sp får i denne prognosen 5 mandater, KrF 2 og Venstre 2 mandater.

  Friele tror Bergen blir blå


  Herman Friele tror Bergen blir blå, til tross for at de nasjonale valgdagsmålingene ikke ga noen stormende jubel på Høyres valgvake i Bergen.

  - Jeg tror vi tar 30 prosent, eller noe deromkring, i Bergen, sier Friele til NTB.

  - Magefølelsen er meget god, sier kaffekjendisen som slappet av med et glass vann sammen med partimedlemmer på Scruffy Murphy's like ved Fisketorget.

  Friele håper på at valget skal gi grunnlag for et bredt, borgerlig samarbeid i Bergen, og dermed et maktskifte i byen. I dag er det Kristelig Folkeparti som har ordføreren, og Arbeiderpartiet har byrådslederen.

  - Byen har store økonomiske problemer. Disse må løses, sier Friele, som ikke vil ha eiendomsskatten oppjustert. Tvert imot ønsker han eiendomsskatten bort, men sier at han er såpass stor realist at han skjønner at dette ikke kan skje «over natta».

  Valget går Hermans vei


  Det blir neppe ordførerskifte i Tromsø. SV ser ikke ut til å gjøre det brakvalget som var spådd på forhånd.

  Herman Kristoffersen (Ap) er fremdeles ordfører i Tromsø når 44 prosent av stemmene er opptalt. For 20 år siden banet han vei for 16 år med Høyre-styre i ishavsbyen da han som RV-representant i 1983 stemte blankt ved ordførervalget.

  Nå ser det ut som Herman Kristoffersen selv blir avhengig av RV-støtte. Førstekandidat Jens Ingvald Olsen signaliserer at han vil gi denne støtten.

  Da nær halvparten av Tromsø-stemmene var talt opp, hadde Ap, SV og RV flertall i kommunestyret med til sammen 22 av 43 representanter. Jo flere kretser som ble talt opp i Tromsø, desto sikrere ser det ut til at SV ikke klarer å bli største parti. I dag har SV og Ap rent flertall.

  Til tross for en tilbakegang på hele 11-12 prosent fra brakvalget i 1999, sier Herman Kristoffersen seg fornøyd med denne tendensen.

  - Dette ser lovende ut. Jeg håper ikke SV blir for lite her i byen. Det viktige er at vi kan klare å samle et stabilt flertall. Jeg er åpen for samarbeid med alle, men grensa går ved Høyre og Frp, sier Kristoffersen til NTB.

  VALGDAGSMÅLINGENE

  NRK

  TV2

  Ap

  26,4

  24,5

  FrP

  16,4

  15,8

  Høyre

  18,9

  18,3

  KrF

  6,6

  7,6

  Sp

  7,6

  8,0

  SV

  14,5

  12,6

  RV

  1,9

  2,2

  Venstre

  3,9

  4,6

  De endelige resultatene fra storbyene kommer ikke før senere i kveld.

LIGGER GODT AN: Ellen Horn er spent på om hun får ordførerklubba i Oslo.
OPTIMIST:</B> Kaffekongen Herman Friele har god tro på at han tar over ledelsen i Bergen.
TRONDHEIM:</B> Rita Ottervik tror hun kan velte høyrestyret i byen.