Terrorkrigen

Klar for blodbad i Mosul

Sammen med kurdiske Peshmerga-soldater er nordmannen «Mike» klar for å knuse islamistene i Mosul.

KRIGER: Elitesoldaten «Mike» fra Norge og den kurdiske militsen Peshmerga er nå klar for å være med på invasjonen av Mosul. - Vi har fått datoen, og er klar, sier den norske soldaten.  Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KRIGER: Elitesoldaten «Mike» fra Norge og den kurdiske militsen Peshmerga er nå klar for å være med på invasjonen av Mosul. - Vi har fått datoen, og er klar, sier den norske soldaten. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For noen få dager siden fikk den norske elitesoldaten «Mike», og soldatene i den kurdiske militsen Peshmerga beskjed om å gjøre seg klar for slaget om IS-terroristenes hovedstad i Irak - millionbyen Mosul.

- Vi har fått beskjed om å være klar til å forflytte oss nærmere Mosul. Det skal være enighet om når, og hvem som skal gjøre hva når Mosul skal fritas, forteller «Mike» til Dagbladet.

- Fått datoen

Selv om «Mike» og de andre soldatene har fått beskjed om dato for når de skal gå til angrep, tror han selve invasjonen og slaget om Mosul kan bli utsatt noen dager.

- Min og de andre soldatenes følelse er at datoen kan bli forskjøvet noen dager, sier «Mike».

Det er ventet at slaget om Mosul blir et blodbad. Den islamske stat (IS) vil ventelig kjempe til siste mann.

- Flere konflikter

Det skal nå være politisk enighet om at det er regulære irakiske styrker som skal gå inn selve Mosul. De blir støttet av amerikanske militære rådgivere og spesialsoldater som styrer støtten fra amerikanske flystyrker.

- Tyrkia har sendt 450 soldater til Irak, de er stasjonert her i det kurdisk kontrollerte området nord i Irak. Tyrkerne ved president Recep Tayyip Erdoğan har forlangt at de skal være med på invasjonen av Mosul, mens irakerne krever at de skal reise hjem til Tyrkia.

- Tyrkerne er sunnimuslimer, mens myndighetene i Bagdad nå kontrolleres av sjiamuslimer, sier «Mike», som ikke legger skjul på at konfliktnivået er høyt og vanskelig.

Sjiamuslimer har truet med å angripe de tyrkiske soldatene, dersom de forsøker å delta i slaget om Mosul.

KJEMPET I MÅNEDER: «Mike» har slåss mot islamistene i snart to årt. Her med et IS-kjøretøy «Mike» og Peshmerga fikk skutt i brann. Foto: Privat
KJEMPET I MÅNEDER: «Mike» har slåss mot islamistene i snart to årt. Her med et IS-kjøretøy «Mike» og Peshmerga fikk skutt i brann. Foto: Privat Vis mer

- Konflikten mellom det sunnimuslimske Tyrkia, og sjiamuslimene gjør det ikke enklere, konstaterer den norske elitesoldaten som slåss mot islamistene sammen med den kurdiske militsen Peshmerga i bataljonen Duhok Anti Terror Unit.

Vil hjem til Norge

- Vet du hva som blir oppgave til deg og din bataljon under slaget om Mosul?

- Vi får ikke være med inn i Mosul. Vår oppgave blir å bekjempe de islamske terroristene i utkanten av byen, og deretter sikre områdene.

«Mike» har i snart to år kjempet sammen med Peshmerga, etter at han sluttet som yrkessoldat i de norske elitestyrkene - Telemark bataljon.

- Foråpentligvis er det meste over til jul. Da har jeg kjøpt flybilletter hjem til Norge, og kommer til å reise hjem for godt, forteller «Mike» til Dagbladet.

KLAR FOR KAMP: Her blir «Mikes» general intervjuet etter et blodig slag med IS-terrorister. Nå er bataljonen klar for Mosul. Foto: Privat
KLAR FOR KAMP: Her blir «Mikes» general intervjuet etter et blodig slag med IS-terrorister. Nå er bataljonen klar for Mosul. Foto: Privat Vis mer

Elitesoldaten er den eneste nordmannen som er igjen og slåss sammen med den kurdiske militsen mot Den islamske stat (IS) i Nord-Irak. To andre nordmenn reiste hjem til Norge i forrige uke, etter flere måneder ved fronten. En fjerde nordmann jobber nå ved et kurdisk sykehus i Erbil, etter at han i flere måneder var med og holdt en stilling på fronten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer