Klar for den store styrkeprøven

Finansminister Gudmund Restad er klar til å hamre ut sentrumsregjeringens første statsbudsjett. I går varmet han opp med å vise upåklagelig kondisjon under det årlige stortingsskirennet i Holmenkollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen møtes sentrumskameratene på Halvorsbøle på Jevnaker til den første dragkampen om neste års statsbudsjett. Det blir ikke vårens vakreste eventyr.

Fra og med i morgen og fram til statsbudsjettet blir vedtatt før jul, skal Restad klare følgende kunststykke:

  • Kjøle ned en overopphetet norsk økonomi.
  • Innfri flest mulig av regjeringens løfter.
  • Få flertall for mest mulig av mindretallsregjeringens budsjett i Stortinget.Skal han kunne kjøle ned økonomien så det monner, bør han kutte i de offentlige utgiftene med mellom 10 og 15 milliarder kroner.

Gap på 30 milliarder

Men til Halvorsbøle kommer de andre statsrådene for å slåss innbitt for sine saker. De har forberedt seg grundig og tok seg ikke tid til å gå på ski i går. De vil kjempe for at løfter og programerklæringer blir innfridd. Lista over alt dette utgjør i sum en økning i de offentlige utgiftene i 1999 på mellom 15 og 20 milliarder kroner sammenliknet med 1998-budsjettet.

Dermed blir gapet mellom den nødvendige nedkjøling, og ønskene til de brennende sentrumshjerter, svimlende 30 milliarder kroner.

Et kutt i størrelsesorden 10- 15 milliarder kroner utgjør mellom 1 og 1,5 prosent av brutto nasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge. Dette er en indikator på om finanspolitikken gjennom statsbudsjettet virker innstrammende eller stimulerende på den økonomiske aktiviteten.

Læreboka sier at man skal stimulere økonomien når det er nedgangstider, og bremse når det er oppgangstider. Denne læren har både Sigbjørn Johnsen og Jens Stoltenberg fulgt som finansministrer siden 1992.

En oversikt fra Finansdepartementet viser f.eks. at innstrammingseffekten på statsbudsjettene for 1994, 1995 og 1996 var på henholdsvis 1,75 prosent, 2 prosent og 1,25 prosent.

Gamle synder

Men så, høsten 1996, ble budsjettet for 1997 markert mindre stramt. Da måtte nemlig daværende statsminister Thorbjørn Jagland gå med på å redusere innstrammingen til 0,5 prosent.

En vesentlig årsak til det var at Senterpartiet med Gudmund Restad i spissen presset Ap til bl.a. å øke overføringene til kommunene med ca. 5 milliarder kroner som motytelse for å sikre Ap-budsjettet flertall. Nå får Restad smake sin egen medisin.

Den første store utfordringen blir å få til et budsjett som de tre regjeringspartiene kan bli enige om. Det blir en knallhard batalje.

Mer enn en gang skal det ha hendt at tårene har trillet på frustrerte statsråder som har kommet til konferansen struttende av kamplyst og gode argumenter, men reist nær sagt tomhendte derifra. Og enda er seansen på Halvorsbøle bare begynnelsen på en lang og opprivende budsjettprosess. Det blir bare verre.

Skjærsilden

Den virkelige skjærsilden kommer først utpå høsten: Da skal sentrumsregjeringens skjøre budsjettkompromiss loses igjennom et fiendtlig landskap av frustrerte høyrepolitikere, uforutsigbare Frp-verstinger og tverre jaglendinger som vil kreve kontantstøtten død og begravet.

Alt ligger til rette for en nervepirrende budsjettprosess.

<B>PÅ GRATISHAUGEN:</B> Finansminister Gudmund Restad (60), olympisk antrukket i kondomdress, viste patent form i Stortingets årlige skirenn i Holmenkollen i går.