DUELL: Aps nye finanspolitiske talsmann i duellspill med Ap-rådgiver Ståle Grøtte. Når Høyre/Frp-regjeringen legger fram sitt statsbudsjett fredag, blir det duell med finansminister Siv Jensen. Nina Hansen / Dagbladet
DUELL: Aps nye finanspolitiske talsmann i duellspill med Ap-rådgiver Ståle Grøtte. Når Høyre/Frp-regjeringen legger fram sitt statsbudsjett fredag, blir det duell med finansminister Siv Jensen. Nina Hansen / DagbladetVis mer

Klar for duell med Siv

- Det er en regjering som er i langt inne i gråsonen for løftebrudd før de egentlig har startet, sier Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Siv Jensen om ei uke legger fram den nye regjeringens statsbudsjett, er Jonas Gahr Støre klar til kamp mot uansvarlig pengebruk og usosiale skattelettelser.

Løftebrudd Men allerede mener Støre å se at regjeringen har tonet ned de friskeste løftene.
- Jeg erkjenner at en måned er begrenset tid til lage nytt budsjett, men det er nok tid til sende klare signaler, særlig i lys av alle løftene.

Jeg registrerer at den nye regjeringen har vært veldig rask til å tone ned og sette til utredning de mest krystallklare løftene fra valgkampen, som løftene om å fjerne bompenger, egenkapitalkravet for banklån og nytt styringssystem for sykehusene.
Det er en regjering som er i langt inne i gråsonen for løftebrudd før de egentlig har startet, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Budsjettkamp Fredag ettermiddag spilte han fotball sammen med rådgivere fra Ap og LO i Stortingets gymsal. Det er blant aktivitetene det nye livet på Stortinget byr på.

Etter å ha vært i norsk toppolitikk i mer enn ti år er han nå blitt stortingsrepresentant for første gang. Neste fredag må fotballtaklingene vike for dueller med Siv Jensen.

Skarp opposisjon For da legger den nye Høyre/Frp-regjeringen fram sitt statsbudsjett. Og som Ap's nye finanspolitiske talsmann er Støre den første som går til angrep på den nye finansministeren.

- Jeg som har vært i posisjon i åtte år, vet hvor viktig opposisjonen er. Selv for en flertallsregjering var en opposisjon som var på deg tidlig og seint, viktig for å skjerpe oppmerksomheten. Og jeg har ikke tenkt å ha noen annen holdning, det unner jeg regjeringen, sier Støre, nå i opposisjon.

Gikk til Stortinget
Etter TV-bildene å dømme var Støre en av dem som tok tapet av makten og regjeringskontorene tyngst. Det var vemodig å forlate helse- og omsorgsdepartementet, innrømmet han.
- Jeg hadde jo også lest meningsmålinger, så valgresultatet kom ikke som noe sjokk. Men jeg pleier å gi alt i den jobben jeg har, og sto på til siste slutt.

Brutalt Når du har tillitsverv, må du intenst ønske å vinne. Men når jeg ikke vinner, ser jeg fremover og ikke tilbake. Så det var ikke noe mismot ved det. Men det å bryte opp fra folk jeg har jobbet tett med, er tøft, jeg blir glad i mederneiderene mine.

Avgang fra et departement er brutalt. Etter sju år i Utenriksdepartementet var jeg ute i løpet av en ettermiddag, og etter ett år med intenst samvær med mange medarbeidere, var det slutt i helse- og omsorgsdepartementet. Et regjeringsskifte er enda mer komplett. Mennesker jeg jobbet tett med, er nå spredt. Men så får jeg nye kolleger, fine folk her i Stortinget.

Gikk til Stortinget - Departementet ville ikke at en avgått statsråd skulle stå på fortauet, så de hadde en bil klar for meg. Men jeg ønsket å gå ut av departementet og til Stortinget. Nå er jeg her, sier Støre, og viser fram sitt nye, enkle kontor som han har overtatt etter tidligere leder av finanskomiteen, Torgeir Micaelsen.

På vakt
Selv om det er mye nytt å sette seg inn i på et nytt saksfelt, understreker Støre at han tross alt har laget budsjetter og vært med på alle budsjettkonferansene i de siste åtte åra.

Store endringer Han er opptatt hva finanspolitikk til sjuende og sist handler om: Hvilken retning det norske samfunnet tas i.

- Jeg tenker at at økonomien gjenspeiler samfunnet. Vi skal møte en regjering som har varslet betydelige endringer. Regjeringspartiene har både i valgkampen og i innstillinger her i Stortinget varslet betydelige endringer både i pengebruk og innretning, så jeg legger til grunn at vi får ganske omfattende forslag.

Det Ap særlig vil se etter, er fordelingsprofilen, og hvordan arbeidslinja kommer ut. Hvis de kommer med store skattelettelser, vil vi være opptatt av fordelingseffekten av det, og om det fører til økte forskjeller mellom folk, mellom by og land, og mellom Norge og resten av verden.

Advarer mot bistandskutt Sju av ti nye jobber i Norge kommer i Rogaland, Hordaland eller Oslo. Så hvis man kutter ytterligere i distriktspolitikken, vil sentraliseringen øke ytterligere.

Når det gjelder bistand har vi jobbet oss opp til en prosent av bruttonasjonalinntekten. Vi skal selvfølgelig være opptatt av kvaliteten på bistand, men et fastsatt mål er også uttrykk for ambisjon og medansvar.

Å slakke ned på den ambisjonen for å få mer til noen meter asfalt i Norge, er feil.

Arbeidslinja Når det gjelder arbeidslinja, så er det enighet om den. Derfor er jeg spent på om de reverserer vårt forslag om fjerning av skatteklasse to, som er et hinder for at spesielt innvandrerkvinner skal komme seg i jobb, om de utvider kontantstøtten, som bidrar til å holde kvinner hjemme, og om de øker barnehageprisen, sier Støre.

Til utlandet? Støre har et omfattende internasjonalt nettverk etter sju år som utenriksminister, og før det fra jobber i Verdens helseorganisasjon, ved Statsministerens kontor og i Røde Kors. Han bekrefter at han har fått henvendelser om jobb, fra både USA og Europa, etter regjeringsskiftet. Men så langt har Støre takket nei.

- Jeg har ingen andre planer enn å være folkevalgt. Så får jeg ta morgendagen som den kommer, sier Støre. Han kommer uansett til å takke ja til tilbudet om å forelese ved Harvard, og har lyst til på skrive mer, kanskje ei bok. Selv om travle budsjettuker venter, er det tross alt litt bedre tid i Stortinget enn i regjering.

Lånt tid - Som statsråd har man følelse av å sitte på lånt tid. Hver dag er en mulighet du har ansvar for å bruke, for det er hele tiden saker som skal legges fram og gjennomføres, og ingen tid å miste.

Jeg har nå i åtte år hver kveld fått et program for neste dag, sju dager i uka. Nå kan jeg styre tiden min mer selv, og kan for eksempel ta banen til og fra jobb.

På trikken Da jeg kom om bord på trikken første gang etter regjeringsskiftet, var det velkomsthilsener fra folk som ikke sett meg fra mange år. Om det feiret at jeg var ute av regjeringen, eller fordi jeg var tilbake på trikken, er ikke godt å si. Men det var hyggelig, sier Støre.

FREDAGSFOTBALL: Jonas Gahr Støre, sammen med rådgiver og fotballinnpisker Harald Jacobsen. Neste fredag må fotballen trolig gå ut fordi Høyre/Frp-regjeringens budsjett kommer. Nina Hansen / Dagbladet
FREDAGSFOTBALL: Jonas Gahr Støre, sammen med rådgiver og fotballinnpisker Harald Jacobsen. Neste fredag må fotballen trolig gå ut fordi Høyre/Frp-regjeringens budsjett kommer. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer