Klar for eldrebølgen?

Det er ikke noe nytt at mennesker lever lenge. Det nye er at så mange gjør det, vel å merke i den velstående delen av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sokrates var 70 år da han tømte giftbegeret, Platon ble 82. Sofokles skal ha blitt 90 og Demokrit fra Abdera nær 100. Skal vi tro Norman Davies' bok om Europas historie, ble Hippokrates fra Kos - legekunstens far - 103, 20 år mer enn Kunnskapsforlagets leksikon unner ham. Tar vi Det gamle testamente bokstavelig, fikk Adam sin første sønn Set ved 130-årsalderen og levde ytterligere 800 år. Genene må ha vært virile, for Set fikk sin sønn Enos da han var 105 og levde ytterligere 807 år. Den bibelske rekorden innehas av Metusalem (969 år) - 19 år foran Noa. Man kan ha Bibelen mistenkt for å diskriminere kvinner også på denne måten, for om genmaterialet er noenlunde det samme som i dag, burde fru Metusalem har blitt minst 975. Nok om det.

VI FÅR VEL TA TALLENE med en klype salt, men det er interessant at alderen overhodet er registrert. Det har vært vanlig å se interessen for kronologisk alder som et moderne fenomen, knyttet til sosialpolitikkens behov for å stykke livet opp i biter og befolkningen opp i kategorier: barn og barnehager, ungdom og skoler, pensjonister og pensjoner, gamle og sykehjem. Før alderspensjonens tid - og det er ikke mer enn ca. 60 år siden - arbeidet man i regelen så lenge helsa holdt, og ble regnet som «gammel» når kreftene sviktet. I dag blir vi «eldre» ved pensjonsalderen, eller tidligere - noen av oss har blitt både overrasket og provosert av å ha blitt tilbudt et sete på trikken som 50-åringer. Overrasket over de gode manerene, og provosert av tilbudet. Dagen etter får vi kanskje brev fra personalsjefen til «våre eldre medarbeidere».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer