Klar for lenkegjeng

Fremst i rekka av demonstranter mot skytefelt på Østlandet står Gudrun Granrusten (82) fra Rena. - Jeg er klar. Så sant helsa holder skal jeg bruke sivil ulydighet, sier hun til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til helga drar Gudrun til Oslo sammen med andre aksjonister i Folkeaksjonen Stopp regionfelt Østlandet for å demonstrere mot planene om et skytefelt på Østlandet.

Skal kjempe

Det var da Gudrun Granrusten fikk beskjeden om at Arbeiderpartiets stortingsgruppe går inn for skytefelt onsdag denne uka at kampgløden virkelig våknet.

- Jeg kjente det i hele kroppen. Nå gløder jeg sterkere enn noensinne, sier aksjonisten som slett ikke mener slaget er tapt.

- Tvert imot. Det er nå kampen begynner - og jeg skal kjempe så lenge jeg kan.

- Kan ikke sivil ulydighet bli en for stor påkjenning for deg?

- Det tror jeg ikke. Jeg kjenner det ikke slik nå. Men hvis noe skulle skje oppe i skogen, så vet jeg at unga klarer seg sjøl. Om jeg går bort der ute, så er det slik det er, sier Gudrun Granrusten som hadde hjerteinfarkt for ti år siden.

Det er første gang hun har engasjert seg aktivt politisk i en sak, selv om hun som barn lurte seg til å lese «Skog og land» på iskald utedo og krangla med gutta etter skolevegen.

Det er imidlertid ikke første gangen hun har negative erfaringer med militæret: Broren måtte slakte buskapen den gangen Haslemoen militærleir ble opprettet.

Hun er spesielt skuffet over Arbeiderpartiet.

- Ap ikke grasrot

- Jeg håpet til det siste. Men Ap er ikke lenger noe grasrotparti. Det virker som om det er et poeng for dem å vise at de bestemmer - uansett hva folk på grasrota vil. Det er ikke greit å oppleve at du ikke har noe å si. Folket på et sted må ha noen rettigheter, mener hun.
Gudrun Granrustens engasjement bunner i naturopplevelsene hun har hatt gjennom livet.

- Av alle livets opplevelser, har naturen gitt meg de sterkeste. I dette samfunnet hvor man prater så mye om stress og terapi, sier jeg bare: Gå til bekken - lytt og kvil. Det fins ikke bedre terapi enn den bånsullen du får høre der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer