Raymond Johansen:

- Klar for lettelser

Byrådsleder Raymond Johansen mener Oslo bør åpnes opp.

SKJENKESTOPP: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen besøkte vaksinesenteret i Nydalen, Oslo og svarte om vaksinasjon og endringer av coronarestriksjonene. Reporter: Magnus Kallelid / Video: Christian Fjermeros / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det diskuteres nå om byer som Oslo er på overtid med å holde ølkranene stengt og skolene på gult og rødt nivå.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er positiv til å gjenåpne Oslo. Det forteller han mens han vises rundt på vaksinestasjonen i Nydalen mandag.

- Jeg mener tidspunktet for å begynne å slippe opp er nå. Omikron har endret spillereglene, sier Johansen til Dagbladet.

Tydelig Vedum

Regjeringen har varslet enkelte lettelser i koronatiltakene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å oppheve skjenkestoppen allerede denne uka, hvis det ikke kommer tunge faglige råd mot det. Det sa han til Dagbladet søndag.

Men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke love noen konkrete lettelser, ifølge NRK.

Raymond Johansen mener vi må lære oss å leve med omikron og tilpasse oss den nye virkeligheten. Det påpekte han og helsebyråd Robert Steen i en kronikk i VG søndag.

- Blir det åpne kraner til helga hvis det er opp til deg?

- Jeg er opptatt av hele tiltaksbyrden, det er den samlede tiltaksbyrden som er avgjørende, sier Johansen.

Har tre bekymringer

Johansen er særlig bekymret for tre konsekvenser av nedstengingen:

  • Fritidstilbudene som holdes stengt.
  • Skolene som er på gult og rødt nivå.
  • Næringslivet som rammes av skjenkestopp og antallsbegrensninger.

- Hvis de statlige tiltakene blir opphevet og det blir opp til deg, så åpnes da Oslo opp?

- Nå venter vi på hva som kommer fra regjeringen i løpet av uka. Vi har gitt våre innspill, og jeg er trygg på at de er viderebrakt og har nådd fram.

Vet mer nå enn i fjor

Ifølge helsemyndighetene må de fleste regne med å bli smittet på et tidspunkt. Samtidig sikrer vaksinen godt mot alvorlig sykdom. Johansen spør seg om det da egentlig er gunstig å presse ned smitten til null med kraftige tiltak. Han påpeker at vi nå vet mye mer om den nye virusvarianten enn da tiltakene ble iverksatt i midten av desember.

Han er bekymret for den psykiske belastningen pandemien har på både unge og arbeidsledige. Oslo skal derfor ikke være stengt lenger enn a absolutt nødvendig, sier han.

Han påpeker at Oslo som kommune ikke kan ha de samme føre var-tiltakene som staten kan. Dermed er det mindre grunn til å holde stengt lenger enn absolutt nødvendig.

- Spørsmålet er hvor lenge det er hensiktsmessig å være føre var. Nå er det klart for lettelser, slik regjeringen også har varslet, sier Johansen

Lave skuldrer

Mange steder diskuteres det om man skal innføre coronapass. Flere land har innført ordningen der utelivsgjester må dokumentere at de enten har hatt vaksinen, har hatt sykdommen eller er testet nylig.

- Vi skal vurdere coronapass i byråd de neste dagene. Jeg har lave skuldrer, sier Johansen.

Han påpeker samtidig at 98 prosent av de som ble smittet i det første store utbruddet i Oslo, hadde tatt to vaksiner.

- Da er i hvert fall ikke det å hindre smitte grunn nok. Da er det eventuelt for å unngå at de uvaksinerte blir smittet, sier han.

Må være forholdsmessig

Mange er i dag reddere for å havne i karantene og isolasjon enn å få selve sykdommen, påpeker Johansen. Det kan bety at man er på vei ut av pandemien, mener han.

- At så mange er smittet, men så få er på sykehus, er positivt.

- Er det en fare nå at tiltakene oppleves som uproporsjonalt strenge og at tilliten svekkes til både tiltakene og politikerne?

- Det er et utrolig viktig spørsmål, men la meg svare slik: Norge er et tillitssamfunn. Det har vi nytt godt av gjennom pandemien med høy oppslutning om tiltak og vaksiner. Det bygger på at folk har tillit til det du sier. Det må jeg som leder i Oslo og regjeringen alltid ha med meg. Alle tiltak må være logisk godt begrunnet og forholdsmessige.

- Er de det nå?

- Jeg har gitt mine innspill. Ut fra en totalsituasjonen mener jeg det nå er riktig å ha lettelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer