Klar for løslatelse

Aung San Suu gjør seg klar til å bli løslatt fra husarrest. I går var oppussingen av huset hennes i Rangoon i full gang, mens regimet løslot fem nye politiske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene har allerede reparert veien opp til huset hennes i Universitetsavenyen, men i går hang sivilkledde agenter fra den militære etterretningstjenesten fortsatt rundt tehuset like i nærheten. Veien opp til huset er fortsatt blokkert av politisperringer, og et kraftig «Ingen adgang»-skilt. Samtidig installerte partimedarbeidere nytt klimaanlegg i andre etasje av huset og hentet materialer for å reparere kontoret hennes.

Klare signaler

Burmas militærjunta har flere ganger den siste uka gitt signaler om at Aung San Suu Kyi vil bli løslatt etter en siste runde forhandlinger med FNs spesialutsending Razali Ismail. Noe tidspunkt for løslatelsen er ikke gitt, men i går ble fem medlemmer av Suu Kyis Den nasjonale liga for demokrati (NLD) sluppet ut av fengslet i Rangoon. Ifølge Amnesty International sitter så mange som 1500 medlemmer av NLD fengslet uten noen gang å ha blitt dømt for kriminelle handlinger.

- Ja, vi tror at Aung Suu Kyi blir løslatt meget snart, men vi er spente på hva slags løslatelse det blir, sier talsmann for Burmas eksilregjering, U Bo Hla-Tint, til Dagbladet.

- Det er jo ikke første gang hun blir løslatt. Hun er jo blitt løslatt fra husarrest flere ganger, men har fått husarresten gjeninnført etter kort tid, sier Hla-Tint.

Det har de siste dagene vært en hektisk møtevirksomhet i Rangoon. Hun har blant annet hatt flere samtaler med Burmas militære etterretningssjef, løytnant Khin Nyunt, og general Than Tun, som er liaisonoffiser mellom Suu Kyi og militærregjeringen.

Kilder i Aung San Suu Kyis NLD sier at generalene i militærregjeringen forsøker å knytte betingelser til en løslatelse, og at Suu Kyi ikke vil godta noe annet enn en løslatelse uten betingelser.

- Vi håper selvfølgelig at det vil bli en betingelsesløs løslatelse, som også åpner for løslatelse av de politiske fangene i burmesiske fengsler, sier Hla-Tint.

Nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi har vært underlagt forskjellige former for husarrest storparten av de siste tolv åra. I 1995 ble hun løslatt etter å ha sittet i arrest i seks år. Det var knyttet strenge reiserestriksjoner til løslatelsen, og da hun utfordret dem ved å reise til Mandalay, ble hun satt i husarrest igjen.

Nekter

Militærregjeringen i Rangoon nekter å kalle den nåværende forvaringen av Suu Kyi for husarrest, men hun har ikke fått lov til å forlate huset sitt siden september 2000. I denne perioden har hennes telefon vært stengt, og regjeringen har holdt streng kontroll med hvem som har fått lov til å besøke henne.

En løslatelse skal, ifølge nyhetsbyrået Reuters, være knyttet til at Suu Kyi samarbeider med militærregjeringen om humanitært arbeid i forbindelse med helse og utdanning.

SPENT: Journalister har samlet seg utenfor huset til Aung San Suu Kyi og kontoret til Den nasjonale ligaen for demokrati. Men partileder Aung Shwe ville ikke si noe om forhandlingene i går.