- Vi gleder oss, og dette blir et interessant og spennende tokt, sier styrkesjef og kommandørkaptein Ole Torstein Sjo.
Om bord i marineskipet KNM «Nordkapp» har Sjo et mannskap på 75 – derav 40 vernepliktige, 20 offiserer og 15 offiserer fra andre Nato-land.
Dagbladet var med da mannskapet om bord i det tidligere kystvaktfartøyet gjorde de siste forberedelser før det seks måned lange toktet.
Mannskapet som de siste månedene har trent og drillet inn hva de skal gjøre, dersom noe uforutsett oppstår.
Klar til tjeneste
De siste dagene før KNM «Nordkapp» setter kurs ut fra Oslo havn, blir brukt til å trene på både mann over bord, evakuering av skadde fra brann i maskinrommet til medisinsk behandling.
- Dette er et fast oppdrag under Nato-kommando, hvor de forskjellige medlemslandene bytter på å ha kommandoen, forteller styrkesjef Sjo.

Sammen med et tysk og et estisk minerydderskip skal KNM «Nordkapp» først seile ned mot den engelske kanal. Andre marinefartøy – fra forskjellige Nato-land – vil i perioder slutte seg til marinestyrken.
Dagbladet får også bekreftet at Nato-styrken skal patruljere i Østersjøen, og i kystområdene utenfor Norge.
Frivillige
- Det er klart at vi har tenkt oss om flere ganger, sier menig Thomas Gisetstad (21) fra Molde. Han skulle egentlig dimittert nå, men har frivillig meldt seg til å være med.
Gisetstad jobber som motormann, ved siden av å være røykdykker.
- Det er en veldig spesiell og givende tjeneste. Du får en unik erfaring, og med tanke på krigen i Ukraina, blir dette oppdraget mer meningsfullt, sier Gisetstad.
Samtlige 40 vernepliktige om bord i KNM «Nordkapp» har meldt seg frivillig til å være med på Nato-oppdraget.
- Noen av mannskapet er ferdig med førstegangstjenesten, og skulle dimitteres ved årsskiftet. Men de ønsket å være med på den opplevelsen, forteller presseoffiser Martin Krogh.
Øvelser
Når alarmen går må 21-åringen fra Molde kaste seg rundt. Meldingen er at det brenner i maskinrommet. Sammen med en kollega hopper han i røykdykkerutstyret og tar seg i det røykfylte maskinrommet.

Etter å ha reddet ut en forbrent og bevisstløs gast, og deretter løftet og båret via bratte skipstrapper og fått den skadde gasten opp i sikkerhet, kan røykdykkerne pust ut.
- Vi har blitt en god gjeng og miljøet om bord er veldig godt. Nå gleder vi oss til å komme i gang, sier Gisetstad.
Etter at den bevisstløse og forbrente gasten er plassert på sykestua, starter behandlingen av skadene umiddelbart.
Alarm
Sammen med offiser stuert Trond Eek, som også er offiser og sjef for saniteten - undersøker to vernepliktige – Dina Garcia de Presno (20) fra Arendal og Kristine Frey (20) fra Skedsmo – den skadde.
- Ved en slik skade hadde vi rekvirert helikopter, sier Eek.
Bare noen minutter etter at brann/røyk-øvelsen er avsluttet, går alarmen på ny om bord i KNM «Nordkapp» – en ny øvelse.
En person havnet i sjøen. I løpet av noen få minutter er lettbåten senket, kort tid etter er personen som lå i sjøen reddet opp.
Siste reis
Også Asbjørn Slettom, kapteinløytnant og nestkommanderende om bord i KNM «Nordkapp», ser fram til å seile på tokt for Nato.

- Vi er avgitt til Natos marine kommando utenfor London, og rapporterer til dem. Vår styrke går under navnet Standing NATO Mine Counter Measures Group 1, og vi skal patruljere i de nordlige sjøområdene, sier kapteinløytnant Slettom.
Trond Eek – som styrer både kjøkkenet og sykestua – har seilt med KNM «Nordkapp» siden 2001.
- Fram til i oktober i fjor het skipet KV «Nordkapp», og tilhørte kystvakta. Nå er skipet blitt et marinefartøy, og heter KNM «Nordkapp». Dette oppdraget er det siste skipet skal gjøre. Hva som skjer med skipet som i 40 år var en viktig del av kystvakta, vet vi ikke, sier Eek, som etter Nato-oppdraget skal tilbake til tjeneste i kystvakta.